ÜÜ   Za navigaciju koristite liste levo.

 

Vesti iz zemlje



19/01/2006:

04/01/2006:

17:31
Postovani posetioci,
doslo je vreme da se ulaskom u novu 2006. godinu oprostimo od vesti beograd.com-a.

U svakoj fazi svog postojanja, beograd.com se trudio da pruzi relevantnu uslugu nasoj dijaspori.

Kada smo poceli pre deset godina u Srbiji nije bilo Interneta. Cilj nam je bio da se bez obzira na sankcije nasa kultura, umetnost i sport predstave svetu. Prva prezentacija bila je Biblioteka grada Beograda, a ubrzo zatim i Jugoslovensko dramsko pozorizte. U prolece 1996. uzivo smo prenosili Beogradski maraton, obicnom modemskom vezom Beograd – Boston. U narednih nekoliko godina smo polako sirili listu prezentacija, ukljucujuci politicke stranke i preduzeca orijentisana na izvoz.

Kada su u Srbiji nastale nestasice i veliki redovi, organizovali smo e-commerce most dijaspora-domovina preko koga smo omogucili da se roba siroke potrosnje plati kreditnom karticom u inostranstvu, a dostavi na kucni prag u Srbiji.

Ubrzo posle toga organizovali smo i program "Kupim ti kartu – dodji mi u posetu", koji je omogucio hiljadama iseljenika da rodbini i prijateljima kupe avio karte za letove iz Beograda, u vreme kada nije bilo moguce poslati doznaku u Srbiju.

NATO bombardovanje je donelo potrebu za brzim i pouzdanim vestima o mestima napada, steti i zrtvama. Mislili smo, pre svega, na vas i vasu potrebu da saznate sto pre sta je sa vasim bliznjima. Nismo ni sanjali da ce se vesti beograd.com-a pretvoriti u glavni svetski izvor nezavisnih informacija o agresiji na našu zemlju. Jednoga dana u maju, beograd.com je zabelezio pristupe sa devet miliona razlicitih IP adresa.

Vesti smo nastavili i posle rata, verujuci da je potrebno obavestiti dijasporu o svim politickim strankama i njihovim pogledima, bez predrasuda i bez bojenja informacija ideologijom. Malobrojni Internet izvori informacija iz Srbije su uglavnom zastupali jednu stranu i bilo je veoma tesko odrediti se prema dogadjajima u Srbiji bez jednog potpuno nezavisnog izvora kao sto je bio beograd.com.

Sve ove faze rada beograd.com dozivljavale su svoj prirodni kraj promenom situacije u Srbiji. Kada je ponovo uspostavljana Internet veza, nije vise bilo potrebe da mi odrzavamo prezentacije na nasim serverima; to je od tada moglo da se radi u zemlji. Kada je ponovo uspostavljen platni promet, nije vise bilo potrebe za e-ducanom.

Tako su se i sada stvorile okolnosti koje vesti beograd.com-a cine izlisnim. U Srbiji postoje na desetine medija, svih politickih orijentacija, i svi ti mediji imaju svoje Internet strane. Danas je moguce potpuno informisati se o dogadjajima u Srbiji i bez beograd.com-a.

Zeleli bi da se ovom prilikom jos jednom zahvalimo svim onim posetiocima beograd.com-a koji su nam u toku bombardovanja pruzili podrsku u novcu, serverima, linkovima i dobrovoljnom radu: bez vas beograd.com ne bi opstao, niti bi postao i ostao jedan od najuglednijih izvora informacija iz Srbije.

Veliku zahvalnost dugujemo i novinarima i urednicima nasih vesti koji su za malu platu i uz veliki trud odrzavali zavidan nivo kvaliteta u periodu posle bombardovanja i sve do danas.

Nadamo se da ce beograd.com pronaci novu potrebu koju treba zadovoljiti i da cemo nastaviti da se druzimo preko ove Internet adrese jos mnogo godina. Želimo vam puno zdravlja i sreće u novoj 2006. godini.

Nenad Cosic
Branislav Andjelic


31/12/2005:

20:00
SRECNU I USPESNU 2006.GODINU

ZELI VAM EKIPA BEOGRAD.COM


15:00
Kostunica: Sledi godina razresenja

Ma koliko teska, slozena i izazovna, predstojeca godina ce u velikoj meri biti godina razresenja, smatra premijer Srbije Vojislav Kostunica. "Na predstojecu godinu moramo da gledamo sa optimizmom. Znacajan deo puta ka EU je predjen i tu nema povratka. Neke nejasnoce bice resene i to, uveren sam, na dobar nacin. Verujem da ce se ocuvati drzavna zajednica i da cemo urediti drzavu iznutra, rekao je premijer Srbije za NOVOSTI. "Ova godina mora da bude godina ustava! Ne samo zato sto mislim da je to potrebno, vec i zbog toga sto nam sada tu obavezu namece EU. Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju ne mozemo da zakljucimo dok ne donesemo novi ustav. A po dinamici koja je predvidjena, taj sporazum treba da se potpise u novembru. Dakle, do novembra moramo da imamo novi ustav", rekao je Kostunica i dodao: "Za sve nestrpljive, posle ustava bice mesta za opste izbore. To je logican redosled."

Premijer je rekao da je Srbija spremna za pocetak pregovora o Kosovu. "U godini iza nas veliki deo posla vec je uradjen. Imamo cvrsto postavljene okvire u medjunarodnom pravu kada je rec o nasem gledanju na buducnost Kosova i Metohije. A buducnost Kosova i Metohije treba traziti u sustinskoj autonomiji."

Tadic: Nisam video Mladicev dosije

Predsednik Srbije Boris Tadic je za dnevni list POLITIKA rekao da nije imao uvid u dosije haskog optuzenika Ratka Mladica dok je bio ministar odbrane. Tadic je rekao da ne zna ni ko je penzionisao Mladica. Na pitanje da li je Mladica penzionisao Vojislav Kostunica, tadasnji predsednik Jugoslavije, Tadic je odgovorio da ovog trenutka nema uvid u taj podatak. Tadic je uveren da Vlada Srbije cini sve sto moze da ispuni svoje obaveze prema Haskom tribunalu i dodao da bi se, ukoliko je Mladic u inostranstvu, saradnja sa Haskim tribunalom svodila na "isto ono sto je Hrvatska uradila i sto meni strani drzavnici kazu kao primedbu sto to nismo uradili". "Jer hrvatske obavestajne sluzbe su uticale da otkriju spanskoj policiji lokaciju hrvatskog generala Ante Gotovine", rekao je predsednik Srbije.

Lajcak: Postoji spremnost na kompromis

Izaslanik Evropske unije za crnogorski referendum Miroslav Lajcak ocenio je da su kljucni politicki akteri u Crnoj Gori spremni za kompromis u pregovorima o referendumskim uslovima. Lajcak je rekao da ce pregovori vlasti i opozicije o referendumskom procesu teci uz posredovanje EU, a po odredjenim pitanjima i uz prisustvo medjunarodnih eksperata. "Optimista sam zbog toga sto je vecina kljucnih aktera spremna da trazi kompromis u zajedničkim pregovorima. Opreznost proistice iz cinjenice da sam svestan komplikovanosti tih pregovora i udaljenosti stavova pojedinih aktera u sadasnjem trenutku", rekao je Lajcak za podgoricki list POBJEDA.

Djukanovic menja posao posle referenduma

Crnogorski premijer Milo Djukanovic najavio je da ce nakon referenduma promeniti profesiju, bez obzira na njegov ishod. "Nakon sto ispunimo obecanje dato gradjanima i, ubedjen sam, obnovimo crnogorsku nezavisnost, stvorice se uslovi za novu fazu politickog zivota u Crnoj Gori. U tom kontekstu i sam vidim sebe u drugacijem profesionalnom angazmanu od danasnjeg. Kakvom - jos ne znam. O tome cu misliti 1. maja 2006. godine", rekao je predsednik crnogorske vlade za podgoricke VIJESTI.

Marovic: Referendum sigurno 2006. godine

Predsednik drzavne zajednice Svetozar Marovic izjavio je da ce referendum o drzavno-pravnom statusu Crne Gore sigurno biti odrzan 2006. godine. On je naveo da je, bez obzira na njegov rezultat, vazno da Srbija i Crna Gora ostanu u dobrim odnosima. Marovic je za podgoricki list DAN rekao da ocekuje da ce svi relevantni politicki faktori u Crnoj Gori postici konsenzus o referendumskom procesu i da ce se doci do rezultata koji ce izraziti legitimnu volju vecine, koja bi bila temelj stabilnosti.

Jocic odredio sefa specijalnog tima za istragu o "Mobtelu"

Ministar unutrasnjih poslova Srbije Dragan Jocic odredio je sefa specijalnog tima koji ce se baviti slucajem "Mobtel", saznaje TANJUG iz izvora bliskih Ministarstvu unutrasnjih poslova. Odlukom Vlade Srbije od cetvrtka "Mobtelu" je oduzeta licenca zbog toga sto je ta kompanija protivpravno, bez saglasnosti Vlade i na stetu ekonomskih, nacionalnih i bezbednosnih interesa drzave Srbije sklopila ugovor sa firmom "Mobikos" iz Peci.

Bubalo: Drzava zbog "Mobtela" ostecena za skoro 500 miliona evra

Ministar privrede Predrag Bubalo izjavio je za TANJUG da je drzava, zbog neisplacenog profita od kada je osnivana kompanija "Mobtel", ostecena za blizu 500 miliona evra. "Za ovih 10-11 godina drzava je sigurno ostecena za, izmedju 350 i 500 miliona evra", rekao je Bubalo i dodao da to procenjuju i strucnjaci upuceni u tu problematiku. Bubalo je istakao da ce se drzava zalagati da se strucnom ekspertizom do kraja ustanovi koliko je drzava do sada ostecena, ne samo time sto su resursi neovlasceno ustupljeni drugoj kompaniji, "nego i za sve ono sto je "Mobtel" do sada poslovao, a nije ni dinar isplatio drzavi kao suvlasniku".

Ekrem Luka najavljuje tuzbe

Vlasnik "Mobikosa" Ekrem Luka odlucno je demantovao da mu je Bogoljub Karic prodao licencu "Mobtela" i najavio je da ce tuziti sve srpske ministre koji su ga optuzili da je prisluskivao pretplatnike 063 mreze. U eksluzivnom intervjuu listu PRESS Luka je demantovao da mu je Karic protivpravno ustupio drzavnu licencu za mobilnu telefoniju.

Jokic: Stabilna situacija na jugu Srbije

Nacelnik Generalstaba Vojske SCG Ljubisa Jokic rekao je da Vojska SCG, u saradnji sa KFOR-om, redovno prati bezbednosnu situaciju na jugu Srbije i u kopnenoj zoni bezbednosti pred pocetak politickih razgovora o buducnosti Kosova i Metohije i "ta je situacija, trenutno, stabilna". Na pitanje novinara da li Vojska SCG preduzima sve potrebne mere kako bi se predupredila eventualna iznenadjenja albanskih ekstremista sa Kosova i Metohije koji su najavljivali nasilje ako im pregovori ne budu po volji, Jokic je rekao da Vojska SCG mora da bude spremna da reaguje u slucaju bilo kakvih provokacija, u skladu sa odlukama nadleznih drzavnih organa. On dodaje da pripadnici Vojske, uprkos dugogodisnjem teskom materijalnom polozaju, odgovorno obavljaju sve svoje zadatke.

Stankovic: Dinkic je bio u pravu

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Zoran Stankovic izjavio je da je ministar finansija Srbije Mladjan Dinkic bio u pravu kada je kritikovao finansijsko poslovanje vojske, sto se svakodnevno potvrdjuje. "Dinkic je bio u pravu kada je kritikovao i finansijsko poslovanje vojske i nacin na koji su se trosile pare, kao i projekciju vojnog budzeta, sto praksa potvrdjuje svakog dana", rekao je Stankovic. On je naveo da se u praksi sada i vidi da su pare trosene nenamenski i bez nekog posebnog reda, dodavsi da su se dva ministarstva dogovorila da se finansijska disciplina podigne na najvisi moguci nivo.

Ljajic razmislja o ostavci

Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajic izjavio je za GLAS JAVNOSTI da razmislja o ostavci na drzavne funkcije zato sto Vlada Srbije smenjuje ljude iz njegove stranke u Sandzaku. "Moram da priznam da o tome razmisljam i ovih dana, jer dok ja obavljam najteze poslove, republicka vlada smenjuje moje ljude u Sandzaku i na ta mesta postavlja Ugljaninove kadrove", rekao je Ljajic. "Zato sada razmisljam da podnesem ostavku, pa onda neka vlada salje Ugljanina da razgovara s Karlom del Ponte i resava pitanje juga Srbije, problem sa Madjarima u Vojvodini. Verovatno ce biti uspesniji od mene", rekao je Ljajic. On je rekao da je ministar pravde Srbije Zoran Stojkovic i pored obecanja da se nece rukovoditi stranackim kriterijumom, smenio upravnika zatvora u Novom Pazaru, kog je postavila Ljajiceva Sandzacka demokratska partija, i na tu funkciju postavio Ugljaninovog prvog sradnika, koji je, kako kaze, optuzen za najteza krivicna dela u tom gradu.

Draskovic, Raskovic-Ivic i Ljajic na molitvenom dorucku

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Draskovic, predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Raskovic-Ivic i ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajic prisustvovace prvih dana februara molitvenom dorucku u Vasingtonu koji organizuje americki predsednik Dzordz Bus. Molitveni dorucak, koji predsednik SAD organizuje pocetkom svake godine, je prilika da predstavnici jedne zemlje stupe u kontakt sa pripadnicima administracije u Vasingtonu i ostvare bilateralne susrete.


30/12/2005:

22:00
Sisel: Dostojanstvo Srba

Austrijski kancelar Volfgang Sisel izjavio je da treba postovati "dostojanstvo Srba" u pregovorima o buducem statusu Kosova. U intervjuu za sutrasnje izdanje berlinskog lista ZIDOJCE CAJTUNG, Sisel je rekao da se Srbija suocila sa teskim problemima. Sisel je kao probleme naveo medjunarodni pritisak da se uhapse haski optuzenici kao i buducnost drzavne zajednice Srbije i Crne Gore. "Pozivam da se dostojanstvo Srba ozbiljno uzme u obzir", rekao je austrijski kancelar. "Pronalazak novog statusa za Kosovo je neizbezno. Ali se to samo moze dogoditi u dijalogu sa partnerima", dodao je Sisel.


21:43
Austrija: Fatalan signal

Austrijsko ministarstvo za saobracaj i infrastrukturu ocenilo je danas da ce, ako Vlada Srbije ostane pri Oduzimanju licence komapniji "Mobtel", to predstavljati "fatalan signal za druge medjunarodne i austrijske investitore". Portparol tog ministarstva Martin Standl je rekao novinarima da, ako su ispravni medijski izvestaji, oduzimanje licence "Mobtelu" predstavlja krsenje srpskog zakona o telekomunikacijama i bilateralnog sporazuma o zastiti investicija koji je zakljuccen 2001. godine. On je dodao da ministarstvo jos ne poseduje odluku protiv kompanije "Mobtel", zbog cega je zatrazilo objasnjenje od srpske vlade i istakao da ce to ministarstvo uciniti sve kako bi austrijski investitori dosli do svog prava. Austrijski vicekancelar i ministar za saobracaj i infrastrukturu Hubert Gorbah uputice "protestnu notu" Vladi Srbije zbog oduzimanja licence "Mobtel".


20:51
Raskovic Ivic: Ubijanje srpskog naroda i Mobtel

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Raskovic Ivic izjavila je da je Vlada Srbije, oduzimanjem licence Mobtelu, donela jedinu mogucu odluku, jer se radi o drzavnim resursima koji su bili preneti na Ekrema Luku, finansijera takozvane OVK. "Ono sto posebno zabrinjava jeste to sto je Ekrem Luka osnivac "Oslobodilacke vojske Kosova" i njen glavni finansijer", rekla je Raskoviceva. Ona je naglasila da je "svojedobno, taj isti Ekrem Luka ulozio dva miliona dolara da se kupi oruzje i oprema za one koji su ubijali dole srpski narod".


20:30
Evropa: Snezna oluja

Evropu je danas pogodila druga snezna oluja ove sedmice, izazvavsi velike zastoje i guzve, a najmanje sest osoba je umrlo poslednjih danas zbog niskih temperatura i u saobracajnim nesrecama. Zbog obilnih sneznih padavina u Poljskoj su blokirani putevi u juznim oblastima Katovice i Bjelsko-Bijala, dok je saobracaj u Gdanjsku, na obali Baltika, potpuno blokiran. Ceske vlasti zbog snega koji ne prestaje da pada razmatraju zatvaranje nekoliko granicnih prelaza ka Poljskoj. U istocnim delovima Ceske i Slovacke nekoliko glavnih puteva je zatvoreno, sto je prouzrokovalo velike saobracajne guzve. Sneg i gusta magla stigli su i u Italiji, a u Firenci je izmereno rekordnih 25 centimetara snega u proteklih 20 godina. Zbog mecava, leda i jakog vetra, vlasti u Holandiji izdale su upozorenja zbog vremenskih neprilika, a amsterdamski aerodrom Sipol, cetvrti po velicini u Evropi, najverovatnije ce zatvoriti nekoliko pista zbog velike oblacnosti. U Francuskoj je zatvoreno vise autoputeva. Vecina ulica u Berlinu prekrivena je snegom, a zeleznicki saobracaj u Nemackoj gotovo da uopste ne ide. U Svajcarskoj je zabelezena najniza temperature ove godine, minus 35,9 stepeni Celzijusa, u gradu Brevin. Zbog niskih temperatura u Britaniji, najmanje jedna osoba je umrla, a policija je danas dopremila tople napitke za desetine ljudi koji su zaglavljeni u snegu u istocnom Jorksiru.


19:52
Sud: Ukinuto resenje o pustanju pripadnika zemunskog klana

Vrhovni sud Srbije ukinuo je resenje o pustanju sestorice pripadnika kriminalnog "zemunskog klana" iz pritvora, javili su veceras beogradski mediji. Sud je uvazio zalbu specijalnog tuzioca Okruznog javnog tuzilastva i ukinuo resenje Posebnog odeljenja Okruznog suda u Beogradu kojim se sestorici optuzenih ukida pritvor. Vrhovni sud je vratio predmet Vanraspravnom vecu specijalnog suda na ponovno razmatranje, javila je Radiotelevizija Srbije.


19:40
Harel: Kfor ostaje na KiM

Komadant Multinacionalne brigade Istok na Kosovu, americki general Dzon Harel, izjavio je danas da ce Kfor ostati u pokrajini koliko bude potrebno. Na poslednjem sastanku sa novinarima pred predaju duznosti, Harel je rekao da ne moze da precizira koliko ce pripadnici mirovnih snaga biti prisutni na Kosovu, ali da smatra da ce to biti relativno dugo. On je ocenio da svi oni koji se koriste nasiljem i pretnjama da bi postigli svoje ciljeve ne rade u interesu naroda Kosova. Dodao je da ljudi u maskirnim unifromama koji su se pojavili na Kosovu nisu patriote i da ih ne treba podrzavati.


19:08
Prelevic: O pogibiji gardista

Prolongiranje vestacenja pogibije dvojice gardista Vojske SCG, u oktobru prosle godine, najvise na ruku ide pociniocu ubistva, ocenio je veceras Bozo Prelevic sef nezavisne komisije koja je ispitivala taj slucaj. "Jedan svedok je poginuo, drugi je, a radi se o kljucnim svedocima, pod poternicom u bekstvu, i to onaj svedok kome nisu uzete parafinske rukavice i koji nije na vreme poligrafisan. Govorim o sinu bivseg komandanta Gardijske brigade pukovnika Cosica", rekao je Prelevic. Predstavnici nemackog Instituta za kriminalisticku tehniku u Visbadenu saopstili su da ne mogu da izvrse vestacenje "u razumno kratkom roku" i zbog toga je istrazni sudija Okruznog suda u Beogradu sudsko-medicinsko i balisticko vestacenje ustupio americkom Federalnom istraznom birou.


18:45
Tadic: Poverenje i podrska gradjana

Predsednik Srbije Boris Tadic u novogodisnjem intervjuu Novinskoj agenciji FoNet zatrazio je poverenje i podrsku gradjana za teske poslove koji Srbiju ocekuju u nastupajucoj godini, "apsolutno spreman da preuzme svoj deo odgovornosti", i porucio da "mi imamo sansu", uprkos teskocama. Prema recima Tadica, Srbija najpre mora da kristalizuje svoj predlog za buduci status Kosova i Metohije, koji ce biti utvrdjen do kraja 2006.godine, i sto jasnije i ambicioznije nastupa u pregovorima, jer ce samo tako smanjiti potencijalnu verovatnocu za nametanje resenja.


18:23
Batic: Vestacenje

Advokat porodica dvojice gardista Vojske SCG poginulih u oktobru prosle godine u Topcideru Vladan Batic izjavio je veceras da ocekuje da ce medicinsko i balisticko vestacenje tog slucaja biti obavljeno u narednih nekoliko meseci. "Cilj je da se sto pre dodje do istine i da se sto pre uspostavi pravda. Ja se nadam da ce u narednih nekoliko meseci vestacenje biti zavrseno i da ce se potvrditi nalaz vestaka drzavne komisije, a to je da je vojnike ubila treca osoba", rekao je Batic agenciji BETA.


17:57
Kostunica: Javnost ce biti obavestena

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Kostunica izrazio je uverenje da ce aktuelna vlada zavrsiti saradnju sa Haskim tribunalom. Upitan da li vlada hoce i moze da izruci Ratka Mladica, Kostunica je podsetio na sve sto je vlada do sada ucinila po pitanju saradnje sa Hagom i kazao da ce se "sigurno sve uraditi i da se taj najtezi deo zavrsi, da se skine taj kamen sa vrata Srbije". "U onom trenutku kad se primaknemo ispunjenju te obaveze javnost ce biti obavestena", naveo je Kostunica.


17:09
Petersen: Pruzanje ruke

Sef UNMIK Soren Jesen-Petersen ocenio je danas da se Kosovo protekle godine suocilo sa izazovima dostojanstveno i sa politickom zreloscu. U novogodisnjoj cestitki sefa UNMIK se navodi da je narod Kosova pokazao svetu da je okrenut buducnosti, a ne proslosti i da je pocetak pregovora o statusu pokazatelj da je postignut napredak u zastiti manjina, slobodi kretanja, povratku raseljenih i decentralizaciji. Kako bi se ostvario san da svi na Kosovu zive slobodno i bez straha potrebno je da vecina pruzi prijateljsku ruku manjini, kao i da manjina prihvati tu ruku.


16:37
Austrija: Azilanti

Tokom 2005. godine podneto je manje zahteva za dobijanje azila nego proteklih godina, saopstilo je danas Ministarstvo unutrasnjih poslova Austrije. Do 25. decembra podneto je ukupno 22.534 molbi za dobijanje azila, sto je za 8,5 procenata manje nego prosle godine. Najvecii broj molbi podnet je od strane gradjana iz Ruske Federacije, zatim iz Srbije i Crne Gore.


Arhiva vesti
Copyright © 1995-2003 beograd.com. All rights reserved.