ÜÜ   Za navigaciju koristite liste levo.

Politika

19/01/2006:

21/11/2005:

22:09
SPO: Poslanici SRS bacili ruznu sliku na rezoluciju

Srpski pokret obnove saopstio je da su "poslanici Srpske radikalne stranke, onim kako su i sta su govorili, bacili ruznu senku na Rezoluciju Skupstine Srbije o Kosovu i Metohiji, zbog cega ce pregovaracki tim Srbije imati samo stete". "Odbrana vitalnih drzavnih i nacionalnih interesa nalaze predsedniku Srbije, Vladi Srbije i Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i Crne Gore da se, u predstojecim pregovorima, bezuslovno distanciraju od politike SRS i onih koji su skrivili tragediju Kosova i svih nas", navode se u saopstenju SPO.


20/11/2005:

20:42
SPO trazi ukidanje ogranicenja pritvora

Srpski pokret obnove zatrazio je da se hitno ukine ogranicenje pritvora kako neki pripadnici Zemunskog klana ne bi bili pusteni na slobodu. Potpredsednik SPO-a Srdjan Sreckovic trazi da se izmeni odredba Zakonika o krivicnom postupku vezanu za ogranicenje pritvora, kako se ne bi dogodilo da sledeceg meseca sestorica pripadnika Zemunskog klana budu pustena iz pritvora da se brane sa slobode. "Odredba ZKP omogucava advokatima da vrse opstrukciju sudjenja kako bi njihovi klijenti pre izricanja prvostepene presude bili na slobodi. Nedavno smo bili svedoci neuspelog pokusaja jedne kriminalne grupe da iz Okruznog zatvora u Beogradu korupcijom izdejstvuje presudu Vrhovnog suda Srbije u svoju korist. Sta bi se tek desilo kada bi se optuzeni za najteza krivicna dela nasli na slobodi", izjavio je Sreckovic, navodi se u saopstenju SPO-a.


18/11/2005:

14:43
SPS: Albanci pokazali da ne zele da pregovaraju

Potpredsednik Socijalisticke partije Srbije Milorad Vucelic ocenio je da je rezolucija kosovskog parlameta pokazala da je "njihov cilj nezavisnost i da oni ne zele da pregovaraju". Rezolucija Skupstine Srbije za koju sam siguran da ce dobiti jedinstvenu podrsku pokazace otvorenost Srbije za razgovore, rekao je Vucelic novinarima u parlamentu.


10/11/2005:

21:52
SRS osudjuje napad neonacista

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mircic izjavio je da ta stranka osudjuje sinocnji napad grupe neonacista na ucesnike antifasisticke tribine u Novom Sadu. Mircic je, tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o policiji u Skupstini Srbije, rekao da su grupe poput one koja je izazvala sinocnji incident "aktivirane po Srbiji" i pozvao policiju da pronadje pocinioce. "Neki mediji su izvukli iz konteksta da mi ne osudjujemo ovaj dogadjaj, nego da osudjujemo jednog od ucesnika tribine. To je van svake pameti i nijedan normalan covek ne moze da dopusti da ovakve grupe vrsljaju", rekao je Mircic za skupstinskom govornicom.


15/08/2005:

21:49
DS trazi snimak intervjua na uvid

Demokratska stranka podnela je zahtev vrsackoj televiziji "Banat" da joj dozvoli uvid i kopiranje snimka iz emisije "Jasno i glasno" u kojoj je gostovao srpski ministar za kapitalne investicije Velimir Ilic. "S obzirom na to da postoje indicije da je ministar Ilic svojim iskazom (datim u toj emisiji) potvrdio kako je pocinio krivicno delo podstrekivanja na davanje laznog iskaza", DS smatra da, kao lice ovlasceno na podnosenje krivicne prijave, ima pravo na uvid u taj snimak. Zakon o javnom informisanju nalaze cuvanje zapisa javnog glasila 30 dana od dana objavljivanja i daje pravo na uvid u zapis svakom licu koje ima pravni interes, navedeno je u saopstenju DS.


21:47
DSS: UNMIK-ova decentralizacija ne moze doneti rezultate

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenovic ocenio je da decentralizacija na Kosovu i Metohiji kako ju je predvideo UNMIK ne moze doneti rezultate. Mladenovic je na konferenciji za novinare ukazao da je Kontakt grupa krajem prosle godine jasno stavila do znanja da se moze doci do dobrih resenja koristeci sva tri plana o decentralizaciji - i UNMIK-a i privremenih institucija i Vlade Srbije, a da to nije uzeto u obzir.


27/07/2005:

19:16
G17 Plus trazi objasnjenje

Stranka G17 Plus zatrazila je da se javnosti Srbije objasne razlozi zbog kojih nije produzen mandat specijalnom tuziocu za organizovani kriminal Jovanu Prijicu. Portparol G17 Plus Ivana Grbic izjavila je agenciji BETA da ta stranka postuje nadleznost republickog javnog tuzioca da postavlja specijalnog tuzioca za organizovani kriminal, ali da trazi objasnjenje zasto Prijicu mandat nije produzen. Grbiceva je dodala da drzavni organi moraju biti garant neometanog sudjenja optuzenima za ubistvo premijera Srbije Zorana Djindjica.


26/07/2005:

20:03
Radikali osudjuju cutanje srpskih vlasti

Srpska radikalna stranka osudila je cutanje srpskih vlasti povodom "progona, maltretiranja i protivpravnog zatvaranja poglavara Ohridske arhiepiskopije mitropolita skopskog Jovana". SRS je podsetila nadlezne drzavne organe i skupstinsku vecinu da su tom cinu makedonske drzave i "sami kumovali" verifikujuci sporazum sa Makedonijom i priznajuci da u toj drzavi srpska manjina ima razvijena prava, ukljucujuci i pravo na slobodu veroispovesti. U saopstenju te stranke ocenjeno je da iza hapsenja i progona vladike Jovana, koji se tereti za sirenje verske i nacionalne mrznje, direktno stoji makedonska drzava.


28/06/2005:

20:38
DSS dobila status pridruzenog clana Evropske narodne partije

Demokratska stranka Srbije dobila je status pridruzenog clana sa pravom glasa u Politickom birou Evropske narodne partije, saopstila je informativna sluzba DSS. "Status pridruzenog clana najjace panevropske organizacije stranaka centra i desnog centra sa pravom glasa je najvisi status koji stranka moze imati ukoliko drzava iz koje dolazi nije clanica Evropske unije", ukazano je u saopstenju. "EPP je ovim gestom ohrabrio Vladu Srbije", ocenjeno je u saopstenju i navedeno da prijem "predstavlja potvrdu dosledne proevropske politike, borbe za vladavinu prava, demokratske institucije i temeljna demokratska opredeljenja DSS".


16/06/2005:

16:14
SPS osudjuje izjavu Saveta ministara

Socijalisticka partija Srbije osudila je izjavu Saveta ministara SCG o ratnim zlocinima. SPS navodi da je izjavom Saveta ministara osudjen samo ratni zlocin nad Bosnjacima u Srebrenici 1995. godine, ali ne i ostali zlocini, da tom izjavom nisu obuhvaceni svi ratni zlocini u SFRJ, vec je izdvojena Srebrenica, a da je time nacinjena ogromna steta nacionalnim i drzavnim interesima SCG. "Savet ministara je potpuno neovlasceno i suprotno zvanicnoj politici Srbije stavio svoj potpis na tekst deklaracije o osudi ratnih zlocina koji je predlagala poslanicka grupa Srpskog pokreta obnove. Predlog SPO je odbacila vecina poslanickih grupa u Skupstini Srbije, insistirajuci na osudi svih ratnih zlocina. Stav poslanickih grupa je bio da i parlamenti svih ostalih bivsih jugoslovenskih republika osude sve pocinjene ratne zlocine", navodi se u saopstenju SPS.


05/06/2005:

13:20
Redovna skupstina DSS-a

U beogradskom Centru "Sava" pocela je 8. redovna skupstina Demokratske stranke Srbije, na kojoj ce biti izabrani predsednik, potpredsednici i Glavni odbor DSS-a. Na Skupstini ce biti reci o izmenama Statuta DSS-a na koji je podneto oko 30 amandmana. Izmenjen Statut, ukoliko bude usvojen, trebalo bi da omoguci izbor pet, umesto dosadasnja tri potpredsednika, formiranje pokrajinskih odbora Kosova i Metohije i Vojvodine i korekcije u organizaciji. Predlog promene Statuta podrazumeva da akt bude vecinski usvojen. Prema istom sistemu bira se i predsednik stranke, a jedini kandidat je sadasnji lider Vojislav Kostunica.


04/06/2005:

11:49
SPS obecava podrsku Vladi Srbije

Predsednik Glavnog odbora Socijalisticke partije Srbije Ivica Dacic izjavio je u Uzicu da ce Vlada Srbije imati podrsku SPS u resavanju vaznih drzavnih pitanja kao sto su Kosovo i Metohija, ocuvanje jedinstva Srbije i odnosi prema Haskom tribunalu i prema Republici Srpskoj. Dacic je demantovao da je postojala nagodba socijalista sa Vladom Srbije o ukidanju poternice za suprugom bivseg predsednika SPS Mirom Markovic, istakavsi da takve optuzbe dolaze od onih koji su "doneli politicku odluku o proterivanju clanova porodice Slobodana Milosevica".


31/05/2005:

21:19
DS: Milosevic i dalje utice na drzavne odluke

Demokratska stranka (DS) ocenila je da povlacenje poternice protiv Mirjane Markovic pokazuje da bivsi predsednik SRJ Slobodan Milosevic, iako se nalazi u pritvoru Haskog suda, moze da utice na najvaznije drzavne odluke. "Ocigledno je da su istinite bile glasine da je Socijalisticka partija Srbije trazila od Vojislava Kostunice stavljanje van snage poternice za Mirjanom Markovic, a za uzvrat nije glasala za stavljanje na dnevni red predloga o raspravi o poverenju Vladi Srbije", navodi se u saopstenju DS.


16/05/2005:

19:09
Nikolic: Ako dodje do rasprave o poverenju - Vlada ce pasti

Predsednik poslanicke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolic ocenio je da, "ukoliko u Skupstini Srbije dodje do rasprave o poverenju Vladi - Vlada ce pasti". "Mislim da ce u sali biti 250 poslanika i ukoliko bude vecine da rasprava o poverenju Vladi udje u dnevni red, ta vecina ce odluciti o njenoj sudbini", rekao je on novinarima u Skupstini Srbije.


10/05/2005:

14:06
Kragujevacki odbor SPO iskljucio deset clanova stranke

Poverenistvo Srpskog pokreta obnove u Kragujevcu iskljucilo je deset clanova stranke. Iskljucenja su usledila zbog nepostovanja programa stranke, statutarnih normi i etickog kodeksa, saopsteno je iz poverenistva. Jednoglasno su iskljuceni Zivko Draskovic, Biljana Slavkovic, Sasa Milenic, Vladan Mihajlovic, Radoslav Mirkovic, Dragan Prekovic, Ivica Samailovic, Zlatko Milic, Zoran Palcic i poslanik u Skupstini Srbije Sladjan Radovanovic.

Poverenistvo SPO-a u Kragujevcu, koje ima ovlascenja raspustenog Gradskog odbora, pokrenulo je i inicijativu za iskljucenje potpredsednika stranke Veroljuba Stevanovica, a odluku o tome donece Sabor stranke koji se odrzava u subotu u Beogradu. Iskljucenim clanovima stranke posebno se stavlja na teret da su pokusali da uz pomoc predsednika Nove Srbije Velimira Ilica dobiju podrsku clanstva i javnosti za osnivanje druge politicke organizacije.


Arhiva vesti
Copyright © 1995-2003 beograd.com. All rights reserved.