New York Post
4. januar 2000

George Szamuely : Propast Zapada

Ako stvari tako dobro stoje, zasto onda tako lose stoje?

Razmisljanja o prethodnom milenijumu su zavrsena. Ali orgija samo-cestitanja se nastavlja. Americka globalna nadmoc je tu da ostane, nasi ucenjaci i pisci uvodnih clanaka klicu dok kopiraju jedan drugog, jer je tako ocigledno u interesu covecanstva da treba tako da bude. Prema listu New York Times, "Idealisticka zelja da se svet zavrsi je najdublja misterija americkog karaktera i nasa karakterna nacionalna crta." "Zelja da se svet zavrsi" niti je misteriozna niti je icija "karakterna nacionalna crta". Svetu nikad nije nedostajalo fanatika koji zele da ga "zavrse." "Americka ekonomija," nastavlja list Times, "i uticaj popularne kulture sirom sveta koji je ta ekonomija omogucila" su ti koji su doveli do "trijumfa citavog veka sirenja slobode." Mudro, Times ne objasnjava kako su to tacno trecerazredni filmovi, isprazne sapunske opere i opscenosti preko celog ekrana doveli do "trijumfa citavog veka sirenja slobode." To nije vazno. Ono sto je vazno je predvidljivi zakljucak:"Mi imamo humanu viziju i tehnoloska sredstva da podignemo svetsku familiju na nove nivoe slobode, bogatstva, zdravlja i srece." Nije bitno sta "svetska familija" misli o tome. 

Kao i obicno, Frensis Fukujama je ponudio najinteresantniju odbranu americke globalne nadmoci. U clanku za list Wall Street Journal on se zapitao sta bi bilo da je Nemacka pobedila u prvom svetskom ratu. On prihvata da ne bi bilo boljsevicke revolucije, ne bi bilo HItlera, drugog svetskog rata, ne bi bilo holokausta, pada evropskih carstava i naravno, ne bi bilo americke globalne nadmoci. Ovo zvuci prilicno dobro, zar ne? Ne, zurno nam govori Fukujama, jer u takvom svetu ne bi bilo demokratije, jednakosti, nacionalnog samoopredelenja, drzave blagostanja, niti "tehnoloskih inovacija, od aviona i radara do kompjutera, integrisanih kola i Interneta." Veran Hegelijanskim opsesijama, on tvrdi da su one lose stvari u proslom veku omogucile sve dobre stvari. "Holokaust je stavio tacku na koncepte kao sto su socijalni Darvinizam i eugenika - u SAD su sluzba Afriko- Amerikanaca i ulazak zena u industrijsku radnu snagu u drugom svetskom ratu postavili temelje za napredovanje obe ove grupe u poslednjim decenijama." Fukujamine tvrdnje su izuzetno neverovatne. Nemci su izumeli drzavu blagostanja. Nemacki naucnici su uvek bili medju najboljima na svetu. Nemacka je 1914. bila barem isto toliko demokratska koliko i njeni rivali u prvom svetskom ratu. Ono sto je najvaznije, Staljin, Hitler i Mao se cine kao uzasno velika cena da bismo medju nama imali Gloriju Steinem. 

Kako kaze poslovica, ako stvari tako dobro stoje, zasto onda tako lose stoje? Zasto ostatak sveta ne shvata da su SAD motivisane altruizmom? Da njima na srcu lezi kao jedini interes "svetska familija"? Prosle godine, upravo dok se hvalisao svojim unistavanjem Beograda, Bil Klinton je objavio nesto sto je postalo poznato kao Klintonova doktrina. Ona obecava: "Bilo da zivite u Africi, Centralnoj Evropi ili na nekom drugom mestu, ako neko napadne nevine civile i pokusa da ih masovno ubija zbog njihove rase, njihovog etnickog porekla ili religije - a u nasoj je moci da to zaustavimo - mi cemo to zaustaviti." Ostatak sveta je sasvim dobro razumeo ono sto je Klinton govorio. Bilo koja nacionalna manjina moze sada praviti probleme i provocirati drzavnu represiju. Dok vlasti rade ono sto su ovlascene da rade, naime, odrzavaju gradjanski mir i integritet drzave, neposlusna manjina moze da vice: "Krsenje ljudskih prava!" i Sjedinjene Drzave ce se naci pri ruci sa svojim krstarecim raketama i B-2 bombarderima. 

Kao sto svi znaju, cak iako se pretvaraju da ne znaju, sile se ne mesaju u interne stvari drugih sila iz altruizma. Kada SAD podrzavaju iredentiste ili teznje za nezavisnoscu neke manjine, one to rade iz odredjenog razloga. One zele da oslabe drzavu iz koje ta manjina zeli da se otcepi i da ojacaju njene susede. Klintonova doktrina - ili doktrina humanitarne intervencije - je lukavstvo. Jer, SAD su te koje biraju veoma pazljivo koje manjine ce podrzati a koje nece. Kosovske Albance, bosanske muslimane, Cecene, da. Kurde, Baskijce, Korzikance, krajiske Srbe, ne. 

Bas svaka zemlja na svetu, ukljucujuci tu i SAD, ima nacionalne manjine koje zele da se otcepe, ili barem poseduju sopstvenu lojalnost negde drugde. Nacionalna dezintegracija je nocna mora svake drzave. Doktrina humanitarne intervencije je prosto danasnja forma imperijalizma. SAD se bori za "ljudska prava" da bi oslabila i unistila drzave koji je plase kao potencijalni rivali. Novi entiteti koji se potom pojavljuju veoma lepo sluze americkim interesima. Nezavisna Cecenija ce prihvatiti americke investicije i finansijsku kontrolu, preko americkih kreatura kao sto je MMF, mnogo spremnije nego mocna Rusija. Kao sto ce to uciniti i Istocni Timor i svaki drugi komad Indonezije, kako se jedan po jedan otcepljuju. Kao sto ce i Tibet, Ksindzijang i svaka druga "nezavisna" kineska provincija koja se otcepi. Muslimanska Bosna, koja deluje kao centar islamskog terora u Evropi, sluzi da oslabi Evropu i poveca njenu zavisnost od SAD. Velika Albanija ce se pobrinuti za NATO-vo istocno mediteransko krilo sa manje zalbi od Grcke. 

Ne iznenadjuje da ostatak sveta nije spreman da sedi mirno i dozvoli Sjedinjenim Americkim Drzavama da preuzme kontrolu. Rusi sasvim dobro razumeju da su SAD na Kavkazu zato sto zele da opljackaju naftno bogatstvo Kaspijskog mora. Oni razumeju da je svrha novog, prosirenog NATO-a da izgura Ruse iz Ukrajine i konacno van Crnog mora. Pocetkom godine NATO je bombardovao ruske saveznike, Srbe, a Rusi nisu mogli nista da urade povom toga. Oni su pomogli da se sklopi mirovni sporazum. Ipak je NATO prekrsio sva svoja obecanja i opet nije bilo nista sto su Rusi mogli da urade povodom toga. Oni su postali tako slabi. Danas dok Rusi satiru Grozni oni preduzimaju prve probne korake u pokusaju da se ponovo pojave kao velika sila. 

Kinezi su takodje izuzetno zabrinuti zbog americkih mahinacija. Oni vide kako Amerikanci nude Tajvanu raketne odbrambene sisteme. Oni vide kako Amerikanci balave nad Dalaj Lamom. Oni vide lidera Falun Gong pokreta kako zivi u SAD. Oni vide kako je njihova ambasada u Beogradu srusena u komade. Oni shvataju da ce, ako ne reaguju sada, postati sateliti SAD. Rusi i Kinezi - protagonisti tokom hladnog rata - danas su najblizi prijatelji, ujedinjeni u neprijateljstvu prema SAD. Na skorasnjem kinesko-ruskom samitu, predsednik Djiang Cemin je upozorio da su "hegemonizam i politika sile u usponu, sa ozivljavanjem novih formi takozvanog neo-intervencionizma." U saopstenju za javnost je objavljeno da se i Rusija i Kina "suprotstavljaju ugrozavanju suvereniteta nezavisnih drzava" pod izgovorom ljudskih prava. Rusija prodaje Kini 60 modernih borbenih aviona SU-30 MKK. Uz to, Rusija, Kina i jos tri centralno-azijske drzave - Kazahstan, Kirgistan i Tadzikistan - su obecale da se bore protiv pretnji bezbednosti ovog regiona - uglavnom etnickog i religijskog separatizma. Kina takodje jaca svoje veze sa Indijom - jos jednim istorijskim protagonistom.

1998. godine Jevgenij Primakov je nagovestio stvaranje strateskog trougla koji bi obuhvattao Rusiju, Kinu i Indiju. Koliko god da je Indija mozda oklevala, to je sada rasprseno nedavnom otmicom aviona. Jer SAD igraju svoju zlokobnu igricu podrzavanja islamskih fundamentalista u jednoj zemlji, dok u drugoj zemlji pozivaju na njihovu egzekuciju. Jer islamski-sponzorisan separatizam u Indiji je stvar zivota i smrti. Rusija, Kina i Indija su se vec slozile da se bore protiv terorizma koji se siri preko granica u Centralnoj Aziji. Rusija se takodje slozila da modernizuje vazduhoplovne snage Indije sa pojacanim borbenim avionima MiG-21 i SU-30. Bas pre svog izbora za Predsednika Indonezije, Abdurahman Vahid je rekao da se nada mogucem novom savezu izmedju Indije, Kine i Indonezije. Vahid je rekao da bi takav savez pomogao da se ispravi "jednostrana" sila Zapada. Lider Malezije, Mohamed Mahathir, prica u ovom stilu skoro svaki dan.

Cak i Evropljani - nasi partneri u zlocinu nad Jugoslavijom - se povlace od SAD. Na samitu u Kelnu proslog juna Evropska unija je odlucila da razvije "autonomnu" odbrambenu moc. Ovo je bilo dovoljno da izazove histeriju u Vasingtonu. Zamenik ministra spoljnih poslova, Stroub Talbot, je bio van sebe od besa. Poslednja stvar koju je Vasington zeleo da vidi, pretio je, je evropski odbrambeni identitet "koji pocinje unutar NATO, ali izrasta van NATO a onda se odvaja od NATO." Rizik ovoga, objasnio je on, je u tome da odbrambena struktura Evropske unije "prvo iskopira alijansu a onda se takmici sa alijansom." Pa ne, rizik je sto ce Evropljani konacno da se umore od toga da ih se gurka unaokolo i nateruje na preduzimanje idiotskih vojnih ludorija da bi se prosirio imperijalni doseg Amerike.

SAD su pobedile u hladnom ratu i skoro odmah to upropastile pokusavajuci da potcine ostatak sveta. Sada su se nasle okruzene neprijateljskim drzavama i neprijateljskim vojnim savezima. "Neo- konzervativci" se raduju. Sto vise zemalja vas mrzi, to vise mora da ste u pravu. Jos par godina kao sto je bila ova i mogli bismo imati zaista gadan rat u rukama. To ce biti lep nacin da se zapocne novi milenijum!

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.