www.antiwar.com 
25. februar 2000.

Justin Raimondo

MEK KEJN I OVK VEZA

Liberali su napravili skandal od toga sto se Dzordz V.Bus pojavio na bini na Univerzitetu Bob Dzouns - u danasnje vreme cak samo se i pojaviti na platformi politicki nekorektne grupe ili institucije je dovoljno da osudi kandidata na prokletstvo. A Mek Kejnova kampanja je bila brza da iz toga izvuce korist za sebe. Ali zasto Mek Kejn nije podvrgnut istom takvom ispitivanju? Molimo obratite paznju na donju fotografiju: natpis nas obavestava da Mek Kejn prica na "pro-Kosovskom, pro-Mek Kejn skupu preko puta svog hotela u Njujorku, u petak ujutru, 11. februara 2000.godine. Mek Kejn je u Njujork dosao na jedan dan da prisustvuje skupu za prikupljanje finansija i da razgovara sa novinarima pre nego sto se vrati u Juznu Karolinu u petak uvece." Ali ko je covek sa desne strane, sa sarenim OVK salom i siroko otvorenim velikim ustima? Natpis ispod fotografije nista ne spominje u vezi njega, ali za svakoga ko zna ista o etnickoj politici Njujorka, ovo lice je veoma dobro poznato: to nije niko drugi nego bivsi republikanski kongresmen Dzo Diogardi, sada govorljivi lider Albansko-americke gradjanske lige (AACL) - grupe koja ne samo da aktivno predstavlja OVK u Americi, vec i ciji je lider postao portparol najradikalnijih elemenata OVK. 



Republikanski predsednicki kandidat senator Dzon Mek Kejn, R-Arizona, govori na pro-kosovskom, pro-Mek Kejn skupu, preko puta svog hotela u Njujorku, u petak ujutru, 11. februara 2000. Mek Kejn je u Njujorku na jedan dan da prisustvuje skupu za prikupljanje finansija i da razgovara sa novinarima, pre nego sto se vrati u Juznu Karolinu u petak uvece. (AP Photo/Stephan Savoia)

KO JE DZO DIOGARDI?

Diogardi je ekstremista koji je izgubio svoje mesto u Kongresu - zbog svojih sve vecih preokupacija za stvaranje "Velike Albanije" nije se bas uklapao u vestine sredjivanja rupa koje moraju biti prva briga politicara grada Njujorka. Vecina Albanaca-Amerikanaca podrzava nezavisnost Kosova i gleda sa prezirom i zbunjenoscu na zvanicni stav vlade SAD da je Kosovo jos uvek "autonomna" pokrajina Jugoslavije. Ali Diogardi ide i jedan korak - zapravo nekoliko koraka - dalje, i predvidja "Veliku Albaniju." Posetioci web sajta AACL se suocavaju sa mapom ovog Albanskog carstva, koja, kako je to rekao Dag Bandu sa Cato Instituta u svom svedocenju ispred Kongresa, ilustruje "agendu koja oduzima dah," koja ukljucuje "Albaniju, Kosovo, zapadnu Makedoniju (zajedno sa njenom prestonicom, Skopjem), jugoistocnu Crnu Goru (zajedno sa njenom prestonicom, Podgoricom), severnu Grcku i juznu Srbiju (severno od Kosova)." Komentar Aleksandra Kokburna u vezi ove sramotne mape pogadja sasvim tacno: "Kada sam prvi put video ovu mapu ona me je podsetila na nesto sto sam video ranije. Setio sam se da je slicna onoj koju ja imam (koju je odstampao Stejt Department 1947.godine) o privremenim teritorijalnim sporazumima tokom Drugog svetskog rata. Ja mogu da razumem da postoji element hiperbole kod kriticara koji NATO vazdusnu kampanju nazivaju "nacistickom," ali ne mogu da shvatim kakav intevres imaju Sjedinjene Drzave da pomognu da se povrate granice koje su nacisti nametnuli 1943.godine, ili kako ovo pomaze da se sacuva stabilnost u Evropi."

OVK: KRATKA ISTORIJA

Dobro je poznato da su dreseri CIA i nemacke obavestajne sluzbe zabranili originalni pozdrav OVK sa ispruzenom rukom, u korist manje kontroverznog pozdrava u americkom stilu. Dok jedno krilo OVK gleda u staromodni staljinizam Envera Hodze, albanskog komunistickog diktatora koji je pomogao prvim studentskim organizacijama koje su cinile albanski separatisticki pokret, drugi gledaju u "Skenderberg diviziju" nacisticke SS, Albance koje su regrutovali Nemci da se bore za Hitlerovu stvar, za svoje politicke prethodnike. Diogardi je energicni publicista u korist politickog komesara OVK, Adema Demacija, borbenog aktiviste koji je proveo vise godina u jugoslovenskim zatvorima. Demaci je osudio Rambuje sporazum kao izdaju i (zajedno sa Diogardijem) odbacio sve pregovore iz principa. Diogardi je cak napisao pismo u kome je cestitao svom kolegi ekstremisti kada je Demaci izabran za sefa politickog krila OVK. 

SLEDITE TOG GENIJA!

Demaci, Diogardi i borbeni aktivisti OVK sada deluju sledeci svoj san o "Velikoj Albaniji": ovo je znacenje skorasnjih dogadjaja na Kosovu. Medlin Olbrajt je tako uplasena rastucim zahtevima pan-Albanaca da je obavila specijalan put u Tiranu da osudi ovu ideju kao "nista vise zivotnu od one o Velikoj Srbiji." Ali ovaj duh je vec izasao iz boce, a pitanje je: sta ce Administracija sledece uraditi?

VELIKA ALBANIJA

Dok OVK sprovodi svoju vladavinu terora na Kosovu, izgoneci Srbe i marsirajuci, na desetine hiljada njih u gradu Mitrovici na severu Kosova radi na tome da zauzmu poslednji srpski bastion. Dzon Mek Kejn stoji pored coveka koji je glavni apolog, organizator, i prikupljac finansija za OVK u Americi, coveka koji je jednom izjavio:

"Nesreca je da je lose vodjena evropska politika, preterano i nepravedno pod uticajem Rusije i Grcke pocetkom dvadesetog veka, za rezultat imala odvajanje albanske nacije, tako da vise od polovine Albanaca na Balkanu zivi van drzave Albanije u neprijateljskim slovenskim rezimima, narocito Srbiji i Makedoniji... Sa UDBOM u Beogradu i Sigurimi u Tirani koje saradjuju da kupe, prevare ili ubiju Albance sa demokratskim aspiracijama, nije cudo da je izuzetno tesko za sedam miliona Albanaca da se organizuju kao drzava, ili cak politicki, unutar pet jurisdikcija u kojima prebitavaju. Dok ima neke saradnje medju politickim partijama u odredjenim oblastima i preko granica, istinski demokratskih, lidera kojima je cilj nezavisnost nema i ovo je doprinelo podelama, konfuzijama i izdaji albanske stvari na Balkanu i u Americi."

TEORIJA ZAVERE

Sta kazete na tu teoriju zavere? Prema Diogardiju, sve drzave Evrope su se zaverile da njegov narod drzi razjedinjen. Prirodno se pretpostavlja da svaki zivi etnicki Albanac mora da zivi u albanskoj drzavi, posto, prema neofasistickoj ideologiji OVK, Drzava otelotvoruje Rasu i mora da brani svoje interese bez obzira na tekuce nacionalne granice. I, o da, to je ono sto nam definitivno treba: vise "saradnje medju partijama u odredjenim oblastima i preko granica," da bi se rasirila fanaticna revansisticka ideologija OVK i zapalio Balkan. 

VEZA DIOGARDI - MEK KEJN

Tu su oni - njih dvojica, Diogardi i Mek Kejn, jedan pored drugog: jedan koji bi urezao albansko carstvo usred krvlju natopljenog Balkana, i drugi koji bi hteo da bude predsednik SAD. To je uznemiravajuca jukstapozicija, najmanje je sto se moze reci. Jer ako mozemo da optuzimo sirotog Dubiju za odobravanje anti-katolicke retorike Bob Dzouns fundamentalista, samo zato sto je govorio pred njihovim auditorijumom, onda sta treba da zakljucimo za Dzon Mek Kejna koji zeli da bude predsednik, a koji se pojavljuje sa radikalnim albanskim nacionalistom, koji vidi ne samo Beograd, vec i Skopje i Atinu kao neprijatelja? Na kraju krajeva, ovo je mozda pogresan signal za Makedonce, koji su do sada uzivali u krhkom miru, i bez sumnje Grci, nasi NATO saveznici, ce biti daleko od zadovoljnih. A sta je sa Crnogorcima, za cijom prestonicom Diogardi i albanski lobi zude, i ciju nezavisnost se mi zavetujemo da branimo od toboznje pretnje od strane Milosevica? Ako se Bus mora pozvati na odgovornost zato sto se navodno slaze sa snagama netolerancije u SAD, za greh pojavljivanja na univerzitetu Bob Dzouns, zar ne treba onda da pozovemo Mek Kejna na odgovornost zato sto deli platformu sa radikalnim albanskim ekstremistom i ugrozava mir u Evropi. 

PREOKRET

Iako je Mek Kejnova kampanja to pobozno poricala, od tada se ispostavilo da su odgovorni za telefonske pozive tokom stranackih izbora u Micigenu, koje je toboze vodila grupa pod nazivom "Upozorenje za katolickog glasaca," koja je zahtevala da zna zasto Bus nije dezavuisao retoriku Bob Dzouns univerziteta i njegovog jata o tome da je crkva "satanski kult'! Ovo je iz kampanje Mek Kejn pobozno opisao svojim sledbenicima kao "nesto na sta mozete biti ponosni"! Pa, onda, nije li vreme da se preokrenu odnosi i razasalje "Upozorenje glasacima" koje zahteva da zna zasto se Mek Kejn nije ogradio od retorike Dzoa Diogardija i njegovih OVK prijatelja koji zele da zapale balkansku zapaljivu situaciju sa svojom ludom shemom za stvaranje albanskog carstva? Zaista, ovo je mnogo pravednije od navodne veze Bus-Dzouns, jer Bus nema istoriju anti-katolicizma - novosti o njegovom iznenadnom prelasku na Dzounzijansku doktrinu da je Crkva "velika Kurva", predskazanu u Bibliji, dosla je kao iznenadjenje. Ali je Mek Kejnov ocigledni prelazak na stvar pan-albanskog nacionalizma mnogo kredibilniji. Jer, Mek Kejn je najmilitantniji i najvidljiviji pomagac kosovskog rata, koji je zahtevao da Klinton izvuce sve blokade i posalje kopnene trupe - i cak je isao tako daleko da je predstavio rezoluciju u Senatu koja je dozivela sasvim zasluzeni poraz u rukama republikanskih kolega. 

OVK KANDIDAT

Dok general Vesli Klark, americki komandant nasih trupa na Kosovu, poziva NATO i Vasington da posalju jos trupa - a vidim, dok ovo pisem, da su marinci prakticno vec na putu - kriza na Balkanu se priblizava kriticnoj masi. NATOkrate aktiviraju propagandnu masineriju, dok se OVK sprema da dovrsi etnicko ciscenje Kosova i predje na sledecu fazu tekuce borbe za "Veliku Albaniju." Ideolozi, kao Adem Demaci na Kosovu i Dzo Diogardi u Americi, zele da uvuku SAD u jos jedan Balkanski rat, da "zavrse posao" i potpuno raskomadaju ostatke Jugoslavije - koristeci SAD i NATO i kao svoj mac i kao svoj stit. Sa saosecajnim predsednikom u Beloj Kuci, koji pamti koliko je novca i politicke podrske prikupljeno na tom putu za Njujork kao kriticnom vremenu u svojoj kampanji, Diogardi i OVK mogu jos i videti kako se ostvaruje njihov ekspanzionisticki san. Sa Srbijom konacno potcinjenom, Albanija bi bila slobodna da se siri, ne samo apsorbujuci Kosovo, vec i destabilisuci Makeodniju i ugorzavajuci Grcku. 

KOLIKO?

Poslednji republikanski predsednicki kandidat koji je dobio novac od albanske veze je Bob Dol: u maju 1987. Dol i Diogardi su prisustvovali albansko-americkom skupu za prikupljanje finansija u gradu Njujorku, kada je prikupljeno 1,2 miliona USD za Dolovu kampanju i 50.000 USD za Diogardijevu, prema novinaru Dijani Dzonston i istrazivacu Bendzaminu Vorksu. Natpis koji je pratio gornju fotografiju kaze da je Mek Kejn bio u Njujorku zbog istog razloga i da je pravedno pitati: koliko novca je dobio od albanskog lobija? Kao veliki "reformisticki" kandidat koji osudjuje uticaj "specijalnih interesa" i moc novca u politici, bolje bi bilo da nam Mek Kejn kaze tacno koliko je novca albanski lobi bacio u njegovom pravcu - i sa kojim efektom. Od svih lobista u Vasingtonu, "specijalni interesi" koje su predstavili agenti stranih sila su ti koji predstavljaju najvecu pretnju integritetu predsednika. Dzo Diogardi, fanaticni albanski nacionalista i glavni americki apolog za totalitarce OVK povezane sa drogom, delio je novac svojih politickih akcionih komiteta nasiroko unaokolo, i nema sumnje da je Mek Kejn takodje primalac njegove velikodusnosti - ali po kojoj ceni za americki narod? Mek Kejnova kampanja mora odmah objaviti cifre i dati nam malo "otvorene price" o vezi OVK - Mek Kejn: koliko su dobili i u zamenu za sta? Americki narod ima pravo da zna koliko ce americkih vojnika ce biti rizikovano na Balkanu u sluzbi isplacivanja politickih dugova predsednika Mek Kejna. 

ALBANSKI PANDERFEST

Republikanci vriste zbog panderfesta kojim predsedava casni Al Sarpton, na kojem su Al Gor i Bil Bredli prevazisli jedan drugog u osudjivanju "privilegije belokozaca," ali sta je sa Mek Kejnovim panderfestom sa albanskim ratnim huskacima, koji zele da uvuku SAD jos dublje u balkanski mulj? Sarpton barem ne zahteva da se rizikuju zivoti Amerikanaca.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.