Boston Globe (US)
02. maj 2000.

Autor: Carls A. Radin

KISINDZER UPOZORAVA NA 'KRSTASKI RAT'

Proces za ostvarivanje ljudskih prava je postepen, upozorava Kisindzer

Bivsi americki drzavni sekretar Henri Kisindzer upozorio je juce direktore medija u celom svetu da, dok je propagiranje ljudskih prava ''totalno pravilan'' cilj za demokratske zemlje, takvi krstaski ratovi potencijalno mogu da izazovu masovne preokrete, bez postizanja zeljenih rezultata.

On je predvideo da se svet krece ka ''periodu velikog nemira. ... Kao rezultat globalizacije i tehnologije, bice velikih prilagodjavanja.''

Govoreci pred 300 clanova, na sastanku Medjunarodnog Pres Instituta u Bostonskom Svetskom trgovackom centru, Kisindzer je odbacio ideju da standardi ljudskih prava i prakticni spoljnopoliticki obziri moraju da budu sukobljeni, ali je rekao da problemi s kojima se suocavaju zapadne zemlje na Balkanu ilustruju opasnosti od nejasnog razmisljanja o pravima.

''Mi smo sebe doveli u situaciju da nismo zapravo identifikovali cilj kojem sluzimo'' na Kosovu, rekao je on, i ''forsiramo tri nacionalnosti koje to ne zele da zive zajedno... u Bosni, kada taj multikulturalizam nije uspeo u Jugoslaviji'' pre nego sto se umesao Zapad.

Kisindzer je kasnije rekao fakultetu i studentima na Flecerovom fakultetu za pravo i diplomatiju Univerziteta Tafts da ''drzavnici moraju da pristupe svojim ciljevima u fazama; proroci pokusavaju da ih odmah postignu''.

''Jedini je problem,'' rekao je, njegov glas svecaniji nego ikad kako se priblizava svom 77-om rodjendanu, ''proroci su izazvali mnogo vise patnje nego drzavnici, jer su proizvodili krstaske ratove i proglasavali sve svoje protivnike za zlo.''

Trgovinski odnosi izmedju SAD i Kine, trenutno jedna od najvrucih tema u spoljnoj politici SAD, stalno su izbijali na povrsinu u diskusiji na Pres institutu nakon Kisindzerovog govora.

Kristofer Paten, poslednji britanski guverner Hong Konga, koji se cesto sukobljavao sa Kinom oko pitanja ljudskih prava u poslednjim godinama britanske 150-godisnje vladavine, slozio se sa Kisindzerom da pitanja ljudskih prava i trgovine treba da budu razdvojena - sto je stav koji je u pocetku prezreo, a sada prigrlio predsednik Klinton.

'Da li ce Kina postati clan Svetske trgovinske organizacije treba da se odluci na trgovackoj i komercijalnoj osnovi,'' rekao je Paten. Kisindzer je naglasio da je trebalo 400 godina da se razvije demokratija na zapadu i rekao je da Kini treba priznati da se razvija, a da nije stalno suprotstavljena sa apsolutistickim zahtevima.

Kisore Mahbubani, predstavnik Singapura u UN, osporio je ono sto je on nazvao olaka pretpostavka da se zapadna drustva angazuju u kampanjama za zastitu ljudskih prava da bi drugi imali koristi, i urgirao da ''barem razmotrite mogucnost da postoji jos jedna tacka gledista - [da je pitanje ljudskih prava] cinicni instrument spoljne politike, namenjen da sluzi njima samima.''

Ovaj komentar je bio usmeren na neprijatelje normalizovanja trgovackih odnosa SAD i Kinom.

''Ako Kina udje u Svetsku trgovinsku organizaciju, ona ce se transformisati na isti nacin kao i druge istocnoazijske nacije'' kojima su pomogle da udju u svetski ekonomski poredak zapadne zemlje, koje su gradile saveze protiv komunizma hladnog rata, rekao je Mahbubani.

Uprkos isticanju znacaja postepenosti i prakticnosti, Kisindzer je rekao da bi lideri i oni koji kroje spoljnu politiku trebalo da priznaju i reaguju na skorasnje demonstracije protiv globalizacije u Vasingtonu, Sijetlu i inostranim gradovima.

''Ja ne volim ove demonstracije, jer sam ziveo kroz njih u Vijetnamskom periodu, njihov krajnji cilj je obicno da podriju kredibilnost vlade,'' rekao je.

''Mnogi demonstranti ne znaju... sta zele.''

Ali, dodao je, ''oni su prizvali paznju na vazan problem koji treba uzeti veoma ozbiljno. ... Globalizovani svet je samo mali procenat globalne ekonomije. U mnogim zemljama imamo globalizovan gornji nivo, nacionalni srednji nivo i nivo donje klase. Svi oni ce se izraziti politicki.''

''Anti-globalisti prizivaju paznju na jedan realni problem,'' rekao je, ''a ako se taj problem ne resi, nailazicemo na sve vise ogorcenja sirom sveta.''

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.