03. septembar 2000

http://www.sunday-times.co.uk/news/pages/sti/2000/09/03/stifgneur02004.html

OVK SUOCENA SA SUDJENJEM ZA RATNE ZLOCINE POCINJENE NAD SRBIMA - ISTRAGA SE OKRECE KA ALBANCIMA

Pise: TOM WALKER, diplomatski dopisnik

Istrazitelji medjunarodnog suda za ratne zlocine po prvi put se usredsredjuju na zlocine koje je OVK pocinila nad srpskim civilima. Izvori bliski istraziteljima su potvrdili prosle nedelje u Hagu da njihovi strucnjaci kriminolozi proveravaju pet mesta gde je, navodno, OVK pocinila ratne zlocine. Njihova otkrica bi mogla dovesti do zahteva da NATO-ve KFOR trupe uhapse nekoliko visokih licnosti nove kosovsko-albanske elite, ukljucujuci mozda i Hasima Tacija, bivseg politickog lidera OVK, i Ramusa Haridinaja, jednog od njegovih glavnih politickih rivala.

Izvori u Ujedinjenim nacijama su vec otkrili da protiv Agima Ceku, bivseg komandanta ove gerile, mozda postoji tajna "zapecacena" optuznica, za njegove aktivnosti dok se borio za hrvatsku vojsku protiv Srba. Kao i Taci i Haridinaj, Ceku, koji je sada na celu Kosovskog zastitnog korpusa, lokalnih odbrambenih snaga, porekao je da je ista lose radio.

Istraga bi mogla radikalno da izmeni medjunarodno vidjenje konflikta, gde su Albanci vidjeni uglavnom kao nevine zrtve srpske agresije. Nakon godinu dana rastuce zabrinutosti zbog na stotine osvetnickih ubistava Srba od strane Albanaca u ovoj pokrajini, postoje znaci da se klatno odnosa sa javnoscu pocne da naginje na stranu Srba.

Istrage Medjunarodnog tribunala za ratne zlocine za bivsu Jugoslaviju su medju najtajnijim, pri cemu se sluzbenici plase osvete Albanaca. "Operacije OVK su jasno ukljucivale mnoge aktivnosti koje bismo mi trebali da dobro ispitamo," rekao je jedan zvanicnik u Hagu.

"Postoji pravi problem u otkrivanju njihove celijske strukture, ali mozemo sasvim lepo zavrsiti upiruci prstom na vise licnosti. Teskoca ce onda biti ubediti neku NATO drzavu da ih uhapsi."

Svih pet mesta je otkrila srpska policija dok je u leto 1998. ponovo osvajala teritoriju koju je bila uzela OVK. Dok su unistavana albanska sela u ofanzivama srpske policije i to bilo u sredistu paznje medjunarodnih medija, borba srpskih seljaka je cesto ignorisana, a na desetine seljana i farmera je oteto, muceno i ostavljeno u masovnim grobnicama.

Smatra se da su tri od oblasti pod istragom sela Klecka i Glodjane i grad Orahovac.

Ubistva u Klecki su povezana sa Tacijem, koji je sada na celu Demokratske stranke Kosova. Beogradski mediji su napravili veliku dramu od ovog otkrica u avgustu 1998., kada su tvrdili da je 22 srpska tela nadjena u krecani u Kleckoj.

U Glodjanima, dalje na zapad u oblasti Decana, na granici sa Albanijom, vodile su se zestoke borbe Srba i Albanaca. U septembru 1998. srpski medijski centar u Pristini je tvrdio da su tamo u jednom kanalu pronadjena tela 34 osobe. Oni su bili mesavina srpskih farmera, nekih Cigana i Albanaca osumnjicenih da su kolaboracionisti. Lokalni komandant je u to vreme bio Haradinaj, koji je sada na celu Alijanse za buducnost Kosova.

U Orahovcu, starom balkanskom lavirintu kaldrmisanih ulica i pomesanih nacionalnosti, OVK je u julu 1998. otela najmanje 50 Srba, koji nikada vise nisu vidjeni. U jesen je na stotine ljutitih Srba umarsiralo sest milja preko brda u Dragobilj, stab lokalne OVK i jedno od par mesta gde su vidjeni islamski mudzahedini. Ovaj protest nije ubedio OVK da da neke detalje o nestalim Srbima.

Vecina istraga do sada obavljenih naislo je na tisinu, a smatra se da je malo svedoka dovoljno hrabro da otkrije brutalnost OVK.

Jedan bivsi albanski komandant, koji sada zivi na Zapadu, rekao je listu `The Sunday Times` da je tokom borbi oko Glodjana video kako su Albanci vezali dva srpska policajca za zadnji deo dzipova i vukli dok nisu umrli. On je rekao da nema nameru da razgovara sa istraziteljima za ratne zlocine i da zeli da potpuno zaboravi na Kosovo.

Takodje nije verovatno ni da ce Srbi saradjivati sa Hagom, jer Beograd odbija da prizna ovaj tribunal. Tribunal je podigao optuznicu i protiv Milosevica i protiv Milana Milutinovica, predsednika Srbije, a smatra se da je MIlosevic ponudio izlaz Radovanu Karadzicu, najtrazenijem osumnjicenom bosanskog konflikta.

"Nama nije dozvoljeno da razgovaramo sa ljudima u uzoj Srbiji i to je znacajna prepreka," rekao je Pol Rizli, portparol Karle Del Ponte, viseg tuzioca ovog tribunala.

Takodje nije jasno da li se istraga o aktivnostima OVK moze prosiriti na period nakon sto je NATO usao na Kosovo u junu 1999. Vlasti u Beogradu tvrde da je bilo 1.041 ubistava u ovoj pokrajini od tada - pri cemu su 910 zrtvi Srbi i Crnogorci. U poslednjim napadima na Srbe poginulo je jedno osmogodinje dete jer je na njega kolima naleteo pa pobegao vozac blizu grada Lipljana proslog meseca, a jedna rucna granata je ubacena na kosarkasko igraliste severno od Pristine i povredila 10 dece. Jedan farmer star 80 godina ubijen je iz puskomitraljeza u obliznjem selu Crkvena Vodica, dok je cuvao stoku.

Tvrdnje o genocidu koje su Albanci iznosili u Beogradu pre dve godine sada im se vracaju, ali Tribunal za ratne zlocine ostaje nepristrasan. "Trenutno ne vidimo genocid, vec ozbiljna krsenja ljudskih prava. Nema dokaza da neka grupa zeli da unisti Srbe pre nego da ih istera," rekao je jedan zvanicnik.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.