http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/ap/20020219/ap_on_re_eu/war_crimes_milosevic_106&printer=1

19.02.2002.

ANTHONY DEUTSCH

Milosevic unakrsno ispituje svedoka

HAG, Holandija (AP) - Slobodan Milosevic je u utorak podvrgao prvog svedoka unakrsnom ispitivanju na svom sudjenju za ratne zlocine, u teznji da diskredituje kosovsko-albanskog politicara koji je optuzio jugoslovensku vladu da je nametnula sistem aparthejda na Kosovu.

Povremeno sarkastican i snishodljiv, Milosevic je citao sa gomile rukom napisanih beleski dok je zestoko ispitivao bivseg sefa komunisticke partije na Kosovu, Mahmuta Bakalija.

Njih dvojica su se upustila u zestoku politicku prepirku koja je trajala skoro cetiri sata. Oni su se tukli dugo, pri cemu je Milosevic istakao kontradiktornosti u svedocenju ovog svedoka povodom navodnih zlocina u srpskoj pokrajini Kosovo.

Posmatraci sudjenja su pohvalili Milosevica, govoreci da su se njegovi napori izgledali ozbiljni i pravno relevantni. Bivsi jugoslovenski predsednik je zavrsio pravo, ali je ovo unakrsno ispitivanje u utorak prvi put da je on delovao kao sudski advokat. On je odbio da imenuje branioca, nazivajuci svoje sudjenje nezakonitim.

Za razliku od svog dugackog, cesto preopsirnog uvodnog izlaganja, Milosevic je bio usredsredjen, iako agresivan.

"Ono sto smo videli jutros je bilo veoma, veoma snazno, zestoko unakrsno ispitivanje", rekao je Ricard Diker, sef medjunarodnog pravnog programa organizacije Human Rights Watch iz Njujorka.

Nakon nedelju dana uvodnih izlaganja odbrane i optuzbe, Bakalijevo svedocenje i unakrsno ispitivanje je zapocelo dokaznu fazu sudjenja, koja bi mogla trajati i dve godine.

Milosevic, 60 godina star, optuzen je za ratne zlocine i zlocine protiv covecnosti na Kosovu i u Hrvatskoj, i za genocid u Bosni tokom balkanskih ratova 1991-99. On bi mogao biti osudjen na dozivotnu robiju ako ga osude za bilo koju od 66 stavki optuzbe.

U svom 10-casovnom uvodnom izlaganju, on je prezreo optuzbe da je odgovoran za na hiljade ubistava i skoro milion deportacija, i optuzio je zapadne zemlje da su naduvale etnicke tenzije da bi ubrzale dezintegraciju Jugoslavije i utvrdile svoju dominaciju.

Bakali je u ponedeljak rekao sudu da je jugoslovensko rukovodstvo pod vodjstvom Milosevica planiralo da zbrise 700 muslimanskih naselja na Kosovu kao deo "politike spaljene zemlje", ali da su srpske snage bezbednosti bile nezadovoljne tim planom.

Milosevic se sukobio sa Bakalijem povodom njegovog svedocenja u kome je rekao da je Milosevic znao za ubijanje vise od 40 clanova porodice Jasari pocetkom 1998. Prema presedanu tribunala, optuzeni moze biti osudjen za ratne zlocine koje su pocinili njegovi podredjeni ako je znao za zlocine i odbio da ih spreci ili da kazni pocinioce.

Opisujuci jedan od svojih sastanaka sa Milosevicem 1998. godine, Bakali je rekao: "Rekao sam mu: 'Ubijate zene i decu'", pricajuci o policijskoj akciji protiv porodice Jasari u selu Prekaz.

"On je znao za taj incident," rekao je Bakali.

U seriji rafalnih pitanja, Milosevic je upitao svedoka: "Da li ste znali da oni nisu hteli da se predaju i da su pucali u policajce?"

"Da li znate da oni koji su izasli napolje nisu ubijeni?"

"Da li znate za neku polciju koja bi pobegla kad na nju pucaju iz zabarikadirane pozicije?"

Bakali je rekao da ne zna detalje o ubistvu, ali da zna da su medju zrtvama bile zene i deca. On je optuzio Milosevica da je odgovoran za smrt "12.000 ljudi, zena i dece, trudnih zena, tvrdeci da se borite protiv terorizma". Njegove cifre o kosovskim zrtvama su mnogo vece od onih zvanicno priznatih.

Predsedavajuci sudija Ricard Mej iz Britanije je stalno intervenisao, moleci Milosevica da ili postavi pitanje ili "mu da sansu da odgovori".

Bakali je takodje pricao van reda, navodeci Meja da brise komentare iz sudskih zapisnika.

Bakalija je pocetkom 1980-ih otpustilo jugoslovensko rukovodstvo jer je navodno organizovao proteste za nezavisnost kosovskih Albanaca. On je nestao iz javnog zivota sve do 1998. kad je postao clan delegacije kosovskih Albanaca koji su pregovarali za ponovno otvaranje univerziteta na albanskom jeziku na Kosovu.

U Beogradu je jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica izrazio sumnju da ce Milosevic imati fer sudjenje. "Do sada smo videli puno politike, ogroman medijski spektakl ali najmanje od onoga sto bi ovaj sud trebalo da bude - sudjenje optuzenom za ozbiljne zlocine", rekao je Kostunica, koji je odavno kriticar Haskog suda.

Tuzioci kazu da ce pozvati oko 30 "insajdera" da iznesu detalje o srpskoj strategiji da se stvori "Velika Srbija" koja je ukljucivala ciscenje velikih zona bivsh jugoslovenskih republika od nesrpskog stanovnistva.

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.