Stars and Stripes, 02.02.2002.
 
Gregory Piatt
       
NATO razmatra promenu velicine i strukture Kosovskih mirovnih snaga
 
BRISEL, Belgija - NATO zvanicnici bi uskoro mogli smanjiti velicinu i promeniti strukturu svojih Kosovskih mirovnih snaga, rekli su zvanicnici ove nedelje.
 
Vojni lideri su rekli NATO-vom politickom telu, koje se sastoji od 19 ambasadora Severnoatlantskog veca, da su se mnoge pretnje koje su dovele mirovnjake u ovu jugoslovensku pokrajinu uveliko smanjile, rekao je jedan zvanicnik alijanse u sredu.
 
U svom brifingu ambasadora putem videokonferencije americki admiral Gregori G. Dzonson, zapovednik Saveznickih snaga za juznu Evropu, i francuski general-pukovnik  Marsel M. Valetin, zapovednik kosovskih snaga, rekli su da je najveci problem s kojim se suocava Kosovo kriminal, i da KFOR koji ima 38.000 pripadnika treba prekonfigurisati da bi se uskladio sa ovom misijom, rekao je ovaj zvanicnik.
 
"Moguce je da se broj smanji", rekao je jedan zvanicnik Severnoatlantske organizacije pod uslovom da ostane anoniman.
 
Medjutim, NATO nije razmatrao koliko mirovnjaka bi ostalo na Kosovu, sto obuhvata oko 5.000 americkih trupa, kaze on. Do smanjenja snaga ce najverovatnije doci na jesen.
 
"Ovi brojevi bi se mogli znacajno smanjiti, ali snage ipak treba da obavljaju svoj posao", kaze on. "KFOR nece da bezi od svojih odgovornosti".
 
Vazduhoplovni vojnici i druge specijalizovane trupe, zajedno sa teskom opremom i desantnim helikopterima, nisu potrebni za borbu protiv kriminala, kaze on. Oni bi mogli biti zamenjeni malobrojnijim, lakse naoruzanim trupama i medjunarodnom i lokalnom policijom, dodao je.
 
"Tako bi saveznici voleli da se stvari odvijaju", kaze on.
 
Saveznici takodje zele da razmotre komandu u pet sektora odgovornosti mirovnih trupa, koji dele Kosovo.
 
Trenutno general-majori iz SAD, Britanije, Francuske, Italije i Nemacke komanduju razlicitim sektorima, a svako odgovara KFOR komandatu u Pristini, glavnom gradu ove pokrajine.
 
NATO zeli centralizovaniju komandu i mogao bi revidirati sektorsku strukturu radi borbe protiv kriminala, ili potpuno eliminisati sektore, kaze on.
 
"To bi se moglo prepustiti SHAPE-u [NATO-v vojni stab u Monsu u Belgiji]," kaze on. "Ali to potpada pod NATO-v proces racionalizacije na Balkanu".
 
Prema procesu racionalizacije, NATO zauzima regionalni pristup nekim svojim preimucstvima dok pokusava da smanji troskove i trupe, ali jos uvek ostavlja dovoljno velike snage da dovede svoje misije cuvanja mira na Balkanu do kraja.
 
Pristup racionalizacije prvi put su predlozile Britanija i Kanada. Ministar odbrane Donald H. Ramsfeld je to preneo dalje proslog meseca kad je predlozio smanjenje trupa u NATO Stabilizacionim snagama u Bosni i Hercegovini.
 
Na svom sastanku ministara odbrane krajem godine NATO je rekao svojim vojnim planerima da smanje snage koje broje 18.000 vojnika za jednu trecinu tokom tekuceg sestomesecnog pregleda SFOR-a.
 
Neki clanovi medjunarodne zajednice i bosanski zvanicnici protive se smanjenju. Oni strahuju da bi svako smanjenje broja vojnika moglo ugroziti sigurno i bezbedno okruzenje u Bosni. Oko 3.100 americkih trupa je tenutno u Bosni.
 
Cini se da jedine snage alijanse na Balkanu koje ne ocekuje smanjenje je mala NATO mirovna misija u Makedoniji.
 
Nemacki komandant misije Amber Fox (cilibarska lisica), gen. Hajnc-Georg Kerl, rekao je za jedne nemacke novine nedavno da ce se ova misija produziti nakon njenog zavrsetka u martu, da bi se konsolidovalo primirje izmedju snaga makedonske vlade i Albanske nacionalne oslobodilacke armije.
 
"Na svim nivoima NATO u Briselu se razgovara o tome kako ce se taj mandat produziti", kaze  Kerl.
 
Misija Amber Fox sastavljena je od 700 vojnika iz Belgije, Kanade, Danske, Francuske, Nemacke, Grcke, Italije, Holandije, Norveske, Poljske i Turske, koji posmatraju fragilni mirovni sporazum nakon proslogodisnjih sedmomesecnih borbi izmedju makedonskih vojnika i albanskih gerilaca.
 
SAD nisu deo Amber Fox, ali imaju oko 300 vojnika, koji su podrska KFOR, u logistickoj bazi u Skopju, glavnom gradu Makedonije.
 
Medjutim, NATO zvanicnik je rekao da Skopje mora da uputi zvanican zahtev za produzenje misije Amber Fox posle 27. marta.
 
"Ako postoji uloga za ove snage, onda ce vece imati razumevanja za potrebe Makedonije", rekao je ovaj zvanicnik
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.