http://www.worldnetdaily.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=27138

 08.04. 2002.

Aleksandar Pavic

Zasto Amerika promovise Hasku istragu?

BEOGRAD - Zasto je u interesu Amerike da promovise nepravdu na Balkanu? Imamo americke zvanicnike ozbiljnog lica, kao Pjera Ricarda Prospera, americkog ambasadora za "ratne zlocine", koji dolazi u Beograd ovih dana samo da kaze fragilnoj jugoslovenskoj vladi da "mora" da saradjuje sa onim sto se moze opisati samo kao preki sud u Hagu, ili inace. A "inace" znaci uskracivanje ne samo americke pomoci (sto samo po sebi nije losa stvar, ne zato sto dolazi iz Amerike, vec zato sto nijedna zemlja ne bi trebalo da zasniva svoju politiku na stranoj pomoci) vec i podrske Amerike u medjunarodnim finansijskim institucijama kao sto su MMF i Svetska Banka (sto takodje nije lose, osim kad je neka zemlja toliko zaduzena da joj je potrebna podrska da bi ove institucije otpisale deo njenog duga), kao i podsticaja Amerike da bi toliko potrebne strane investicije pocele da dolaze nakon skoro decenije ekonomskih sankcija.

Ovi americki zvanicnici dolaze u jednu suvereinu zemlju - iako koncept suvereniteta brzo zastareva pod Novim poretkom - da zahtevaju saglasnost sa "sudom" koji nikad ne bi mogao da polozi ispit u SAD dok god je to slobodna i demokratska zemlja. Jer Medjunarodni tribunal za ratne zlocine u bivsoj Jugoslaviji je institucija koja je ujedno i sudija i tuzilac, koju finansiraju strane vlade, koja dozvoljava anonimne svedoke, koja koristi NATO trupe da love "osumnjicene" cak i u njihovim sopstvenim zemljama i to brutalnom silom, i koja nema porotu.

To je sud na kome se mesaju politika i ono sto je preostalo od medjunarodnog prava. To je sud gde se "pravdom" mikroupravlja tako da je kontekst regionalne tragedije zamagljen a sitne ribe uhvacene u njegovu mrezu mozda odvuku paznju od velike ribe koja je zapalila plamenove rata. Ovaj "sud" je savrseni primer toga kako se pravo moze koristiti kao batina politicke kontrole i spoljne politike. On relativizira sam koncept prava. To je moderna verzija Kafkinog "Procesa". A SAD stavlja svoj znacajni diplomatski i politicki teg iza ove institucije. Pitanje je zasto?

Je li to zato sto je to model buducnosti kojoj je potrebno ozakonjenje u inostranstvu pre nego sto se primeni kod kuce? Ako je tako, onda bi Amerikanci trebali da vode racuna i da prate ove procese. Osim sto je skoro nemoguce to raditi. Uprkos sveg publiciteta, njegovog bogato finansiranog aparatusa (skoro 500 miliona USD od njegovog ustanovljavanja 1993.godine), uzvisenih proklamacija da promovise "pravdu" i "sudjenje ratnim zlocincima", veoma je tesko zapravo pratiti sudjenja ovog tribunala. A toje cudno, s obzirom na to da je rad ovog suda tako vazan stub americke politike za koju se zemlje ucenjuju da je prihvate.

Jos je cudnije kad se uzme u obzir cinjenica da se u istom ovom trenutku sudi na ovom "sudu" - nakon sto su ga kidnapovali maskirani ljudi iz sopstvene zemlje - jednom coveku, Slobodanu Milosevicu, cije ime je ispunjavalo naslove glavnih medija tokom citave protekle decenije. On je nazvan "Balkanskim kasapinom" od istih ovih medija i vec je osudjen od njihovih urednika kao "najveci ratni zlocinac posle Hitlera", kao glavni "Balkanski gospodar rata", kao covek odgovoran za neizrecive zlocine, "etnicko ciscenje" i druga dela isuvise uzasna da se spominju. Da li bi moglo biti da je njegovom sudjenju uskraceno propisno izvestavanje jer je ono razotkrilo sve slabosti Haskog tribunala? Zbog cinjenice da se pokazalo da vecina "dokaza" koje je prikupilo "tuzilastvo" nije nista vise od rekla-kazala? Zbog cinjenice sto je sam Milosevic, koji je odlucio da se sam brani pre nego da prizna ovaj tribunal time sto ce prihvatiti usluge advokata koje bi sud placati, razotkrio da su "svedoci" "optuzbe" lazovi?

A ipak, ovo je sud kojeg Amerika pokusava da nametne zemlji Jugoslaviji, uprkos krsenja njenog ustava. Moze li se cilj pravde i demokratije promovisati kroz nepravdu i inkviziciju? Cinjenica je da je Milosevic bio staromodni komunista koji je koristio nacionalisticku retoriku da promovise sopstvenu agendu i osigura svoju vlast. Cinjenica je da je u svakom slucaju, cak i pre medjunarodnih sankcija protiv Jugoslavije, njegova ekonomska politika mesanja drzavnog socijalizma starog stila sa prijateljskim kapitalizmom mafijaskog stila vodila njegovu zemlju putem unistenja. I cinjenica je da je on saucestvovao (zajedno sa drugim Balkanskim - i zapadnim - liderima) u zapocinjanju krvavog i destruktivnog gradjanskog rata koji je rascepao bivsu Jugoslaviju. Medjutim, stari jugoslovenski anti-komunisti, ukljucujuci i ovog pisca, smatraju da se nisu borili za to da se jedna vrsta totalitarizma zameni drugom - bilo lokalnim ili globalnim. Jer, Haska sudjenja su u stvari predstave od sudjenja koje podsecaju na najbolje dane Josefa Staljina.

A pitanje koje jos uvek ostaje je - zasto Amerika ovo promovise?

Aleksandar Pavic iz Beograda izvestava o Jugoslaviji za WorldNetDaily.com.

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.