CBS Marketwatch (US)
19.april, 1999

KO FORSIRA DNEVNI RED?

Moze li ovlasni pogled da nam da neke odgovore?

U sred punjenih sarmica razbacanih po rezidenciji turskog ambasadora, diplomate, clanovi kongresa, i savezni sluzbenici, pomesani su s direktorima cije korporacije za Samit NATO-a ulazu po 250 000$ svaka.

Razgovori o kojestarijama i o poslu s vodjama 43 strane zemlje i SAD, deo su plate za americke sponzorske korporacije koje finansiraju docek, logistiku i ceo dar-mar oko NATO-ve pedesete godisnjice. Samit pocinje u petak u Vasingtonu.

Dzeneral Motors , Ameritek i Boing neke su od 13 kompanija koje su do sada dale najmanje po cetvrt miliona dolara u novcu, dobrima ili uslugama. Time neki od direktora obezbedjuju sebi mesto na odboru domacina samita, kojim dominiraju vojne kompanije i korporacije iz domena komunikacija.

Komitet je sakupio 6,5 miliona$, od ocekivanih 8 miliona. "Za nas je to prirodno, jer je Ameritek najveci strani investitor u evropskim telekomunikacijama." Rekao je predstavnik kompanije Dzordz Stajnicer. "Nasa uloga ovde je da podrzimo postojece odnose u Evropi." Ameritek ceka na dozvolu Savezne komisije za komunikacije da se integrise s drugom kompanijom, koja takodje ima svoje mesto na domacinskom odboru, SBC komunikacijama.

Na proslonedeljnom prijemu, turski ambasador Baki Ilkin pozdravio je goste, medju kojima je bio i predsedavajuci samita, bivsi americki ambasador u Belgiji, Alan Dzon Blinken. On je glavni savetnik najuticajnije lobing kompanije za inostrane klijente, Akina, Gampa, Strausa, Hojera i Felda.

Ostali clanovi odbora su takodje dobro poznati u vasingtonskim politickim krugovima. Kao grupa, 13 kompanija potrosilo je 52 miliona na lobing prosle godine. Najmanje po 25000$ za pristup komitetu dalo je jos 28 kompanija, ukljucujuci vojnu gradjevinsku firmu Nortrop Gruman i Rajteon.; Vasington Post fondaciju,; lobing firme Verner, Lipfert, Bernard, Mekfirson i Hend, koji takodje predstavljaju strane klijente.

Diplomatski salon

"Ovo je velika poslovna prilika", rekla je portparol domacinskog komiteta Dana Vikers Seli. "Predsednici vlada i drzava bice tamo, ali u sastavu njihovih delegacija bice prisutni i strani ministri za trgovinu i drugi predstavnici."

Neke donacije daju mogucnost kompanijama da predstave svoje proizvode: Dajmler-Krajsler poklanja mercedes za prevoz delegata po gradu. Motorola obezbedjuje mobilne telefone, cije veze idu preko mreze Nekstel Komunikacija, koji je takodje donator; Majkrosoft obezbedjuje softver.

Imena kompanija videce svih 2500 ocekivanih novinara koji ce pokrivati dogadjaj, koji zbog NATO napada na Jugoslaviju skrece veliku paznju.

Slicni odbori sastavljeni od velikih korporacija pomagali su odrzavanje G-7 ekonomskog samita u Denveru 1997, i Americkog samita u Majamiju 1994. Gradovi koji svake cetiri godine odrzavaju demokratske i republikanske kongrese, takodje imaju svoje odbore koje pomazu velike kompanije.

Ovo me navodi da se zapitam: "Sta jos nije na prodaju?", rekao je Bili Logan direktor istraznog projekta Centra za javni integritet, vasingtonski nadzorni odbor. "Covek tesko moze da zamisli bilo kakav drukciji odbor, gde jedina kvalifikacija nije da sami sebi platite ucesce."

Pored stola s posluzenjem u ambasadorovoj rezidenciji, prvi predsednik kompanije Boing Krsitofer Hansen, rekao je da njegova kompanija jednostavno potpomaze NATO.

"Mi mislimo da je vazno ojacati alijansu", rekao je Hansen. "Ne bih hteo da dajem opravdanja na poslovnom nivou."

Copyright ©1999 beograd.com. All Rights Reserved.