The Independent (UK)
London, 15.maj, 1999.

Rat na Balkanu:

"Sve je islo veoma dobro", rekao je general. 
"Jos jedan efektivan dan."

pise Robert Fisk

    Masakr na putu kod Prizrena, vise od sto civila - vecina od njih etnicki Albanci - iskasapljeno u selu Korisa, price o zenama i deci raskomadanim od strane Nato-vih kasetnih bombi.A kako Nato juce zapocinje svoje ludorije-u tri-popodne? Bez ijedne reci o ovim uzasnim dogadjajima, bez i jedne proklete reci zapanjenosti ili saosecanja.
    Umesto toga, Dzejmi Sej i negov Luftvafe general su drobili o uspesnim Nato operacijama na Kosovu. "Sve je islo vrlo dobro", obavestio nas je general-major Valter Jerc. "Bio je to jos jedan dan vrlo efektivnih operacija".
    U Sajgonu, za vreme vijetnamskog rata, imali su ludorije-u pet-popodne. Tokom zalivskog rata, 1991, Amerikanci su se hvalili svojim vojnim uspesima u ludorijama-u cetiri-popodne. U Briselu, Nato-ludorije pocinju u tri. Ali juce, sou Seja i Jerca se pretvorio u teatar opscenog.
    Zaista, dok smo svi cekali da cujemo Nato reakciju na dogadjaj koji bi mogao da postane najveca dosadasnja klanica (a za Srbiju najuspesnija propaganda), tehnicar je projektovao ogroman test -slajd na ekran pored koga stoje zastave 19 zemalja alijanse.
    "Kazu da smo mladi pa zato ne znamo, necemo ni saznati dok ne porastemo", bile su reci na ekranu. Da li su stihovi iz pesme Sonija i Ser bili nekakav crni humor ili samo nedostatak ukusa monumentalnih razmera? Odgovor smo dobili kada su se Sej i Jerc popeli na podijum.
    "Jos uvek nemamo nikakve indikacije o povlacenju srpskih trupa", objavio je general Jerc. Cetrdeset tona humanitarne pomoci je stiglo do Crvenog krsta u Pristini. "Mogu sa sigurnoscu da tvrdim da cemo uraditi sve sto je u nasoj mogucnosti da osiguramo siguran prolaz tih konvoja".
    Svi, koliko nas je bilo u zamracenom Dzozef Luns auditorijumu Nato centra, smo zadrzali dah. Nekoliko novinara (a to televizijski prenosi, naravno, nikada ne pokazuju) je u neverici vrtelo glavom. Izgledalo nam, zapravo, da nikome nije osiguran prolazak kroz Kosovo. Razmisljali smo o novim vestima koje su pristizale - o Nato kasetnim bombama koje su eksplodirale medju 500 albanskih izbeglica od kojih su mnoga bila deca, o masakru koji bi zasenio cak i onu klanicu iz aprila, na putu Prizren-Djakovica.
    Zeleli smo da saznamo vise o onima koji su bili mladi, a koji nikada nece odrasti.
    Ali ne - g. Jerc, general Luftvafe-a, ili nemackog vazduhoplovstva, kako nam je u ovom slucaju sugerisano da ga nazivamo, je zeleo da nam kaze kako je izvedeno 679 Nato letova iznad Jugoslavije za 24 casa, da su napadane rafinerije, elektrane, kao i aerodrom u Batajnici.
    Projektovane na ekranu - neverovatno - stajale su reci "JEDAN DOBAR DAN". A onda je g. Sej, Natov Horacio Botomli, zapoceo sa svojim uobicajenim osudama srpskih uzasa, iskopavajuci nekakve stare slike navodnih masovnih grobnica, kao i neke (malo novije) na kojima su se videla spaljena sela.
    Citirao je iz starih clanaka o ljudskim pravima i uspeo da pogresno izgovori imena 7 kosovskih sela. "Sam Bog zna, iskreno, sta cemo sve zateci kada Kosovo bude otvoreno", rekao je, zabrinuto vrteci glavom.
    Sam Bog zna, siguran sam, o cemu je g. Sej razmisljao; bio je mnogo vise uplasen onim sto ce zapadni novinari - prevezeni do scene uz pomoc srpskih vlasti - zateci u selu Korisa. Pedeset traktora je unisteno, javili su Srbi, u mestu koje je bilo meta Nato udara.
    Bilo je, vidite, znacajno to sto g. Sej nije ni spomenuo - cak ni nagovestio, ni jednog sekunda - te neverovatne vesti. Da je i jednog trenutka pomislio da su Srbi pobili te ljude, rekao bi nam sve sto o tome zna. Ali, cutao je. Kolega mi je sapnuo na uvo da ce g. Sej, kada ga upitaju za masakr, izjaviti da saoseca u vezi mrtvih i da ce "obecati jos jednu od svojih potpunih i sveobuhvatnih istraga".
    I kada su ga na kraju pitali, g. Sej nije izjavio da saoseca u vezi mrtvih, ali je obecao "potpunu i sveobuhvatnu istragu". On se nada, dodao je sarkasticno, da ce novinari, uz pomoc Srba autobusima prebaceni do sela, "insistirati na ostvarivanju svog prava da se slobodno krecu i sami istrazuju" - g. Sej je sada i profesor novinarstva, a ne samo portparol Nato-a - i da ce istraziti i "etnicko ciscenje" u nedalekom Prizrenu. "Znate vi Nato - mi govorimo istinu kada su takve stvari u pitanju, svaki put, potpune cinjenice."
    Ali to nije istina. Nato ne daje "pune cinjenice" (ili "pune cinjen'ce", kao sto to kaze g. Sej).
    Nato laze. Kada sam pitao za reakciju Nato-a na to da je za novog vojnog komandanta OVK postavljen Agim Ceku, jedan od najnotornijih etnickih cistaca, jedan od onih koji su planirali hrvatsko etnicko ciscenje 300000 Srba iz Krajine - g. Sej je rekao da on nema komentar, zato sto "Nato nema direktne kontakte sa OVK".
    To je potpuno netacno. Nato odrzava kontakte sa OVK,sastaje se sa njihovim komandantima po pitanju sigurnosti i obavestavanja, odrzava radio-kontakt sa ljudima iz OVK koji su na Kosovu. Zvanicnici Nato-a (ukljucujuci tu i g. Seja licno) cesto, uz reci podrske, najavljuju operacije OVK.
    Kada sam pitao generala Jerca da li Nato u Srbiji koristi municiju sa osiromasenim uranijumom, odgovorio je da se to nije koristilo u poslednje dve nedelje, ali da je osiromaseni uranijum bezopasan. To je, takodje, laz. Povecava se broj nalaza da je prasina iz potrosenih caura sa osiromasenim uranijumom izazvala epidemiju raka u juznom Iraku i da bi mogla da bude uzrok Zalivskog sindroma.
    U Britaniji, oblasti u kojima se testira oruzje se uvek sa velikom paznjom peru posle proba sa osiromasenim uranijumom, a ostaci se cementiraju. Nema razloga za brigu, rece general. "Uranijum cete naci u raznim stvarima - u stenama, u zemlji..." Nista se ne desava kao posledica koriscenja takve municije. Toliko o deformisanim bebama koje se sada radjaju u Basri. I toliko, pretpostavljam, o kontaminiranim kucama na Kosovu u koje Nato namerava da vrati albanske izbeglice.
    Sve vreme sam se pitao na sta me ova farsa podseca. Stajala su tu ta dva Nato coveka, zapisujuci, minut za minutom, sat za satom, dan za danom, unistavanje populacije Kosova -sto je, bez sumnje, greska Srba,ali je, bez obzira, i simbol Nato-vog totalnog, sveobuhvatnog neuspeha na Balkanu. Svakog dana, govore nam o masovnim grobnicama i smrti i mucenju. I kasnije sam se setio na sta me sve to podseca - diskretni glasovi, prigusena svetla, zastave koje vise iza podijuma kao svelo cvece, cak i zlokobna celicna Zvezda Smrti koja tmurno stoji ispred zgrade. Podseca me na radno mesto mrtvozornika.
    Folirantsko samopreispitivanje, stare slike, izrazi saucesca. General i kokni su tu zapravo grobari, podjednako nesposobni da osmisle kraj bombardovanja koliko i da izmisle lek protiv starenja.
    Kosovo je mrtvo. Njegov narod je mrtav ili obeskucen, obespravljen i obeznadjen. Ko hoce da istrazuje, neka procita autopsiju.
    I tako sam, posle izvesnog vremena, shvatio ono sto su shvatili vec mnogi koji prisustvuju ovim besmislenim skupovima - nas pripremaju za smrt Nato-a.

Copyright ©1999 beograd.com. All Rights Reserved.