El Mundo (Spanija)
31.maj, 1999.

NATO PRIVATNO PRIZNAJE SVOJU PROPAGANDNU KATASTROFU

Jedan interni dokument-pregled Atlantske Alijanse, koji je dobio list EL MUNDO, zakljucuje da njegova informaciona i propagandna strategija s obzirom na balkanski konflikt nije uspela.

Najveca zabrinutost NATO-a u ovoj situaciji su izgledi za produzeni rat i postepeno opadanje javne podrske u zemljama clanicama.

Ovaj dokument otkriva da je olaksanje dolazak u njegov stab "tima na cijem je celu Alister Kempbel," zaduzenog za poboljsanje komunikacione strategije Alijanse.

Moramo se setiti da je Kempbel portparol Tonija Blera koji je u aprilu zahtevao od generalnog sekretara Solane poboljsanje informacione strategije, upravo nakon sto su otkrivene prve kolateralne stete.

Nakon sto je pripremljen ovaj dokument, pozicija NATO-a se poboljsala na dva razlicita fronta: podignuta je optuznica protiv Slobodana Milosevica, koja pojacava izgled legitimnosti napada alijanse na Jugoslaviju, i pocetni, ali ograniceni, progres u pregovorima kojima rukovodi Viktor Cernomirdin.

Ipak, juce je bilo moguce primetiti prve rezultate prekrajanja koje je predlozio poverljivi dokument: portparol Dzejmi Sej je posvetio svoju jucerasnju konferenciju usvajanju demokratskih vrednosti zemalja alijanse, nasuprot brutalnom etnickom ciscenju od strane Srba.

Druge, vise propagandne mere koje se predlazu u ovom dokumentu, ukljucujuci tu i koriscenje nevladinih organizacija i saveznickih novinara, mirisu na cistu manipulaciju, kakvu grupe za pritisak koriste u svakoj demokratskoj zemlji.

Ali NATO-vom izvestaju nedostaje jedan element: kritika sopstvene nesposobnosti i ostecene vizije, koje su u velikom stepenu poreklo njegovog primecenog loseg medijskog tretmana.

Original na spanskom:
http://www.el-mundo.es/diario/1999/05/31/opinion/31N0053.html 

Copyright ©1999 beograd.com. All Rights Reserved.