San Francisco Examiner (USA)
8.jun, 1999.

ALEX VARDAMIS

ZBOG CEGA UBIJANJE SRPSKOG PROLECA?

Istrazivac saradnik Aleks A. Vardamis, bivsi direktor Evropskih studija na Vojnom ratnom koledzu, je penzionisani pukovnik koji je sluzio kao vojni atase u Grckoj i 10 godina predavao americku knjizevnost na Univerzitetu Vermont

Karmel proslava je bila preuranjena. Ostalo je jos prepreka. Prolili smo isuvise krvi. Proizveli smo isuvise razaranja.

Osim toga, hvalisavost lose pristaje jednoj humanoj naciji. Sa Dzon Drajdenom, trebalo bi da se setimo da "pobednike pobeda opovrgava."

Gde je tu trijumf? Najmocniji vojni savez u istoriji je baciona kolena jednu malu, osiromasenu zemlju. Nikad, jos od kad je Kondor legija 1937.godine unistila Gerniku, nisu sanse bile tako jednostrane.

Krajnje je vreme da Amerikanci naprave pauzu, da izracunaju koliko ih kosta "pobeda" i postave neka teska pitanja.

Iznad svega, u ocuvanju svoje politicke i vojne hegemonije, da li je skrhan moralni autoritet Amerike? Da li je nase nepopustljivo bombardovanje donelo mir i stabilnost Balkanu? Da li su sva ta smrt i destrukcija neophodni? Zar ne bi strpljiva diplomatija od samog pocetka bila spasila zivote i sprecila masovni egzodus izbeglica?

Problematicna pitanja okruzuju ono o cemu predsednik Klinton prica kao o ratu za zavrsavanje svih etnickih razdora i oslobadjanje Evrope od njenog poslednjeg diktatora.

1. Da li je Slobodan Milosevic stvarno diktator, ili je on sef koalicione vlade koja ukljucuje i stranke rivala Vojislava Seselja i Vuka Draskovica? Da li Sjedinjene Drzave vode rat protiv jedne parlamentarne demokratije? Zar nismo bombardovanjem Srbije ugusili buduce izglede za pro-zapadnu opoziciju? U martu smo etiketirali novoizabranog predsednika srpskog sektora Bosne, Nikolu Poplasena, kao problematicnog i zapravo ga otpustili. Da li mi podrzavamo demokratiju na Balkanu samo kada je pobednik nasa marioneta?

2. Sta ako Milosevic, pomocu talasa mrznje prema Americi i NATO-u, uspe da pobedi na sledecim izborima? Sta cemo onda raditi? Neutralizovati naciju dosadnih bigota? Opet pojacati bombardovanje? Nametnuti drakonske ekonomske sankcije? Etnicki ocistiti Jugoslaviju od svih Srba? Okupirati zemlju?

3. Da li je povratak izbeglica na Kosovo ikada bio nas prvenstveni cilj? Zasto smo nastavili da bombardujemo kada se Milosevic slozio s tim, u principu? Da li bi to moglo biti zato sto nam nije ni najmanje stalo do dobrobiti izbeglica, mnogo manje nego sto nam je stalo do toga da vladamo Jugoslavijom i proglasimo politicki trijumf za NATO i SAD?

4. Sta ce se desiti ako veliki broj izbeglica na kraju odbije da se vrati u svoju domovinu? Sta ako se Pariz ili London ili San Francisko ucine mnogo privlacnijim za ambiciozne mlade ljude nego ruralna sela u vojno policijskoj zabokrecini Evrope? Zasto bi se Kosovari razlikovali od drugih imigranata ovog veka koji su, kad su imali priliku, pobegli u bogate zemlje kao sto je Amerika?

5. Da li ce NATO i SAD pobediti rat, ali izgubiti visoku moralnu poziciju? Kako se NATO bombardovanje vojnika koji spavaju u svojim kasarnama moralno razlikuje od Srba koji pucaju u OVK vojnike? Da li je antisepticni pokolj bez rizika prihvatljiviji nego egzekucije licem u lice?

6. Zasto je u ovom ratu NATO brizljivo izbegavao da javlja o zrtvama neprijatelja? Konacno, nakon skoro tri meseca bombardovanja, NATO je procenio da je ubio 5.000 jugoslovenskih vojnika i policajaca i ozbiljno ranio jos 10.000 njih. Istovremeno se hvalio da je bacio oko 20.000 komada municije na Srbiju, Crnu Goru i Kosovo.

Koliko je leseva proizvela svaka bomba? Osim ako NATO piloti nisu izuzetno nevesti, zvanicne cifre o zrtvama mora da su smesno male. Moguce je da je NATO generisao vise zrtava nego srpska vojska? Da li je domaca politika, vodjena anketama, ta koja uzrokuje da Klintonova administracija ne otkrije realne cifre o neprijateljskim zrtvama?

7. Americki i britanski avioni bombarduju civilne ciljeve kao sto su bolnice, skole, zatvori, pijace, fabrike, kuce, ambasade, izbeglicki centri i kolone, putnicki vozovi, autoputevi i mostovi, rafinerije nafte, elektrane, vodovodni sistemi i televizijske stanice, unutar jedne suverene drzave koja nije napala nijednu susednu zemlju.

Na dan nakon sto je postignut privremeni mirovni sporazum NATO je najavio da se vraca na strogo vojne ciljeve. Zar ovo nije precutno priznavanje da je tokom prethodnih 72 dana NATO namerno bombardovao civile?

Truibunal za ratne zlocine u Hagu optuzuje Milosevica za smrt 340 civila. U poredjenju s tim, oko 1.500 jugoslovenskih civila je ubijeno u "nesrecnim slucajevima" koje je proizveo NATO. Da li je moguce da su lideri NATO zemalja vise krivi za krsenje ljudskih prava i ratne zlocine nego sto su oni koji vladaju Jugoslavijom?

8. Da li ce OVK ikada poloziti oruzje i zadovoljiti se samo autonomijom? Da li ce napustiti svoj ideal Velike Albanije? Zar nije politicki znacajno da je nova Mis Albanije izbeglica sa Kosova? Da li ce se OVK, fanaticna, etnicki iskljuciva teroristicka grupa, koju finansiraju, delimicno, trgovci heroinom i radikalni muslimani, okrenuti protiv mirovnih trupa koje sprecavaju potpunu nezavisnost Kosova? Ako zaista udju unutra, koliko dugo ce 7.000 americkih vojnika i 43.000 drugih biti stacionirano na Kosovu? Koliko ce to kostati?

9. Da li je bombaska kampanja sirom sveta posejala mrznju prema Americi? Zar nije izazvala ceste anti-americke proteste u Evropi, Kini, Rusiji, Indiji i Latinskoj Americi? Zar nije dovela do ponovne pojave, u Italiji i Grckoj, vec dugo mirnih teroristickih organizacija, kao sto su Crvene Brigade i 17.Novembar? Kako ce ovo snazno anti-americko i anti-NATO osecanje ugroziti junske izbore za Evropski Parlament? Da li je bombardovanje ucinilo validnom komunisticku optuzbu da je NATO sve vreme agresivno imperijalisticki? Napadajuci Jugoslaviju, da li je NATO ucinio Ujedinjene nacije irelevantnim i otvorio vrata vojnim resenjima u Kasmiru i drugde? Zar sudbina Srbije nece ubediti druge male zemlje da razviju sopstvena nuklearna, hemijska i bioloska sredstva za zastrasivanje? Da li je kampanja na Balkanu podstakla trku u naoruzanju i ozivela hladni rat?

Jos jedno fundamentalno pitanje je postavila mlada Srpkinja u skorasnjem televizijskom intervjuu.

"Zasto," rekla je, "nam ovo radite? Zasto ste ubili prolece ove godine?"

Zasto, zaista? Gradjani SAD bi takodje trebalo to da se upitaju. Da li je moguce da je NATO-va agresivna, militaristicka politika prema Jugoslaviji gigantska strateska greska?

Zasto ubijamo balkansko prolece 1999.godine? Da li ce usevi koji ove godine nisu posejani dovesti do apokalipticne gladi i ocaja u 2000.godini?

Copyright 1999 beograd.com. All Rights Reserved.