02.juli 1999.
pukovnik David Hackworth

Doktori za propagandu, gresnici, a pobednika nema

Tokom NATO vazdusne kampanje protiv Jugoslavije, milioni ljudi sirom sveta dobijali su svoju dnevnu dozu televizije o tome kako NATO vazdusne snage razbijaju srpsku vojsku. Slatkorecivi doktor, majstor za propagandu, Dr. Jamie Shea, izrekao je takve stvari kao: "Totalno rasturamo Milosevica", i: NATO "sprovodi najprecizniju kampanju bombardovanja u istoriji". 

Statistika koju je on izneo na kraju bitke bila je zadivljujuca: NATO piloti su izvrsili vise od 35.000 letova: 96,6% njihovih bombi je pogodilo svoje ciljeve; 60% srpske artiljerije i 40% srpskih tenkova je osteceno ili unisteno; srpska vojska na Kosovu se raspadala nakon sto je imala na hiljade zrtava i napustala je svoje bunkere kao i osoblje Bele Kuce nakon afere sa Monikom Levinski. 

Sada kada su NATO trupe na Kosovu, zajedno sa par reportera koji pisu sta im se kaze, trebalo bi da je lak zadatak potvrditi statistiku sa NATO brifinga o izgorelim tank i belim krstovima. Ali ovo nije slucaj. Do sada su vojnici i piskarala pronasli samo tuce unistenih vozila i topova, nijedno vojno groblje, nijedan znak da su srpske jedinice potucene. Nesto tu nije u redu. Ovaj bezumni posao unistavanja kostao je americke poreske obveznike milijarde dolara, pa gde su onda ostaci unistene srpske artiljerije? Srpski generali nisu mogli pre povratka za Beograd da ociste toliko toga sto im je unistenio u bitkama koliko je to NATO prijavio. Tenkovi od 50 tona koji su eksplodirali, kilometri artiljerijskih cevi i 5.000 grobova ne mogu tek tako da nestanu kad generali mahnu palicom. 

Ipak, oni koji su brojali nasli su samo kosture od tri tenka modela iz 1960.godine, puno vojnih zgrada dignutih u vazduh i ocigledno napustenih i ispraznjenih pre nego sto su bombe pale na njih, i sumovite predele na koje su bacane tepih bombe, koji izgledaju kao da su cikloni prosli tuda. 

Deset tenkova ostecenih u bici primeceno je kako ide ka severu kada se srpska vojska povlacila, zajedno sa 254 neostecena tenka, na hiljade raketa, topova, oklopnih vozila, kamiona i 60.000 prkosnih, fino obucenih i dobro opremljenih vojnika - tacno 50% vise vojnika nego sto su doktori propagande rekli da je rasporedjeno u srpskoj pokrajini Kosovo.

Sigurno je da Kosovo nije Pustinjska Oluja. Secate se milja i milja unistene opreme duz "Autoputa smrti"? Nista slicno nije pronadjeno na Kosovu, gde su, za razliku od Rata u Zalivu, ogromna vecina koriscenih bombi bile skupe pametne bombe, a ne glupe stare gvozdene bombe koje su zaravnale Sadamovu armiju koja je mahala belom zastavom.

Robert Fisk, moj prijatelj koji je britanski reporter za list Independent, pise: "Jugoslovenski vojni izvori izvestavaju da je vise od pola od 600 - srpskih vojnika - koji su poginuli u Srbiji, poginulo u gerilskim borbama sa OVK, a ne od NATO bombi." Fisk je do skora bio na licu mesta, na Kosovu, proputovao je vise od 400 milja kroz tu ratom razorenu pokrajinu, i nije video nijednu smrt niti unistavanje o kojima su pricali saveznici na NATO konferencijama za stampu. On je rekao da mu je jedan srpski vojni izvor rekao da "je samo 132 pripadnika oruzanih snaga ubijeno u NATO napadima. General Nebojsa Pavkovic, komandant jugoslovenske Trece Armije, dao je drugaciuju cifru: 169 vojnika je poginulo na Kosovu od NATO napada a 299 je ranjeno."

Ova velika cifra od 169 ubijenih u akciji je ipak daleko od "5.000" o kojima je pricao Dr.Shea. Kao sto je to bio slucaj sa ludim zaokruzivanjem brojeva u Vijetnamskom ratu, neko je ocigledno sve pogresno zbrojio.

Ne verujem da su nasi piloti lagali i naduvali ovaj broj. Verovatnije je da su ih prevarili lukavi srpski `umetnici za mamce i taktiku', sto je vec tema za nasu kolumnu sledece nedelje. Skoro je nemoguce da se precizno kaze sta je pogodjeno kada jurite brzinom od 500 milja na sat i pucate sa visine od 15.000 stopa.

Kada se prasina slegne verujem da cemo videti da su Dr.Shea, on ima doktorat sa Oksforda, verovatno iz dvolicnosti, i njegove kolege u propagandi u americkom Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu odbrane, James Rubin i Ken Bacon, uradili ono sto svi propagandisti rade: lagali, klevetali, rastegli istinu kao zele bombonu, da bi prevarili i prijatelje i neprijatelje. 

Poenta ove price je da moderni doktori za propagandu, od naciste dr.Gebelsa, do NATO dr.Shea, imaju manji kredibilitet nego prodavac polovnih kola koji nije sklopio nijedan posao poslednjih mesec dana. Javnost ne treba da veruje ni u sta kada trube topovi i majstori propagande. 

Pukovnik David Hackworth je koautor medjunarodnog bestselera iz 1989.godine, "O licu" i narednog "Hrabri ljudi". Njegova poslednja knjiga je "Opasna duznost".

Vratite se na stranu Clanci i Misljenja