KOSOVO: ONAJ TESKI DEO
Jerusalem Post, 15.08.1999

Sve je vise ocigledno da je dobiti rat na Kosovu bio laksi deo zadatka za medjunarodnu zajednicu. Tezi deo je dobiti mir, a najtezi deo je cini se izlazenje na kraj sa pretpostavljenim saveznicima NATO-a, OVK.

Moze biti da je OVK pogresno shvatila da je NATO dosao na Kosovo da podrzi njihovu pobunu koja podstice sve vece tenzije izmedju medjunarodnih cuvara i ovog pokreta.
OVK optuzuje mirovnjake da su ih izdali jer ulazu napore da zastite Srbe i jer ignorisu privremenu vladu posebnog stila koju su oni osnovali. NATO optuzuje radikalne elemente u OVK da su odgovorni za organizovanje napada na Srbe, i cak na mirovne trupe. Oni takodje ignorisu naredbe da se razoruzaju, oni kriju oruzje i sebi dodeljuju zvanicna ovlascenja.

Uprkos 35.000 NATO vojnika, i 3.100 UN policajaca, nasilje izmedju etnickih Albanaca i ono malo preostalih Srba ostalo je vidno istrajno. Pucano je i u jednog ruskog vojnika i on je ranjen, a pobunjenici su otvorili vatru i na nemacke mirovnjake. 
Ovo se ne moze tolerisati i zahtevace brzu medjunarodnu koordinaciju, da bi OVK shvatila da se zapadne trupe nece koristiti da pomognu, ili cak tolerisu, bilo kakvo etnicko ciscenje na Kosovu u obrnutom smeru.

Kosovari moraju da se suoce sa cinjenicom da NATO i UN nisu tu da bi njih pomogli, vec da sprovedu legalne medjunarodne mandate, da pomognu ljudska prava za svakoga bez izuzetaka, i pokusaju da izgrade pravicnu privremenu vladu.

S druge strane, tempo uspostavljanja odgovarajucih civilnih i policijskih struktura je suvise spor, a UN ponovo demonstriraju kakva je to jadna organizacija postala. Nedostaje joj civilno osoblje i policija za Kosovo, nije uspela da naimenuje opstinske administratore, a njihovo objasnjenje za to je "sezona godisnjih odmora".

Zapadni lideri odgovorni za Kosovo moraju da se sete da ne moze biti sezone godisnjih odmora od zaustavljanja nasilja, i da je medeni mesec sa OVK zavrsen.

Prevod:Tanja Bjeletic
Copyright ©1999 beograd.com. All Rights reserved