JIM HOAGLAND:
GANGSTERI ILI DOBRI MOMCI?
Washington Post, 19.08.1999.

Opasnosti mira na Kosovu mogu jos biti jednake onima u ratu u toj balkanskoj enklavi. Rat je vodjen da bi se potukao monstrum. Mir bi za rezultat mogao imati stvaranje monstruma koji ponosno nosi etiketu "Made in the USA" (napravljeno u SAD).

Pre godinu dana im se podsmevalo kao skupu gangstera na putu ka izumiranju, ali OVK danas izgleda da je tamo na putu ka prevlasti. Ispostavilo se da su gerilci na Kosovu bolji politicari od kosovskih politicara, kada je u pitanju pridobijanje Klintonove administracije.

Ako pobede na izborima sledeceg proleca, gerilci ce dugovati svoj uspeh prvo Slobodanu Milosevicu, cije je krvnistvo ucinilo da ostali deo sveta gleda na kosovski otpor kao heroje. Prva statua koju bi OVK vlada podigla u Pristini trebalo bi da bude Slobina.

Bez sumnje, druga statua koju bi OVK podigao bila bi statua Bila Klintona. A ubrzo nakon toga jedna bi mogla biti za Dzems P.Rubina, portparola Medlin Olbrajt, koji je odigrao iznenadjujucu operativnu ulogu u tome da mladom rukovodstvu OVK poraste ugled u svetu.

OVK je vesto iskoristila kontakte sa Rubinom da prisvoji imidz zvanicne podrske SAD tokom NATO-vog rata protiv Srbije. Gerilci su nastavili da igraju na americku kartu u posleratnoj borbi za buducu kontrolu Kosova - dodajuci implicirano odobrenje SAD svojim lokalnim monopolima na oruzje i romantiku otpora.

Ovakav razvoj dogadjaja izaziva zabrinutost evropskih vlada koje se bolje osecaju sa tradicionalnim rukovodstvom Ibrahima Rugove i njegove Demokratske lige Kosova. Italija i Francuska najvise podrzavaju Rugovu, a britanski premijer Toni Bler navodno nema nikakve predrasude vezano za Rugovine sanse na izborima koje ce nadgledati medjunarodna zajednica.

Ali pokusaji Rugove da pregovara sa Milosevicem pre i tokom rata cine ga ranjivim kod kuce na optuzbe za kolaboraciju. A njegova jos neobjasnjena odsutnost iz Pristine dok je Olbrajtova bila tamo krajem jula da se sastane sa samoproklamovanim premijerom OVK, Hasimom Tacijem, i drugim vaznim kosovskim politicarima ukopala je pitanja na Kosovu o njegovim odnosima sa Vasingtonom. 

Detalji o brzom politickom usponu OVK do sticanja ugleda u ocima zvanicnog Vasingtona jos uvek isplivavaju na povrsinu. Prema Rubinu, Taci se odlucio za njega kao sagovornika tokom neuspelih mirovnih pregovora u Rambujeu, u Francuskoj, prosle zime.

"Taci je bio portparol kosovske delegacije, a drzavnom sekretaru Olbrajtvoj je receno da je on osoba koja joj je potrebna da s njim radi na postizanju sporazuma. Proveli smo puno vremena s njim, a ja sam postao osoba s kojom je on razgovarao kada nije razgovarao s njom", rekao mi je Rubin. "On me je verovatno video na televiziji".

Relativna mladost oba muskarca - Rubin ima 39, Taci 29 godina - takodje je mozda pomogla se oni spoje. "Sekretar Olbrajt je primetila da smo komunicirali i zamolila me je da ostanem u kontaktu s njim", nastavio je Rubin. Konacno mu je dugacak rucak u Parizu pomogao da dobije Tacijev potpis na sporazumu o autonomiji koji je Milosevic onda odbacio, izazivajuci NATO-v vazdusni rat.

"Taci je poceo da me zove sa Kosova da mi prica sta se desava u ratu", rekao je Rubin. Dijalog je verovatno bio vojno koristan za NATO. Kada se rat zavrsio, Rubin je bio taj koji se zalozio kod Tacija i uspeo da OVK prihvati sporazum sa NATO snagama o demilitarizaciji.

"U ovom su pomogli licni odnosi. Ljudi ovde su osecali da sam sposoban da pokrenem Tacija. A ja sam mogao i da uredim da ga predsednik Klinton i sekretar Olbrajt pozovu i cestitaju mu kada je potpisao sporazum o demilitarizaciji, sto je on veoma cenio."
Rubin brzo porice da je napravio neki tajni dogovor sa strane sa OVK, ili da Olbrajtova preferira neku kosovsku frakciju, kako to evropski kriticari tvrde. Ali on priznaje da postoji "problem percepcije" koji je stvorila njegova bliskost sa Tacijem.

Birajuci Rubina za sagovornika, Taci je znao da bira jednog od tri ili cetiri osobe u Stejt Departmentu kojima Olbrajtova veruje i kojima se poverava. Rubin takodje moze imati koristi od ovog usesca u diplomatskim operacijama na visokom nivou. Ovo je vreme kada mnogi politicki naimenovani sluzbenici razmisljaju o profesionalnom zivotu nakon sluzbe u Klintonovoj administraciji. 

Uprkos progresu koji je napravio predajuci oruzje i prihvatajuci, makar spolja, obavezivanje na demokratska pravila, OVK ostaje mutna organizacija, sa mracnom stranom koja vodi do kriminala i terorizma.

Vasingotn i njegovi NATO saveznici treba da izbegavaju da biraju strane i da se suvise duboko uvlace u sudbinu neke frakcije - narocite ne one koja je toliko neispitana i nepoznata kao sto je OVK.

Prevod:Tanja Bjeletic
Copyright 1999 beograd.com. All Rights reserved