GARY YOUNGE:
ZASTO ZAPAD NE MOZE MIRNO DA SPAVA

The Guardian, sreda, 25.avgust 1999.

Ako je NATO bombardovanje trebalo da stvori multi-etnicku drzavu, nije u tome uspelo. Pitam se da li predsednik Klinton moze da spava, a ako moze da li ikad ima nocne more o Jelici Cemburovic? On je u junu rekao da NATO nije intervenisao na Kosovu: "Ne bismo mogli nocu da spavamo." Par meseci ranije ovako je objasnio obrazlozenje bombardovanja: "Ja zelim da mi zivimo u svetu gde se svi dobro slazemo, uprkos svim nasim razlikama." 

Jelica, Srpkinja stara 87 godina, bukvalno je u kucnom pritvoru u gradu Podujevu na severu Kosova, ostavljena na milost i nemilost etnickih Albanaca zeljnih da se osvete srpskoj zajednici zbog toga sto su ih nekad proganjale srpske snage bezbednosti. Jelica zeli da ostane tu da bi kad umre mogla biti polozena u groblje pored njenog pokojnog muza. Mozda joj se zelja ostvari pre nego sto misli. 

Ako je saveznicko bombardovanje ozbiljno imalo za cilj da stvori multi-etnicku drzavu na Kosovu, ocigledno da nije uspelo u tome. Prema portparolu UNHCR, 180.000 Srba je napustilo Kosovo, vecina njih od kada je pocelo NATO bombardovanje; samo deseti deo originalnog srpskog stanovnista je ostao na Kosovu. Ovo se ne moze svesti na prost ciklus osvete - meta kosovskih Albanaca su i Crnogorci i Cigani. 

Prirodno, saveznici su izrazili svoju zabrinutost u vezi ponasanja etnickih Albanaca. Ali cinjenica je da su skoro zavrsili ono sto je zapoceo Slobodan Milosevic - pomogli su da se Kosovo pretvori u mono-etnicku drzavu, s tim sto sada Albanci imaju kontrolu. Glasovi "humanista" koji su bili glasniji od ratnih dobosa i pruzali liberalno pokrice za NATO napad, sada su cudno utihnuli. Ali njihova cutljivost puno govori. 

Kosovo zivi logiku njihovih metafora. Da bi ucinili da rat moze da se svari bila im je potrebna jasna prica o dobru i o zlu. Tako su kreirali moralnu dramu u kojoj su Milosevicu dali ulogu Hitlera, Albancima ulogu Jevreja, a etnicko ciscenje predstavili kao Holokaust. Sa ovim ima puno problema, a glavni problem je netacnost ove koncepcije. Drugi problem je sto to znaci da Srbi, koji su izabrali Milosevica, moraju biti nacisti, a tesko je naci nekoga kome je zao jednog naciste - cak iako taj "nacista" ima skoro 90 godina, udovica je i ocekuje da ga banda napadne svakog casa. 

Tesko je videti kako su stvari mogle ispasti drugacije. Politicko nasilje moze postici mnoge stvari, ali jedna stvar koju nikad ne moze da postigne je multi-etnicnost. Vlade mogu i treba da stave netrpeljivost van zakona. Ali ne mogu da bombarduju razne narode u drugim zemljama i da ih tako nateraju da zive zajedno u slozi, niti mogu da zakonski sprovedu prijateljstvo u sopstvenim zemljama.

Ima malo boljih primera ovoga nego sto je Juzna Afrika. Africki Nacionalni Kongres je prigrlio oruzanu borbu jer je metak bio jedini jezik koji je rezim aparthejda razumeo. Ali oni su se borili mecima da dodju do pregovarackog stola, a ne do multi-rasne demokratije; da bi dosli do te faze morali su da sednu i razgovaraju sa belom manjinom, od kojih su neki bili isto toliko losi koliko i Milosevic. 

Klinton i Bler bolje nego vecina drugih znaju koliko je tesko skovati multi-etnicku drzavu, jer su obojica pokusali da je stvore i nisu uspeli u tome. Klinton je beli Juznjak, odgajan u najturbulentnija vremena u rasnoj istoriji tog regiona. Vecina belaca u njegovoj rodnoj drzavi Arkanzas tesko moze da svari sto drzavna straza sprovodi mladu crnu decu u gimnaziju Little Rock High School. Zamislite koliko bi stvar desegregacije bila unazadjena da je Ajzenhauer naredio svojim trupama da pucaju u rasisticke bande koje su se pojavile da se rugaju. Ako iko zna sta je to etnicki zazor, to je Klinton - belci su 1994. skoro izbacili njegovo predsednistvo.

Slicno tome, Bler se bori da odrzi mirovni proces u Severnoj Irskoj. Njegova logika, koja je dobra, je da ubedi obe strane da nema alternative razgovoru. 

Dok god postoji mogucnost da se unionisti i republikanci vrate za pregovaracki sto, cak iako to bilo samo za jos besmislenog razgovora, manje su sanse za rat i veca nada da ce se zajednice toliko navici na to da zive u miru da nece glasati za one koji misle drugacije. Cak iako smatraju da je IRA prekrsila prekid vatre, niko ne bi trebalo da predlozi da SAS bude taj koji ce da vrati mir u ovih sest oblasti. 

Sto nas vraca na Jelicu. Ako zapadni lideri zaista zele da nocu dobro spavaju, morali bi makar da pocnu da primenjuju na Kosovu istu logiku koja je obelezila finije momente etnickih odnosa u njihovim sopstvenim zemljama. Odbraniti manjinu; pridobiti vecinu. To mozda nije savrseni nacin; ali bi mogao izvuci Jelicu iz kuce.

Prevod:Tanja Bjeletic
Copyright 1999 beograd.com. All Rights reserved