The Cleveland Plain Dealer
petak 17. decembar 1999.

Uvodnik

BILOV RAT NIJE NISTA RESIO

Dati predsedniku (Klintonu, prim.prev.) kljuceve od vojske isto je kao dati tinejdzeru kljuceve od Forda. Uvek je tu izazov da se utrkuje unaokolo. Samo izuzetno dete nece zloupotrebiti tu privilegiju. 

Bil Klinton pati od post-koitalne depresije. On zudno trazi neko sveze prvo poglavlje u knjizi istorije koje nece spominjati Moniku. Tako je Klinton objavio rat zemlji koja Americi nije ucinila nikakvo zlo. 

Njegova meta bio je Balkan, mesto legendarno po beznadeznim, bratoubilackim neslogama. On je bombardovao srpske dame da bi zaustavio "etnicko ciscenje". On je zahuktao svoj propagandni rat i implicirao da je ono sto se desava Albancima na Kosovu nesto cega nije bilo jos od logora smrti u Nemackoj. Sada znamo da da je ta propaganda bila uglavnom laz. 

Za Ameriku - plitku, okupiranu celularnim telefonima, opsednutu vrednostima deonica na Dow Jones berzi, sebicnu Ameriku - Klintonov rat je bio samo jedna video igra. U tom ratu se borila "vojska dobrovoljaca" u koju je moralo da ide tako malo nasih prijatelja ili rodjaka. Zrtve s nase strane su bile male. 

Video izvestaji su nam ispricali tuzne price o "etnickim Albancima" - dobrim momcima koji su samo zeleli da zive u miru. Mi smo bili na strani ovih dobrih momaka. Tako su vristali naslovi. Tako nam je rekao glavni spiker.

Sada je pravednicki rat nestao sa glavnih vesti. Ipak se krvavi haos Balkana nastavlja. Mi nismo nista resili, nista razresili. A babuska dame jos uvek jecaju, kao sto jecaju vec hiljadama godina. 

Postoji jos gora opscenost od smrti koje smo uzrokovali - a to je koliko smo brzo zaboravili na njih. Zapitajte prosecnog Amerikanca sta smo postigli i gde smo sada. Prosecni Amerikanac ne zna i nije ga briga. Rat - trenutni TV treptaj u svesti - je izbledeo, kao i poslednja epizoda serije Seinfeld. Ovih dana ratovi izbijaju iz ega i nesigurnosti nacionalnih lidera koji umotavaju svoje motivacije u lazi, kao sto je hors d'oeuvre umotan u slaninu. 

Samo babuska dame shvataju pravu prirodu rata. Ratovi se vode da bi se poboljsala necija pozicija u anketama. A majke placu i deca umiru. 

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©1999 beograd.com. All Rights Reserved.