The Florida Times-Union, 
subota 18. decembar 1999.

Uvodnik

KOSOVO: CINJENICE REMETE PROPAGANDU

Za administraciju (SAD, prim.prev.) cinjenice ometaju dobru pricu. Nakon sto su americki i NATO bombarderi zapoceli unistavanje Jugoslavije da bi prisilili njenu vladu da prihvati mirovni plan predsednika Klintona za Kosovo, albanske izbeglice su pocele da pricaju price o masovnim ubistvima koja vrse njihovi srpski neprijatelji. 

Od tog trenutka Klinton i njegovi saveznici su insistirali da se rat ne vodi da bi se nametnula njegova volja; vec da se vodi da bi se zaustavio 'holokaust'. Oko 100.000 Albanaca je ubijeno, govorili su, a mnogi od njih su sahranjeni u masovne grobnice. 

Ne samo da je to dalo kredibilnost ratnom naporu, vec je to i odvratilo paznju od smrti mnogih nevinih srpskih civila koje su uzrokovali NATO bombarderi. 

Kada je rat dobijen, medjunarodne kriminoloske ekipe su nagrnule na Kosovo da bi mogle da dokumentuju ove zlocine. 

Broj je tiho revidiran sa 100.000 na 10.000, a cak i to bi moglo biti preterivanje. Pronadjeno je samo 2.108 tela. 

Americki i NATO zvanicnici, na primer, su prijavili tokom rata da su tela 1.000 Albanaca potrpana u rudnik Trepca. Ukupan broj tela tamo pronadjen: nula.

Jedan drugi izvestaj je bio da su Srbi ubili 350 Albanaca blizu grada Pec. Pronadjeno je pet tela. 

Stavise, nije bilo analize toga da li su zrtve bile Albanci ili Srbi - ili da li su bili civili ili vojnici. 

Londonski list Sunday Times kaze da su mnoge od ovih zrtvi umrle u borbama ili od americkih i NATO bombi. Nijedno ni drugo se ne bi moglo okvalifikovati kao srpski zlocin. 

Etnicki Albanci rutinski tuku, ubijaju i sakate Srbe na Kosovu. NATO se pravi da ne primecuje, a ove nedelje je poceo da predaje vlast OVK, koja stoji iza tog siledzijstva.

Srbi beze da bi spasili zivote; najmanje 63 odsto srpskog stanovnistva Kosova je otislo. Paradoksalno je da je rat postigao etnicko ciscenje - sto je stvar za koju je Klinton rekao da rat treba da zaustavi. 

Albanci pokusavaju sve sto mogu da isteraju i ono malo preostalih Srba. 

UN mirovnjaka ima mnogo manje nego Albanaca. Kada i pokusaju da se umesaju i spasu poneki srpski zivot, cesto placaju uzasnu cenu za to. 

U petak, na dan kada je jedan americki vojnik poginuo od kopnene mine, dva americka mirovnjaka su pokusala da sprece bandu Albanaca koja je kamenovala neke Srbe. Banda se okrenula protiv njih pa su oni pretrpeli teske povrede glava.

Ovo moze biti ono na sta administracija misli kad kaze da vojnici trpe i umiru za plemenitu stvar. Ali ovo mnogo preciznije odrazava posledice spoljne politike koju diktira unutrasnja politika. 

© The Florida Times-Union 1999 

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©1999 beograd.com. All Rights Reserved.