http://www.theaustralian.news.com.au/common/story_page/0%2C5744%2C4522247%255E2702%2C00.html
 
17.jun 2002.
 
Naucna fantastika bliza cinjenici
 
John Kerin
 
U dramaticnom tehnoloskom proboju, australijski tim je teleportirao laserski snop sifriran u poruku - cineci naucnofantasticnu fantaziju o "usmerenoj predaji" ljudi sa jednog mesta na drugo za jedan korak blizom.
 
Iako je skakutanje po planetama u stilu Zvezdanih staza jos daleka buducnost, teleportacija - rasklapanje objekata na jednom mestu dok se savrsena replika stvara na drugom - obecava da revolucionizuje kompjutersku tehnologiju i komunikacije tokom naredne decenije.
 
Tim australijskog Nacionalnog univerziteta, kojeg delimicno finansira Australijsko istrazivacko vece, ukljucen je u globalnu trku sa timovima iz SAD i Evrope da prosiri granice nauke, a oni su prvi koji su pouzdano i konzistentno izvrsili prenos laserskog snopa.
 
Koriscenje procesa poznatog kao kvantno uplitanje, istrazivaci, na cijem je celu 34-godisnji fizicar Ping Koj Lam, su rasklopili laser na jednom kraju optickog komunikacionog sistema i ponovo stvorili repliku metar dalje odatle.
 
Kvantno uplitanje omogucava ono sto je Ajnstajn nazvao "zastrasujucom interakcijom" na razdaljini izmedju dva objekta pri brzini svetlosti.
 
Sifrirani radio signal is postavlja na ulaznom laseru, pa se kombinuje sa uplitanjem, a onda skenira. Laser se unisti u ovom procesu.
 
Ali radio signal prezivi i posalje se elektronski u prijemnu stanicu, gde se u roku od jedne nanosekunde tacna replika snopa - sa netaknutim radio signalom - povrati i desifruje.
 
Americki istrazivacki tim je bio pionir teleportacije sa malim cesticama svetlosti nazvanim fotonima, 1997. godine. Danski tim sa Univerziteta Arhus je ustanovio sredstva u teoriji za teleportaciju atoma, u oktobru prosle godine.
 
"Ono sto smo ovde pokazali je da mozemo da uzmemo na milijarde fotona, unistimo ih istovremeno, a onda ih ponovo stvorimo na drugom mestu", rekao je  Dr Lam za list The Australian.
 
"Primena teleportacije na kompjutere i komunikacije tokom sledece decenije je veoma uzbudljiva", rekao je on.
 
Kvantna teleportacija bi mogla napraviti sifrirane informacije 100% bezbednim, rekao je Dr Lam, jer cak i ako se presretne, poruka bi bila nerazumljiva osim za odredjenog primaoca.
 
Ovo bi moglo biti revolucionarno za novu klasu superbrzih kvantnih kompjutera, kao sto je tranzistor bio za konvencionalne kompjutere. Kvantni kompjuteri ce moci da resavaju probleme na milione puta brze nego sadasnji kompjuteri.
 
A ovaj proboj bi mogao dovesti do porasta brzine i kolicine informacija koje se prenose fiberoptickim komunikacijama.
 
"Ova tehnologija bi imala ogroman potencijal za banke, finansijske institucije i vlade koje zele da zastite informacije", rekao je Dr Lam.
 
"Trebalo bi da bude moguce da se napravi savrseni kriptografski sistem. Kada dve strane zele da komuniciraju jedna s drugom, mi mozemo da omogucimo da tajnost komunikacije bude apsolutno savrsena".
 
Ali da bi covek bio teleportiran, morala bi da se napravi masina koja bi mogla da se usmeri i da analizira na trilione atoma koji sacinjavaju ljudsko telo.
 
Kvantna teleportacija je problematcina za ljude, jer se original unisti u procesu stvaranja replike.
 
"Mislim da je teleportacija te vrste vrlo, vrlo daleko od nas", rekao je Dr Lam.
 
"Mi jos ne znamo kako da to uradimo ni sa jednim jedinim atomom.
 
"Ali to ne znaci da u dalekoj buducnosti to nece biti moguce", rekao je on.

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2002 beograd.com. All Rights Reserved.