20.02.2002.
 
Milosevic postigao vaznu pobedu na sudu
 
Milosevic je impresionirao pravne eksperte
 
Bivsi jugoslovenski predsednik, Slobodan Milosevic, uspeo je da postigne da se svedocenje kljucnog svedoka optuzbe iskljuci sa njegovog sudjenja za ratne zlocine u Hagu.
 
Sudije su presudile da planirani rezime ovog svedoka o navodnom etnickom
ciscenju na Kosovu treba iskljuciti jer se bazira na dokazima iz druge ruke, te da je njegov sadrzaj trebalo da bude ukljucen u uvodno izlaganje.
 
BBC dopisnik sa sudjenja kaze da ce se ova odluka videti kao jos jedna prednost za g. Milosevica nakon njegovog sigurnog unakrsnog ispitivanja prvog svedoka optuzbe u utorak.
 
Dokazi nisu prihvaceni
 
Kevin Kertis i drugi svedok optuzbe i jedan od istrazitelja tribunala i prikupio je vise od 1.000 izjava svedoka sa scena zlocina sirom Kosova.
 
Ali je sudija Ricard Mej rekao da je njegovo svedocenje neprihvatljivo jer se bazira na iskazima drugih.
 
G. Milosevic se podsmevao optuzbi zbog pripremanja toliko puno izjava:
 
"Verovatno cete doci i do tuziocevog vozaca ili frizera", rekao je g. Milosevic pre nego sto ga je sudija Mej presekao sa "G. Milosevic, slazemo se s vama. Ovo cemo iskljuciti".
 
Ali Stivenu Spargu, obavestajnom analiticaru optuzbe, je dozvoljeno da predstavi svoj iskaz. On je pokazao mape za koje kaze da predstavljaju rute kojima je oko 800.000 albanskih izbeglica deportovano sa Kosova od strane srpskih snaga 1999. godine.
 
G. Milosevic je naglasio da bi sud morao da dokaze da je on naredio zlocine. "U protivnom, kakav smisao i znacenje imaju ove tacke na kojima su ljudi ubijeni sa optuzbama protiv mene?," upitao je on.
 
Ali tribunal je postavio presedan da se komandanti mogu osuditi na osnovu toga sto su znali, ili su trebali da znaju, za zlocine koje su pocinili njihovi podredjeni a nisu nista ucinili da ih sprece.
 
Uskracena viza
 
U medjuvremenu, holandsko ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo da Milosevicevoj zeni nije odobrena molba za dobijanje vize jer ju je suvise kasno podnela.
 
Portparol ministarstva Frank de Bruin je rekao za AP da je bilo nemoguce urediti neophodno obezbedjenje na vreme.
 
G. Milosevic se ranije zalio sudu da je to odbijanje ravno fizickom maltretiranju od strane holandskih vlasti, jer ga je ostavilo potpuno izolovanim tokom sudjenja, i zamolio je tribunal da intervenise.
 
"Ja smatram ovo delom mog fizickog maltretiranja", rekao je 60-godisnji g. Milosevic.
 
Ziva diskusija
 
U utorak je g. Milosevic zapoceo unakrsno ispitivanje svedoka optuzbe sa cesto konfrontacijskom debatom sa Mahmutom Bakalijem i bivsim komunistickim liderom jugoslovenske pokrajine Kosovo i oko istinitosti njegovog iskaza.
 
G. Bakali, sada clan novog kosovskog parlamenta, je rekao da mu je jedan srpski bezbednosni oficir rekao 1997.godine da g. Milosevic vec ima plan "sprzena zemlja" za Kosovo, koji je navodno ukljucivao rusenje 700 naselja etnickih Albanaca.
 
G. Milosevic je cesto dovodio u pitanje tvrdnje g. Bakalija i upustio se u detaljno ispitivanje uloge g. Bakalija kad je bio Kosovski lider, kao i njegovim navodnim vezama sa OVK û naoruzanom grupom koja je zapocela borbu za nezavisno Kosovo krajem 1990-ih.
 
G. Bakali je pricao da je imao samo kontakte politicke ili diplomatske prirode.
 
UN su pozvale cak do 350 svedoka da daju iskaz. On je stupio na mesto za svedoke nakon sto je g. Milosevic zakljucio svoje trodnevno uvodno izlaganje.
 
G. Milosevic je optuzen za genocid u Bosni i za zlocine protiv covecnosti na Kosovu i u Hrvatskoj.
 
On ne priznaje legalnost suda i odbio je da imenuje branioce da ga brane u onome sto se opisuje kao najvaznije sudjenje za ratne zlocine nakon Nirnberskih sudjenja po zavrsetku drugog svetskog rata.
 
On je prvi bivsi sef drzave koji je optuzen pred medjunarodnim tribunalom.

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.