http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/2248647.stm
 
10.09.2002.
 
Tim Franks
BBC dopisnik iz Haga
 
Milosevic se pokazao kao nezgodna musterija

"Dobro jutro casne sudije, slucaj broj IT0254T, optuzba protiv Slobodana Milosevica".

Tako je zapocelo sudjenje bivsem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Milosevicu, koji je izveden pred tribunal za tratne zlocine u Hagu da odgovara za svoje ponasanje dok je bio na vlasti.

Optuzbe, kojih ima 66, ukljucujuci i genocid, ne mogu biti ozbiljnije.

Bivsi jugoslovenski predsednik nije pokleknuo. Od pocetka je g. Milosevic je nezgodan optuzenik.

"Kako se izjasnjavate po tome, kriv ili nisam kriv?" upitao ga je prvog dana predsedavajuci sudija Ricard Mej.

"Ova optuznica je drugi cin zlocina koji se pocinjava nad mojim narodom", bio je odgovor g. Milosevica.

I g. Milosevic je nastavio da prica. Sve dok sudija Mej nije iskljucio njegov mikrofon.

"G. Milosevic, mi smo jasno objasnili nas stav, ovo nije vreme za govore, vreme je da se izjasnite", rekao je on optuzenom svojim suvim, ostrim, umornim glasom.

To je bila samo jedan od mnogih nestrpljivih razmena izmedju sudije Meja i g. Milosevica tokom sedam meseci ovog sudjenja.
 
Sluzbenici tribunala insistiraju da, uprkos odbijanju g. Milosevica da prizna legalnost sudjenja, on je uvucen u ovaj pravni procres.

"On se svakodnevno zestoko angazuje na sudu u unakrsnom ispitivanju svedoka i pobijanju slucaja optuzbe, tako da je na neki nacin usao u bitku sa optuzbom, i mi mislimo da je to zdrava stvar", rekao je portparol tribunala Dzim Lendejl.

Ali neki posmatraci sudjenja ukazuju na to da se tribunal mozda pravi samouveren vezano za ove dogadjaje.

Bivsi predsednik igra proracunato nezgodnu igru, kaze Ricard Diker, koji prati ovaj slucaj za organizaciju  Human Rights Watch.

"G. Milosevic ne predstavlja pravnu odbranu za optuzbe s kojima je suocen, vec zapravo lansira politicku optuzbu i ja mislim da je to uzasan napor za tribunal", kaze g. Diker.

A tamo gde je naporno za tribunal, jos su vece teskoce za optuzbu.

Oni moraju da dokazu komandnu odgovornost za pocinjene zlocine, ili makar da je g. Milosevic trebalo da zna sta se dogadja.

Jedan od najjacih svedoka optuzbe za Kosovo bio je novi izaslanik Evropske unije u Bosni, Lord Esdaun. U martu se Lord Esdaun setio razgovora koji je vodio sa tadasnjim jugoslovenskim liderom.

"Rekao sam mu da ce po mom misljenju ako nastavi sa tim operacijama, uciniti sebe podloznim za podizanje optuznice protiv njega za ratne zlocine, jer je licno odgovoran za svako daljnje nastavljanje nakon tog sastanka", rekao je tribunalu Lord Esdaun.

Ali od skoro 200 svedoka otpuzbe, nijedan nije izneo odlucujuci neoborivi dokaz.
 
Covek za koga se smatralo da ce biti glavni svedok optuzbe, bivsi sef srpske tajne policije, pojavio se u julu i rekao da su srpske snage imale stroga naredjenja da stite civile.

Sto je sve dovelo do tvrdnji da optuzba nije proizvela siguran slucaj kakav je obecala.

"U ovom trenutku Milosevic je taj koji ima prednost", kaze holandski ekspert za medjunarodno pravo, Gerard Strijards.

"On drazi sud do krajnjih granica - to mozete videti na licu sudije Meja. Nacin na koji Milosevic vodi ispitivanja, nacin na koji stalno iznosi svoje stavove, on igra svoju ulogu veoma dobro".

A ovaj bivsi lider jos nije ni zapoceo svoju formalnu odbranu. To ce doci posle optuznica za Bosnu i Hrvatsku, koje ce se sledece iznositi pred tribunalom.

Ali se smatralo da je optuznica za Kosovo najjaci deo slucaja optuzbe.

[ More Articles and Opinion ]