29.09.2002.
 
Nick Thorpe
 
 
Glasanje je zavrseno na prvim predsednickim izborima u Srbiji od pada Slobodana Milosevica pre skoro tacno dve godine. Posmatraci na izborima su rekli da je odaziv biraca te sive, vlazne nedelje, bio mali. Kazu da je tek nesto preko polovine izbornog tela izaslo da glasa sat vremena pre nego sto je glasanje zakljuceno.

Sve predizborne ankete su predvidele usku trku izmedju Vojislava Kostunice, sadasnjeg jugoslovenskog predsednika koji je umereni nacionalista, i Miroljuba Labusa, jugoslovenskog potpredsednika i liberalnog ekonomiste.
 
Ekonomska reforma je kljucna tema na ovim izborima, jer mnogi glasaci tesko zive i nadaju se da ce se zivotni standard poboljsati posle vise godina rata i medjunarodne izolacije.
 
Ali Slobodan Milosevic – kome se sada sudi za ratne zlocine – i dalje baca dugu senku nad Srbijom.
 
On je rekao svojim pristalaicama da glasaju za ultra-nacionalistu Vojislava Seselja, koji se pojavio kao glavna opoziciona snaga sadasnjim vlastima, apelujuci na glasace krajnje levice i krajnje desnice.
 
G. Seselj je ublazio svoju anti-zapadnu retoriku za ove izbore, da bi sebe prikazao kao branioca siromasnih. Ali ankete ukazuju da ce postici samo daleko trece mesto.
 
Nije verovatno da ce g. Kostunica ili g. Labus dobiti potrebnih 50% da odmah budu izabrani za predsednika. Ako to bude slucaj, drugi krug ce se odrzati 13. oktobra.
 
Ali kako je odaziv tradicionalno manji u drugom krugu sada postoje realni strahovi da se nece postici prag od 50%. Ako se to dogodi, citavi izbori ce biti nevazeci, sto bi Srbiju dovelo u ustavnu krizu, izvestava Nick Thorpe iz Beograda.
 
Medju 11 kandidata je i Vuk Draskovic – bivsi kljucni opozicioni lider - i Nebojsa Pavkovic, g. Milosevicev bivsi vojni komandant.
 
G. Labus, bivsi profesor koga podrzava premijer Zoran Djindjic, smatra da je brza privredna reforma ono sto je potrebno Srbiji da pomogne da se poboljsa zivot ljudi.
 
Ali g. Kostunica smatra da je zemlja u opasnosti od toga da se proda Zapadu i zeli da srpska vlada uspori svoj program reformi.
 
G. Kostunica ce izgubiti svoj posao krajem godine kad se jugoslovenska federacija pretvori u mnogo labaviju uniju izmedju Srbije i druge republike, Crne Gore.
 
Prilikom glasanja u nedelju g. Kostunica je rekao: "Bilo bi racionalnije kad bi se sve zavrsilo u prvom krugu. Ali mi nismo najracionalniji narod na svetu, a pored toga ima 11 kandidata".
 
Po prvi put na srpskim izborima, Republicka izborna komisija, glavno telo koje nadgleda glasanje, poslala je tekst poruke svim pretplatnicima mobilne telefonije u zemlji podsticuci ih da glasaju.
 
Ali mnogi, narocito mladi, kazu da im je tesko da se odluce izmedju ovih kandidata i kisa ih je mozda na kraju zadrzala kuci, kaze nas dopisnik.
 
Nakon glasanja u jednoj beogradskoj skoli g. Labus je rekao da je uveren da ce srpski glasaci napraviti pravi izbor.
 
"Ja verujem da cemo sutra bolje ziveti i da cemo nastaviti putem koji vodi ka Evropskoj uniji".
 
Ko god da pobedi zamenice Milana Milutinovica, poslednjeg saveznika g. Milosevica koji je jos uvek na vlasti, koji je optuzen zajedno s njim za navodne ratne zlocine pocinjene tokom kosovskog rata.
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.