http://www.balkanpeace.org/rs/archive/apr02/rs212.shtml
 
26.04.2002.
 
Toby Westerman
 
Bosna: 'Crna rupa bezakonja?'
 
Medjunarodna zajednica strahuje da bi bivsa jugoslovenska republika Bosna, koja se nalazi blizu centra balkanskog poluostrva - regiona koji je blizu srca Zapadne Evrope - mogla postati "crna rupa bezakonja" sukobljenih nacionalnih rivaliteta, prema izvestaju Radija Slobodna Evropa/Radija Liberti.
 
"Slicno bi se moglo reci i za Kosovo i mozda Makedoniju", kaze Radio Slobodna Evropa/Radio Liberti, govoreci o oblastima u kojima su vec dugo zastupljene etnicke borbe.
 
U skoro isto vreme kad je ova radio sluzba objavila svaj izvestaj, malo ultra-desnicarsko krilo albanske nacionalisticke stranke, koje sebe naziva Strankom nacionalnog jedinstva, otvoreno je zahtevalo stvaranje "Velike Albanije", koju je nazvalo "Cemeria", koja bi obuhvatila sve Albance u regionu Balkana. O ovom zahtevu je prvi javio Atinski Radio, a prenela ga je i Makedonska Informativna Agencija i citirao Reality Macedonia.
 
Posmatraci vec dugo tvrde da je stvaranje "Velike Albanije" pokretacka sila albanskih etnickih borbi sirom Balkana i primecuju da albanski politicari stalno prigovaraju zbog granica nametnutih Albancima sporazumom iz1912., kojeg su posredovale tadasnje velike evropske sile.
 
"Velika Albanija" ili "Cemeria" bi obuhvatila celo Kosovo, koje je nominalno deo Srbije, pola drzave Makedonije, zapadni region Grcke i skoro polovinu Crne Gore. Glavni gradovi Makedonije i Crne Gore, Skopje i Podgorica, bi takodje pali pod albansku kontrolu.
 
Pro-albanski sajt www.Alb-net.com daje mapu pod nazivom "Istorijska etnicka Albanija", iako ovaj sajt tvrdi da ne zagovara promenu sadasnjih granica na Balkanu.
 
Etnicke borbe Albanaca sirom Balkana su dobile podrsku od muslimanskih drzava, ukljucujuci tu i Iran i Saudijsku Arabiju, kao i od teroristicke mreze al-Kaeda.
 
U skorasnjem razvoju dogadjaja, bivsi bosanski ministar unutrasnjih poslova, Bakia Alisahic, je optuzen za vodjenje "teroristickog centra za obuku", sa podrskom Irana, u Bosni 1995., prema Radiju Slobodna Evropa/Radio Liberti.
 
U pokusaju da zaustavi medjunacionalne sukobe u Bosni, i da spreci erupciju "crne rupe bezakonja", Visoki predstavnik  UN za Bosnu Volfgang Petric je izdao novi ustav koji smanjuje moc nacionalno orijentisanih stranaka u Bosni.
 
Petric je izdao ovaj novi dokument zato sto se srpski i hrvatsko/muslimanski entiteti nisu slozili oko novog metoda vladavine unutar odredjenog vremenskog roka, prema izvestaju Radija Slobodna Evropa/Radija Liberti.
 
Poricuci da je novu formu vlade silom nametnula Bosni medjunarodna zajednica, Petric je rekao: "Ovo nije golo nametanje. ... Ovo je jasno ... partnerstvo", izvestio je Radio Slobodna Evropa/Radio Liberti.
 
U objavljivanju novog ustava Petric je uvredio svaku od velikih etnickih grupa u Bosni - Hrvate, muslimane i Srbe.
 
Izmedju ove tri etnicke grupe Srbi se osecaju narocito uskracenim od strane Zapada, jer smatraju da Zapad stalno favorizuje muslimanske snage uovom regionu. Skorasnje objavljivanje izvestaja holandske valde na 7.000 stranica, koje, delom, dokumentuje americku pomoc muslimanskim snagama u Bosni tokom gradjanskog rata 1992.-95., doprineo je ogorcenju Srba.
 
U Bosni postoji velika srpska populacija, koja se granici sa Srbijom. Kosovo je nekad bilo 10 posto srpsko, ali mnogi su pobegli tokom NATO vazdusnog rata 1999. Srbima je jako stalo do Kosova, koje se smatra "kolevkom" srpske kulture. Prema UN Rezoluciji 1244, ova oblast ostaje tehnicki deo Srbije, iako njome upravlja UN preko vlade pod kontrolom muslimana.
 
Neprijateljsko raspolozenje Srba prema Zapadu i medjunarodnoj zajednici je skoro opipljivo.
 
Radovan Karadzic, bivsi predsednik srpskog entiteta u Bosni poznatog kao Republika Srpska, je optuzen za ratne zlocine i najtrazeniji covek Haskog tribunala za ratne zlocine.
 
Podrska Karadzicu je i dalje cvrsta, uprkos velikom pritisku SAD, NATO i UN za njegovo hapsenje.
 
"Stekao sam na hiljade novih prijatelja za koje moji progonitelji ne znaju", hvalio se Karadzic, prema izvestaju BBC-ja.
 
Iako postoji nagrada od 5 miliona USD za njegovu glavu, posteri su se pojavili sa Karadzicevom slikom sirom srpskih gradova Beograda i Novog Sada, na kojima pise "Svaki Srbin je  Radovan", prema Radiju Slobodna Evropa/Radio Liberti.
 
U odgovor na zahteve da se preda Haskom Tribunalu, Karadzic je prkosno poslao pismo jednom srpskom profesoru prava nudeci svoje "zaljenje" sto ne moze da prisustvuje sudjenjima za ratne zlocine, javlja BBC.
 
Karadzic je takodje objavio, preko svojih prijatelja i simpatizera, knjigu pod nazivom "Situacija, laka komedija".
 
Zaplet ima pet lica, prema izvestaju agencije Reuters: kelner, potencijalni lider, "propagandista", predstavnik "medjunarodne zajednice" i glas van scene jednog muslimana koji savetuje predstavnika medjunarodne zajednice.
 
I.J. Toby Westerman, pise za WorldNetDaily sa fokusom na tekucim dogadjajima u zemljama Zajednice Nezavisnih Drzava i Balkana.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2002 beograd.com. All Rights Reserved.