http://www.balkanpeace.org/rs/archive/aug02/rs220.shtml

31.08.2002.

www.iwpr.net

REGIONALNI IZVESTAJ INSTITUTA ZA RAT I MIR:

Strahovi vezani za istragu hrvatskih masakra

Hapsenje visokih desnicarskih zvanicnika povezanih sa ubistvima u Paulin Dvoru bi moglo zapaliti politicku buru

Drago Hedl iz Osijeka

Hrvatska se suocava sa ozbiljnom politickom burom ako ispuni svoje obecanje Haskom tribunalu za ratne zlocine i uhapsi osumnjicene za najgore zlocine koje su pocinile hrvatske snage tokom rata protiv Srbije.

Drzavni tuzilac Mladen Bajic je rekao da je "apsolutni prioritet" da se izvrsi istraga o ubistvu 19 civila pocinjenom 11.12.1991. godine - 18 Srba i jedan Madjar - u selu Paulin Dvor, oko 20 km juzno od Osijeka.

Sva osim jednog tela su prebacena 500 km na drugi kraj zemlje u Rizvanusu, pored Gospica, gde su na prolece otkrivena u jednoj masovnoj grobnici.

Glavni osumnjiceni su sada na vaznim pozicijama u ultra-nacionalistickom pokretu, a njihovo hapsenje bi moglo izazvati buru. Ali ukoliko se ne bi delovalo to bi uvredilo Hag i ostetilo poziciju Hrvatske na Zapadu.

U julu je Karla Del Ponte, glavni tuzilac ovog tribunala, upozorila Bajica da odluka o tome da li ce se osumnjicenima suditi u Hrvatskoj ili u Hagu zavisi od toga koliko brzo ce tuzilastvo napredovati.

Dokazi do sada ukazuju na ucesce bivsih visokih obavestajnih zvanicnika, ukljucujuci tu i Miroslava Tudjmana, sina pokojnog hrvatskog predsednika Franje Tudjmana.

Kako je sin bivseg lidera sada sef hrvatske ekstremne desnice, premijer Ivica Racan zna da ce biti politicke oluje ukoliko se bude mogla dokazati neka veza izmedju Tudjmana i dogadjaja u Paulin Dvoru.

Tela 18 civila ubijenih u Paulin Dvoru - samo jedno telo je pronadjeno na sceni zlocina - su nedavno pronadjena sa identifikacionim dokumentima, upakovana u veliku plasticnu burad, u Rizvanusi. Ovo je otkrio istrazni tim koji je ispitivao jedan drugi zlocin.

Pocetkom avgusta ovaj novinar je otkrio kako su ova tela zavrsila u Rizvanusi u izvestaju Instituta za rat i mir.

Sve osim jedne zrtve iz Paulin Dvora su prebacene u veliko vojno skladiste pored Luga, 10 km od Osijeka, gde su tajno stavljena u grobnicu, prema jednom bivsem visokom zvanicniku Sluzbe za zastitu ustavnog poretka - civilne obavestajne sluzbe.

Ovo skladiste je nekada pripadalo Jugoslovenskoj narodnoj armiji, JNA, ali ga je preuzela hrvatska vojska na pocetku rata u septembru 1991. godine, zajedno sa mnogim drugim takvim objektima.

Tri dana posle masakra, jedinice JNA i srpske paravojske zauzele su Paulin Dvor i nasle samo jedno telo, telo Dare Vujnovic, nedaleko od kuce u kojoj je drugih 18 civila ubijeno.

Tela su skrivana u skladistu u Lugu do januara 1997. godine, kada su se visoki obavestajni zvanicnici, na tajnom sastanku sa vojnim zvanicnicima u Osijeku, dogovorili da prebace ostatke u Rizvanusu, kaze ovaj izvor.

Ovaj izvor - podrzan izjavama svedoka koji zele da ostanu anonimni - kaze da je sastanku u Osijeku, odrzanom 14. januara, predsedavao Miroslav Tudjman, koji je tada bio sef hrvatske obavestajne sluzbe HIS - glavnog ogranka Nacionalne bezbednosne sluzbe, koji nadgleda rad svih tajnih sluzbi zemlje.

Institut za rat i mir se obratio Tudjmanu, ali on je odbio da odgovori na pitanja o svom ucescu u ovoj operaciji.

Tela su prebacena iz Luga iz straha da bi haski istrazitelji, koji su u to vreme bili u Hrvatskoj, mogli otkriti grobnicu u skladistu, kaze ovaj izvor.

Nakon sastanka u Osijeku, skladiste je zatvoreno tri dana dok su tela ocigledno ekshumirana i upakovana u plasticnu burad, koje je inzenjerija hrvatske vojske transportovala iz Karlovca u Rizvanusu, kaze jedan pripadnik hrvatske vojske koji je bio tamo u to vreme.

Pored uzasa zbog ovog zlocina, vrlo je neprijatno za Hrvatsku da otkrije da su bivsi lideri zeleli da sakriju ovaj masakr.

Kazu da su istrazitelji otkrili imena drugih osumnjicenih - mnogi od njih su hrvatski vojnici iz sela Vladislavci koje se nalazi blizu Paulin Dvora. Izvori bliski osijeckoj policiji kazu da bi ovi mogli biti uhapseni svakog dana, pre dolaska haskih istrazitelja.

Ali ostaje neizvesno koju akciju ce policija i sud preduzeti protiv Miroslava Tudjmana ako bi on zvanicno bio naveden kao osumnjiceni u ovom slucaju.

Tudjman je sef Pokreta za hrvatski identitet i prosperitet, HIP, ekstremno-desnicarske nacionalisticke stranke, koja se sastoji uglavnom od bivsih pripadnika tajnih sluzbi i bivsih vojnih lidera.

HIP je bio na celu pokreta protiv ekstradicije generala Ante Gotovine, haskog osumnjicenog i begunca. On je takodje organizovao velike demonstracije sirom zemlje nakon hapsenja generala Mirka Norca, kome se sada sudi u Rijeci za ratne zlocine pocinjene protiv srpskih civila u Gospicu 1991. godine.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2002 beograd.com. All Rights Reserved.