http://chicagotribune.com/news/columnists/chapman/0,1122,SAV-0010260112,00.html

26. oktobar 2000.

TREBA LI DA BUDEMO NA BALKANU ZAUVEK?

"Ovi napori ce, zauzvrat, pomoci da se stvori bezbedno okruzenje, tako da se stanovnici Bosne mogu vratiti svojim kucama, glasati na slobodnim izborima i poceti da ponovo grade svoje zivote. Nas zajednicki generalstab je zakljucio da bi ova misija trebalo i da ce trajati oko godinu dana".

*Predsednik Klinton, 27. novembra 1995., najavljujuci rasporedjivanje americkih trupa u Bosni.

Klintonova administracija ima novu definiciju nesmotrene zurbe: da se tokom naredne cetiri godine uradi ono sto je ona obecala da ce zavrsiti pre cetiri godine. Nedavno je Dzordz V. Busov glavni savetnik za nacionalnu bezbednost, Kondoleca Rajs, rekla da SAD ne treba vise da ucestvuju u mirovnim operacijama na Balkanu i da ce on kao predsednik razraditi "novu podelu rada" sa nasim NATO saveznicima. Zvanicnici administracije su odmah reagovali kao da je Bus predlozio zamenu ratnog broda Ajzenhauer sa kanuom od brezove kore.

Ovaj predlog, rekao je potpredsednik Al Gor, "pokazuje nedostatak procene i potpuno pogresno razumevanje istorije", da ne spominjemo da bi mogao "dovesti do kolapsa NATO-a i eventualno ugroziti mir u Evropi". Drzavni sekretar Medlin Olbrajt insistirala je na tome da je i samo potezanje ove teme opasno.

Ali sta je toliko radikalno u vezi stava Rajsove i njenog sefa? Kad je Klinton poslao trupe u Bosnu, Amerikanci su uveravani da njihovo prisustvo nece biti potrebno na trajnoj osnovi. Jedan zvanicnik iz Pentagona je otisao tako daleko da kaze: "Mi dajemo Bosancima najbolje sto ce uopste dobiti. Nadajmo se da nece uprskati stvar, jer 365-og dana mi izlazimo odatle".

Danas, medjurim, Gor i Olbrajtova misle da se granici sa izdajom ako se nagovesti da nasa obaveza tamo treba da bude nesto manje od vecne. Tako da treba da pretpostavimo da ce predsednik Gor pretvoriti ono sto je originalno zamisljeno kao jednogodisnji projekt u projekt koji ce trajati devet godina, a moguce i 13 godina.

Da li je to zaista neophodno? NATO trenutno ima 65.000 vojnika na Balkanu, od kojih je samo 11.400 iz SAD. Ako mirovnjaci mogu da obavljaju prosirenu misiju sa samo polovinom broja americkih vojnika od broja 1996. godine, zasto ne bi mogli i bez Amerikanaca uopste? Zemlje Zapadne Evrope, koje imaju vise ljudi i skoro isto toliko finansijskih sredstava kao mi, mogu sebi da priuste da preuzmu ovaj zadatak.

SAD bi, naravno, takodje mogle sebi da priuste da trajno nose ovaj teret. Ali mi imamo druge odgovornosti koje zahtevaju prioritet. Bus smatra da americka moc treba da se sacuva za mesta gde se bez nje ne moze - naime u Persijskom zalivu, na Korejskom poluostrvu i u zemljama koje izlaze na Tihi okean - a ne da se razbacuje na svakom zaristu koje se pojavi na CNN-u. U protivnom, mozemo se isuvise rastrkati tako da ne budemo u stanju da se odbranimo od velikih pretnji koje niko drugi ne moze da slomi.

"Produzena mirovna misija oduzima od nase spremnosti za ove vrste globalnih misija", rekla je Rajsova listu The New York Times. "Obavljanje civilne administracije i policijskih funkcija ce prosto degradirati americku sposobnost da radi stvari koje Amerika mora da radi. Ne mora nasa 82. vazduhoplovna jedinica da prati decu u obdanista".

Americka sila se pravilno, i tradicionalno, koristi da zastiti kljucne nacionalne interese - od kojih nijedan nije ugrozen dogadjajima na Balkanu. Jedna drzava identifikuje svoje vitalne interese ukazivanjem na to da li je spremna da zrtvuje veliki broj svojih vojnika da ih sacuva. Ako nije spremna da posalje ljude i zene da umru za neki cilj, onda taj cilj nije od vitalne vaznosti.

Klintonova administarcija je pokazala da nece ici tako daleko na Balkanu - zbog toga je odbila da posalje kopnene trupe tokom kosovskog rata i zbog toga je vodila vazdusni rat protiv Jugoslavije na takav nacin da nijedan americki zivot nije izgubljen u borbi.

Znacaj koji pridajemo Persijskom Zalivu i Juznoj Koreji je ocigledan iz cinjenice da smo vodili ratove velikih razmera na ovim mestima i da smo spremni da to opet uradimo. Nasi NATO saveznici ne dovode u pitanje znacaj ovih misija, ali, uz izuzetak Britanije, oni se ne osecaju duznim da liju sopstvenu krv i trose sopstveni novac na njih.

Zasto je onda SAD, koja je podnela najveci teret u ratu oko Kosova, takodje obavezna da ustanovi i ocuva red na Balkanu i kad su borbe prestale? Nasi saveznici imaju sredstva da obave taj posao. Ako bismo se mi povukli, oni bi ili odlucili da je dovoljno vazno da to sami rade, ili bi odlucili da nije vazno. U svakom slucaju, usledila bi odgovarajuca akcija.

Era mira i opsteg spokoja verovatno nije vreme da Bus ili neki drugi predsednicki kandidat angazuje americku javnost oko spoljnopolitickih pitanja. Ali postoje i gore parole od "On ce vratiti nase vojnike kuci iz Bosne".

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.