http://commondreams.org/views/123000-101.htm

Objavljeno 30. decembra 2000. u listu International Herald Tribune

Mihail Gorbacov:

G. Bus, svet ne zeli da bude americki

MOSKVA - Postovani g. Bus:

Pisem vam kao gradjanin nase planete i osoba koja posmatra poslednju preostalu supersilu. Moze li biti ikakve sumnje da Sjedinjene Drzave igraju glavnu ulogu u vodjenju naseg sveta? Samo lud bi mogao da se ne obazire na tu cinjenicu. Priznati ovo je normalna stvar, iako su americki portparoli mozda pomalo previse skloni tome da naglasavaju ovo ostatku sveta.

Jer, dok je americka uloga priznata sirom sveta, njena teznja za hegemonijom, da ne kazemo dominacijom, nije slicno priznata. Iz ovog razloga se ja nadam, g Bus, da cete vi, kao novi americki predsednik, odustati od iluzije da 21. vek moze, ili cak treba, da bude "Americki vek". Globalizacija je cinjenica - ali "americka globalizacija" bi bila greska. U stvari, to bi bilo nesto liseno znacenja i cak opasno.

Otisao bih jos dalje, da kazem da je vreme da se izbornom telu Amerike kaze prava istina: da sadasnja situacija Sjedinjenih Drzava, ciji jedan deo stanovnistva moze da uziva zivot izuzetnog komfora i privilegija, nije odrziva sve dok ogroman deo sveta zivi u bednom siromastvu, ponizenosti i zaostalosti.

10 godina je americka spoljna politika formulisana kao da je politika pobednika u ratu, hladnom ratu. Ali na najvisim mestima americkog politickog odlucivanja niko nije shvatio cinjenicu da ovo ne moze da bude osnova za formulisanje politike posle zavrsetka hladnog rata.

U stvari, nema nikakve "pacifikacije". Naprotiv, sve su vece nejednakosti, tenzije i neprijateljstva, pri cemu je vecina ovih poslednjih usmerena ka Sjedinjenim Drzavama.

Umesto da se vidi povecanje u bezbednosti SAD, kraj hladnog rata vidi pad. Nije tesko zamisliti da, ukoliko Sjedinjene Drzave istraju u svojoj politici, medjunarodna situacija ce se i dalje pogorsavati.

Takodje je tesko verovati da, pod sadasnjim okolnostima, odnosi izmedju Sjedinjenih Drzava, s jedne strane, i Kine, Indije i ostatka sveta koji zivi u bednom siromastvu, s druge strane, bi se mogli razvijati u pozitivnom pravcu. Niti je moguce, na osnovu njenog sadasjeg stava, za SAD da ustanove efektnu, dugotrajnu saradnju sa svojim tradicionalnim saveznicima, pre svega i prvo sa Evropom.

Mi vec vidimo brojne trgovinske sporove, dokaz konfliktnih interesa koje dele SAD i Evropsku uniju. Na skorasnjoj konferenciji u Hagu, gde je trebalo da ucesnici nastupe sa zajednickom politikom o ogranicavajucim efektima staklene baste, stavovi SAD su bili mnogo udaljeni od stavova svih drugih. Ovo je jasno primer neuspeha "upravljanja svetom".

Sa stanovista Starog Sveta, period posle hladnog rata uveo je nade koje su sada izbledele. Tokom protekle decenije SAD nastavlja da operise na osnovu ideoloske staze identicne onoj koju je sledila tokom hladnog rata.

Da li vam je potreban primer? Ekspanzija NATO-a na istok, tretiranje jugoslovenske krize, teorija i praksa ponovnog naoruzavanja SAD - ukljucujuci tu i krajnje ekstravagantni nacionalni raketni odbrambeni sistem, koji je, zauzvrat, baziran na bizarnoj ideji o "nevaljalim drzavama".

Zar nije zaprepascujuce da je razoruzavanje napredovalo vise u poslednjoj fazi hladnog rata nego u periodu po zavrsetku hladnog rata? I zar nije to zbog toga sto americko liderstvo nije u stanju da se prilagodi novoj evropskoj realnosti? Evropa je sada nova, nezavisna i mocni igrac na svetskoj sceni. Bila bi greska posmatrati je kao mladjeg partnera. Evropsko iskustvo mora posluziti kao lekcija za buduce odnose, ali to moze samo ako Amerika i Evropa izgrade pravo, ravnopravno partnerstvo.

Konacno, nije bas tajna da su se odnosi izmedju SAD i Rusije pogorsali tokom poslednjih godina. Odgovornost za ovo snose i Rusija i Amerika.

Sadasnje liderstvo u Rusiji cini se da je spremno da saradjuje sa SAD u oblikovanju nove agende odnosa. Ali nije jasno koja ce biti vasa orijentacija. Ono sto smo culi tokom izborne kampanje nije zvucalo ohrabrujuce.

Ako stvarno zelimo da izgradimo novi svet i unapredimo jedinstvo Evrope, moramo da shvatimo da ovo nece biti moguce bez aktivne uloge Rusije. Ovo shvatanje je neophodna osnova za postavljanje buducih rusko-americkih odnosa na pravu stazu.

Svet je komplikovan, on sadrzi i izrazava niz interesa i kultura. Pre ili kasnije, medjunarodna politika, ukljucujuci i politiku SAD, morace da se pomiri sa tom raznolikoscu.

Pisac, poslednji predsednik bivseg Sovjetskog Saveza, je ovaj komentar objavio u listu Washington Post.

Copyright 2000 the International Herald Tribune

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.