Novi svetski poredak
pise Bob Djurdjevic

06.06.2000.

Novi svetski poredak i Srbi - Deo XXXV

OPASNO NUKLEARNO ZVECKANJE ORUZJEM

Sta sve moze da se promeni za godinu dana. Pre godinu dana, ovaj autor je drzao govor u Katedrali Svetog Save u Njujorku, ubrzo posle svog povratka u SAD iz bombardovane srpske prestonice. Sada, na ovaj neuobicajeno za ovo doba godine topli pravoslavni Uskrs 2000, srpska prestonica deluje tiho i mirno.

Ali izgled moze da prevari. Dok se Srbi mole za mir u punim crkvama tokom uskrsnjih sluzbi, oni cije su usi blizu tla a cula naviknuta na geopoliticko zveckanje oruzjem, mogu da cuju udaljenu huku ratnih dobosa u Vasingtonu, Moskvi i Pekingu, vezano za novi americki raketni odbrambeni sistem. I druge stvari...

To je zato sto americki "trgovci smrcu" vrse pritisak na svog "Zlatnog decka" u Beloj kuci, jos poznatog i kao nas-glavni-begunac-od-vojske, da proizvede ogroman porast drzavne potrosnje na oruzje u poslednjih sest meseci svog predsednickog mandata. Politicka cena za Bila Klintona je nula, tako da im je rado udovoljio. Ali ce finansijski i fizicki troskovi za americki narod verovatno biti ogromni.

Prema kongresnom izvestaju objavljenom 25. aprila, podizanje ovog raketnog odbrambenog sistema, koji bi drzavi pruzio ogranicenu zastitu od napada balistickim raketama, kostalo bi skoro 60 milijardi USD do 2015. godine. Ovaj izvestaj, rekao je senator Frank Lautenberg, demokrata iz Nju Dzersija, "potvrdjuje moje strahove da zurimo sa odlukom o nacionalnoj raketnoj odbrani a da ne znamo sve sto treba o finansijskim, tehnoloskim i diplomatskim implikacijama," izvestila je istog dana agencija Associated Press.

U stvari, ova "raketna odbrana" bi mogla kostati milione Amerikanaca i njihovih zivota u nuklearnom holokaustu a desetinama miliona prezivelih doneti sporu i bolnu smrt. Dok potpuno korumpirani vasingtonski politicari pomazu njih, njihovi potpuno korumpirani sponzori, koji se utrkuju s naoruzanjem, opet se sluze nasim novcanicima u obnovljenoj trci s nuklearnim naoruzanjem. To je trka koju ce Amerika verovatno izgubiti, uprkos glasnoj zvonjavi kasa "trgovaca smrcu".

A sve je to pocelo 11. juna prosle godine, kada se zavrsilo NATO bombardovanje Srbije. Kao sto sam to rekao u skorasnjoj kolumni:

"Kraj Severnoatlantske teroristicke organizacije (North Atlantic Terrorist Organization), jos poznate i kao NATO, poceo je kad se zavrsilo njegovo bombardovanje Srbije. Srbi i 250 ruskih vojnika (bez znanja i odobrenja Borisa Jeljcina!) izmenili su kurs istorije 11. juna 1999. kada su ugrabili sofisticirani podzemni vojni aerodrom Slatina (u Pristini, na Kosovu) pred samim nosom veselih NATO "Ubermenschen = nadljudi".

Od tog dana ruski kvisling Boris Jeljcin je postao samo model za buducu vostanu figuru u muzeju Novog svetskog poretka. Tog dana su napisani epitafi za Klintona, Blera, Klarka i Olbrajtovu... Jeljcinov odlazak sa mesta predsednika Rusije 31. decembra upotpunio je njegovu tranziciju iz predsednika u vostanu figuru.

To je bio prigodan anti-klimaks Novog svetskog poretka odigran poslednjeg dana 20. veka. To je, takodje, bio uvod u zalazak sunca Zapada... I tako, Bozji svetski poredak se opet uspostavlja, kao i prethodnih milion godina. Sunce izlazi na istoku, a zalazi na zapadu. Pre ili kasnije, nova zora ce zarudeti i zasjati i na Kosovu."

A sta je ishod svega toga? Alarmna zvona se cuju u svim nuklearnim prestonicama sveta koje nisu clanice NATO-a. NATO-vo bombardovanje Srbije prosle godine i zveckanje oruzjem Vasingtona ove godine, postavilo je Rusiju na ratnu nogu. A Kina nije daleko iza nje.

Prema jednom izvestaju BBC-ja, na primer, Rusija je 25. aprila ponovo upozorila Vasington protiv razvijanja novog raketnog odbrambenog sistema, govoreci da ne moze biti novih razgovora o nuklearnom razoruzanju ako se nastavi sa ovim projektom. Ministar spoljnih poslova Igor Ivanov je rekao da bi svaki pokusaj Amerikanaca da izmeni postojeci sporazum o protiv-balistickim raketama ugrozio buduce sporazume o kontroli naoruzanja.

Moskva je nedavno ratifikovala dva kljucna sporazuma o nuklearnom oruzju, pa joj je Generalni sekretar UN-a Kofi Anan cestitao "za liderstvo koje Ruska Federacija pokazuje na ovom polju." Ruski parlament je pre nedelju dana ratifikovao Sporazum o redukciji strateskog naoruzanja (Start II) sa SAD. Nasuprot tome, Anan je upozorio da bi americki raketni odbrambeni sistem mogao dovesti do nove trke u naoruzanju.

Bivsi sovjetski sef, Mihail Gorbacov, je takodje upozorio Sjedinjene Drzave zbog njihovog opasnog "kompleksa superiornosti" i rekao da ako 21. vek postane poznat kao drugi "americki vek," ostatak sveta ce patiti.

Od Vasingtona se ocekuje da u oktobru, neposredno pre predsednickih izbora, odluci da li ili ne da razvije novi raketni odbrambeni program. Ali Klinton ne ceka do tada. Nakon freneticnih pregovora sa Rusima, Klinton je iznenada svojoj mnogo unapred planiranoj marsruti evropskog puta dodao sastanak sa Vladimirom Putinom u Moskvi 4. juna.

Klintonov cilj? Da pokusa da privoli, podmiti ili zastrasi novog ruskog predsednika. Nece uspeti. Putin nije Jeljcin, a Klinton nije Kenedi. Tako da ce Snalazljivi Vili verovatno napustiti Moskvu podvijenog repa, upravo kao sto je to uradio njegov izaslanik Talbot pre sest meseci. Kako mozemo biti tako sigurni? Jer ruska vojska povlaci Putinove konce, bas kao sto americki "trgovci smrcu" to rade u Klintonovom slucaju. Evo slucaja koji govori tome u prilog...

Jedan visoki vojni zvanicnik, general Valerij Manilov, prvi zamenik nacelnika ruskog Generalstaba, nacelnik ruskog generalstaba, rekao je na pres konferenciji da nova vojna doktrina Rusije, koja prevazilazi uslove pod kojima se moze koristiti nuklearno oruzje, pokriva i agresiju protiv saveznika, javila je agencija Interfax 25. aprila.

Interfax nije naveo koje zemlje Manilov smatra saveznicima. Ruski zvanicnici su prethodno rekli da se takozvani "nuklearni kisobran" odnosi na Belorusiju, koja je potpisala sporazum sa Rusijom. U svoje vreme, jugoslovenski ministar spoljnih poslova i neki drugi beogradski zvanicnici su rekli, proslog januara, da ocekuju da njihova zemlja postane sledeci clan ovog saveza. A ruski predsednik Putin i njegov beloruski pandan Aleksandar Lukasenko su rekli da je novi savez otvoren za "svakog ko deli nase osnovne principe."

"Kao Srbija?" pitao se ovaj autor proslog januara (vidi "Zaglusujuca tisina na Zapadu: Znak straha da je kraj blizu?").

Nova ruska doktrina izazvala je zabrinutost medju nekim zapadnim posmatracima, jer kaze da bi Rusija mogla koristiti nuklearno oruzje ako druga sredstva za odbijanje agresora ne daju rezultate. Prethodna politika je glasila da se nuklearno oruzje sme koristiti samo ako je ugrozen suverenitet Rusije. Ova nova doktrina takodje ucvrscuje uslove pod kojima se nuklearno oruzje moze koristiti, ukljucujuci pravo Rusije da bude prva koja ce izvesti nuklearni udar (vidi "Putin odobrio novu vojnu doktrinu").

Prethodno znaci, naravno, da je NATO ekspanzija sada verovatno potpuno zaustavljena, pri cemu je okupacija Kosova proslog juna poslednje sto je zgrabio od stranih zemalja. I da svaka daljnja NATO agresija, kao sto je planirana invazija Crne Gore (na "poziv" njenog vazalnog predsednika, Mila Djukanovica), moze samo da se dogodi pod rizikom nuklearnog rata sa Rusijom.

Ovo ce dati "barutnim princevima" u Stejt Departmentu, Pentagonu i Briselu razloga da se pogledaju u ogledalo i vide koliko brzo mogu da trepnu. Sto se tice "vojne doktrine" Madam Halfbright (=maloumne) - "koja je svrha imati ovu superiornu vojsku o kojoj uvek pricate ako ne mozemo da je iskoristimo?" (pitanje koje je Medlin Olbrajt postavila generalu Kolinu Pauelu 1993. godine vezano za Bosnu) - otkrice se onakvom kakva je: ideja krvozednog glupana o tome kada i kako voditi rat.

Nasuprot tome, stari kineski ratnici su uvek smatrali da je najvece dostignuce jednog vojnog lidera da pobedi rat a da ne mora da ga uopste vodi. Ali nemojte ocekivati da Madam Halfbright ili njen sef ikada to shvate. Narocito nakon sto su izmajstorisali "vojnu doktrinu" koja je sada razbudila ne samo Ruskog medveda iz zimskog sna, vec i kineskog pandu i bengalskog tigra (Indija).

Nadajmo se da nece biti potreban nuklearni napad sve ove tri krvolocne zveri pre nego sto se uspavani Amerikanci probude i shvate cinjenicu da njihovi najveci neprijatelji nisu u Moskvi ili Pekingu, vec u Vasingtonu.

Mocna flotila ruske Severne flote, na primer, je spremna da zaplovi na jug u Mediteransko more, prema Vice-Admiralu Mikhejevu, sefu odseka za borbenu gotovost Ruske ratne mornarice. On je najavio 28. aprila "potpunu gotovost Flotile ruske crvene zastave, dela Severne flote, za skori odlazak u Mediteransko more."

A kakva je to flotila? Nadam se da sedite pre nego sto pocnete da citate listu koju je ovaj admiral takodje ponudio:

1. Teska krstarica - nosac aviona (TAVKR) "Admiral Kuznjecov"; 
2. Teska krstarica sa nuklearnim raketama (RKR) "Petar Veliki"; 
3. Teska raketna krstarica "Marsal Ustinov"; 
4. Veliki protiv-podmornicki brod (BPK) "Admiral Cabanenko"; 
5. Veliki protiv-podmornicki brod "Admiral Karlamov" 
6. 5 (PET) !!!!! visenamenskih nuklearnih podmornica 
7. Mnostvo drugih brodova za podrsku i obavestajnih

Po recima samog admirala Mikhejeva, vatrena moc njegove eskadre je nekoliko redova uvelicanja superiornija od snage pete operativne eskadre koja je obelezavala njegovu prisutnost u Mediteranu tokom 70-ih i 80-ih, u eri hladnog rata.

A zasto Rusija to radi? Evo izvoda iz izvestaja ruskog mornarickog analiticara koji povremeno savetuje ovog autora u vojnim pitanjima:

"Geopoliticke implikacije ovoga su ogromne. Da budem iskren, Rusija je otisla ‘do kraja’ u ovoj igri oko Jugoslavije. A evo zasto:

1. Osim gigantske eskadre koja sada operise u Mediteranu (citaj - u odbrani Jugoslavije), one strateske vazdusne snage su sada potpuno sposobne da lansiraju SMART stratesku municiju velikog dometa (dometi koji premasuju 2.000 nautickih milja) iz zone Crnog mora u Mediteran, sa ciljem hiruski preciznog unistavanja NATO pomorskih objekata tamo.

Formacijski sastav ruske eskadre poslate u Mediteran je zapanjujuci po svim pitanjima. Sada ce Rusija imati oko 35 udarnih aviona (i pazite - ovo nisu slabi F-18, koliko god brojni). SU-33 Mornaricka krila su neosporno najbolji udarni i avioni za vazdusne dvoboje u istoriji.

Ovaj avion, osim sto ima letacke karakteristike nepoznate americkim avionima, ukljucujuci tu i njihov opseg internog goriva kome nema premca, karakterise takodje i mreza oruzja koja varira od najmodernijih protivavionskih raketa do izbora protivbrodskih raketa velikog dometa bez presedana, ukljucujuci tu i vazdusnu verziju nama vec poznatih Moskita - a svi oni su sposobni da probiju zastitni kisobran americke ratne mornarice.

Plus Rusija po nalogu dovodi 25 ASW helikoptera u ovu zonu. Osim toga - sposobnost vazdusne odbrane ove cele eskadre je takodje bez presedana, jer sisteme vazdusne odbrane "Petra Velikog", kao i "Marsala Ustinova", karakterise viseslojni, dugometni, srednjeg dometa i kratkog dometa, male visine izvidjacka "pita" i vatrena moc sposobna da se izbori cak i sa masovnim vazdusnim napadom, ukljucujuci tu i visestruka lansiranja sa NATO-vih brodova i aviona i njihovog oruzja (jer je jasno - svaki pokusaj da se makar priblizi takvoj grupi na razdaljinu od 400 nautickih milja je samoubilacki), sto, kako znamo, se svodi na iste Tomahavke - koji su spori i lako im se ulazi u trag iznad meta na povrsini mora.

Vec smo govorili o tome sta su "Admiral Kuznjecov" (a naravno americki mornaricki "specijalisti" ce reci kako je ovaj brod inferioran u odnosu na bilo koju americku mornaricku borbenu grupaciju) i "Petar Veliki" u celom redosledu stvari. Takav ‘par’ moze sam da se uhvati u kostac sa svime sto ratna mornarica SAD okrene protiv njega.

Ali pogledajte brod "Admiral Cabanenko". Svi brodovi u ovoj grupaciji su NOVI (manje od 10 godina stari). Admiral Cabanenko je potpuno nov, uveden u stroj u januaru 1999. Po recima admirala Kuroedova, to je "brod 21. veka". Ovo je tacno. "Admiral Cabanenko" JESTE najmocnije naoruzan i najbolje opremljen brod na svetu (iako ne nosi municiju tipa Tomahavk kao americki razaraci klase Arleigh Burke), koji se moze pohvaliti najboljim na svetu protiv-brodskim i ASW mogucnostima u svojoj klasi - brodova sa deplasmanom do 9000 tona.

On takodje ima moderne borbene kontrolne sisteme, sa elementima vestacke inteligencije, koji su u nekim aspektima superiorniji od ionako zadivljujuce opreme za obradu podataka drugih ratnih brodova iz ove grupe, ali to su neki tehnicki detalji.

3. Ali ono sto najvise zapanjuje tek dolazi. Ja sam, iskreno, bio zaprepascen, uprkos svom mom znacajnom iskustvu s ruskom ratnom mornaricom, da je Mikhejev otvoreno najavio rasporedjivanje visenamenskih nuklearnih podmornica. Ono sto najvise zapanjuje, Mikhejev je podvukao da ce ih biti pet i da ce biti najnovije.

Ovo je vise nego samo najava. Ovo je upozorenje.

Tako Rusija seli u Mediteran najmanje 10 brodova Prvog ranga, najmanje sest njih su na nuklearni pogon. Pet su nuklearne podmornice. Svih ovih 10 brodova su sposobni da nose takticko i stratesko nuklearno oruzje. Njihova ukupna tonaza je oko 250.000 tona. To je mornaricka raketna sila bez presedana u ovoj oblasti, cak i tokom najgorih vremena hladnog rata.

Osim toga, oko 16 najnovijih TU-160 Napadaca i oko 60 modernizovanih TU-95 Medveda ce biti u pripravnosti sa SMART municijom dugog i srednjeg dometa sakrivenom u svojim stomacima, spremni da rade "po pozivu" za ovu eskadru. Drugim recima, pocinje prepravljanje svetske geopoliticke mape. Vredi primetiti da NIJEDNA JEDINA osoba u Rusiji ne krije cinjenicu da je sve ovo zbog Jugoslavije.

Pocinjem da verujem da su i sami Srbi, da ne govorimo o svim zapadnim politicarima ili medijima, duboko potcenili snagu ruskog pro-srpskog osecanja, kao i izmenu politicke dinamike u Rusiji nakon NATO agresije. Ali ovo je veoma mnogo u okviru ruskog nacionalnog karaktera: polako, tajno se, stabilno i uz gundjanje, akumulira bes u utrobi, a pocinje da se manifestuje samo kada se izgubi strpljenje. Obicno mu je potrebno puno vremena, ali je takodje obicno veoma smrtonosan. Dzingis-Kan, Napoleon i Hitler su to iskusili iz prve ruke. [...]

Cinjenica je takodje da Indija i Kina, jedna najveca demokratija na svetu, druga najmnogoljudnija zemlja na svetu, ne samo da traze, vec zahtevaju od Rusije hitno liderstvo u globalnim pitanjima. Ako sumnjate, samo pregledajte indijsku ili kinesku stampu.

Da rezimiramo, u ovom rasporedjivanju brodova u Mediteranu se radi o istorijskoj odgovornosti ruske nacije. Srbija je herojski ispunila svoj ogroman zadatak. Sada je vreme da veca sila stupi na scenu.

Ostatak - "ljudska prava," "demokratija" "moral"... i drugi izgovori Novog svetskog poretka za napad na Srbiju, pokopani su u kosovskom tlu pre godinu dana. Oni sada nisu nista drugo nego prazna retorika za "politicki korektne" morone. Sto pre americko drustvo shvati ovo i sve ogromne implikacije u vezi s tim, vece su sanse za sve nas da izbegnemo krvoprolice tokom neizbeznog prepravljanja globalnog drustva".

Uplaseni? Ne treba da budete, ako ste Srbin. Treba samo da se brinete ako neki srpski kvisling, kao Jeljcin, dodje na vlast u Beogradu. A onda nastavi da prodaje svoju zemlju Zapadu, kao sto su to Jeljcin i njegovi drugovi pokusali da urade u slucaju Rusije. I kao sto su uradili lideri svih drugih miljenika Sovjetskog Saveza u Istocnoj Evropi kada su pretvorili svoje zemlje u NATO dominione.

Hristos Voskrese! Nova zora ponovo svice na istoku...  

[ Prethodni clanci ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.