Novi svetski poredak
pise Bob Djurdjevic

06. mart 2001.

Novi svetski poredak i Srbi 

Diktatura kapitala

Demokratija i slobodna trgovina su rivali a ne saveznici, kaze Dzon Grej, profesor Oksfordskog univerziteta, u svojoj knjizi "Lazna zora", objavljenoj u Velikoj Britaniji, izdavac Granta Publications. Ergo, "demokratski kapitalizam", zborni povik globalista, je oksimoron namenjen da prevari ciljnu zrtvu - svetskog poreskog obveznika i patriotu. Tako je izvoz "demokratskog kapitalizma" sirom sveta kao tvrditi da ste "dobrocudni terorista" (moja analogija, a ne ovog autora).

Ovo prethodno je jedan od mitova koji ova osvezavajuce iskrena knjiga tezi da razgoliti. Drugi je da ima neceg stvarno novog u takozvanom Novom svetskom poretku (NSP) 90-ih godina. Naucnik, koji je studirao istoriju i politiku, Grej objasnjava kako je prvi i jedini svetski eksperiment sa slobodnim trzistima, slobodnom trgovinom i laissez-faire ekonomijama sredinom 19 veka, Velika Britanija zavrsila sa porazom i dovela do prvog svetskog rata.

Slobodno trziste koje je postojalo u Engleskoj od 1840-ih do 1870-ih bilo je jedan od bumova strogo ekonomskim terminima rastuce produktivnosti i nacionalnog bogatstva. Ali to je bio bum ciji socijalni troskovi nisu mogli da se izdrze. "Danasnji rezim globalnog laissez-faire ce biti kraci cak i od te belle époque 1870-ih do 1914., koja se zavrsila u rovovima Velikog rata", predvidja Grej uvereno.

Zasto onda ne mogu danasnji globalni "drustveni inzenjeri", finansijska elita Vol Strita, da uce iz istorije i tako izbegnu da prave stare greske?

Jedan razlog je da oni ne vide sebe kao "drustvene inzenjere". Danasnja politika materijalistickih plutokrata Novog svetskog poretka ignorise drustvene posledice slobodnog trzista i globalizma. Drugi razlog je da ih nagoni ista ona pozuda za novcem i moci kao i britanske bankare i biznismene u Viktorijansko vreme. Treci razlog je da takvi ljudi retko obracaju paznju na lekcije iz istorije. Sto je razlog da su osudjeni da ih ponavljaju, cesto na sopstvenu stetu.

"Oni koji zamisljaju da se velike greske politike ne ponavljaju u istoriji nisu naucili svoju glavnu lekciju - da se nikad nista ne nauci za dugo", Grej iznosi zloslutni rezime. "Mi smo trenutno usred eksperimenta iz utopijskog drustvenog inzenjerstva ciji ishod mozemo znati unapred". Nacionalni sukobi. Masovna beda. Svetski rat!

Sto je razlog da Grej upozorava da ce pokusaj da se svetu nametne filosofija slobodnog trzista u anglo-americkom stilu stvoriti katastrofu razmera sovjetskog komunizma. Izazvace ratove, pogorsati nacionalisticke sukobe i osiromasiti na milione ljudi. Ne moze se trgovati svacime, niti bi trebalo da moze, kaze on.

Kao sa kaleidoskopom svetskih kultura, na primer. Amerika, samoizabrani zastavnik nove civilizacije, osudjena je na moralnu i drustvenu dezintegraciju, predvidja Grej. Jer, "SAD ce izgubiti tle pred drugim kulturama koje nikad nisu zaboravile da trziste najbolje deluje kada je ugradjeno u drustvo". I on primecuje da filosofija slobodnog trzista osiromasuje americku burzoasku civilizaciju [tj. srednju klasu] bas kao sto sam ja i pisao ranije pocetkom 1998. (vidi: "Velika americka podela" - TiM GW bilteni 98/1-1, 1/01/98 i 98/1-2, 1/02/98].

Okej, znaci slobodna trzista i slobodna trgovina vec uzrokuju mnoge probleme sirom sveta. Ali "katastrofa ranga sovjetskog komunizma?" Sigurno, mora da je ovo preterivanje? Samo za one cije su mozgove isprali mediji establismenta Novog svetskog poretka. Ovde u pomoc onima ciji je um otvoren dolazi jos jedna lekcija iz istorije. "U skoro neizbeznoj ironiji ova Smitovska teorija ekonomske modernizacije ima mnogo zajednickog sa marksistickim teorijama na kojima su se bazirale sovjetske institucije. 'Karl Marx' teoriju istorijske neizbeznosti preuzela je jedna nova vrsta drustvenih inzenjera, udobno smestena u Medjunarodnom monetarnom fondu, americkom Stejt Departmentu, vladama zemalja Zapadne Evrope i urednickim kancelarijama vecine zapadnih novina".

ZAKLJUCAK: Danasnji globalizam slobodnog trzista je samo jos jedna mutacija marksizma. To je "crvena" ovca u vucjoj kozi. Komunizam je bio diktatura proletarijata. Globalizam je diktatura kapitala. Ali i jedna i druga su diktature! I obe ideologije su se izlegle i razvile u istom mlinu - upravnim odborima najvecih svetskih bankara.

Na pocetku ovog veka Lenjin i boljsevici su unistili jednu staru kulturu i na milione ljudskih zivota, toboze u ime komunizma. Danas su transnacionalne korporacije nemilosrdni vojnici globalizma.

Smrtonosni zapadni "eksperimetni" u Rusiji

Rusija je podrucje gde se u 20. veku vrse dva eksperimenta u zapadnjackom utopizmu. Prvi je bio boljsevizam... drugi je sok terapija, primecuje Grej. Oba utopijska eksperimenta su imala ogromne ljudske zrtve. Oba su bila neuspele modernizacije vodjene zapadnim teorijama ili modelima koji su imali malo veze sa istorijom i okolnostima Rusije. Sok terapija je imala cilj da izgradi slobodno trziste u post-komunistickoj Rusiji. "Ona je umesto toga proizvela vrstu anarho-kapitalizma pod dominacijom mafije", kaze ovaj autor. "Samo je izuzetno slepilo za istoriju dozvolilo zapadnim savetnicima, kao sto je (Dzefri) Saks, da misle da se pitanje evropskog ili azijskog identiteta Rusije, nereseno jod od Petra Velikog, moze resiti sa par godina trzisnih reformi", tvrdi Grej.

Moguce je, u stvari je verovatno, da je Saks zaista bio samo slepi vojnik globalista Novog svetskog poretka. Ali nema sumnje da su oni koji su ga izabrali za taj posao, oni koji su finansirali projekt "Unistavanje Rusije II", koji su sproveli "reformisti" koji su pokusali da isisaju zivotnu krv iz ove prostrane zemlje, imali 20/20 vid. Ista pohlepa i mrznja prema uglavnom pravoslavnoj Rusiji je motivisala zapadne bankare koji su finansirali Lenjina i komunisticku revoluciju 1917. godine.

Sto je razlog da se ono sto profesor Grej dobrocudno naziva "dva eksperimenta u zapadnom utopizmu" nama cini vise kao dva smisljena cina zlobe protiv uglavnom pravoslavne Rusije. E sad, zasto bi zapadni bankari radili takvu stvar?

Knjiga "Lazna zora" nam pruza delimican odgovor na ovo. Ironicno je za knjigu koja napada slepi materijalizam i brani kulturnu raznolikost da je njen odgovor u ekonomskoj (tj. materijalistickoj) sferi. "U kasnom 19. veku, Rusija je usla u period ubrzanog ekonomskog rasta, slicnog onom u Britaniji s pocetka 19. veka, Americi 1870-ih godina, ili Kini danas. 1880-1917. godina Rusija je postavila vise kilometara zeleznicke pruge nego ijedna zemja na svetu u to vreme, njena industrijska proizvodnja je rasla po godisnjoj stopi od 5,7% tokom celog ovog perioda i ubrzala se u cetiri godine pred prvi svetski rat na stopu od 8% godisnje. Kasni Carizam je bio era ne stagnacije vec modernizacije koja je brzo napredovala".

Pa je Zapadna banda inficirala Rusiju sopstvenim izumom - komunistickim virusom - da bi eliminisala jakog konkurenta, izgleda da je implikacija. Okej, ali zasto bi ovi navodno civilizovani Zapadnjaci bili saucesnici u ubistvu mnogo miliona Rusa, narocito burzoazije (srednje klase), "kulaka" (bogatih seljaka) i pravoslavnog svestenstva? Grej pruza nagovestaj, ali ne i puni odgovor: "Ruske karakterne crte, kao neprijateljstvo prema komercijalnom samobogacenju i osecaj mesijanske uloge zemlje, oduvek su bile karakteristika ruskog pravoslavlja".

Zbog te uloge - lidera istocnog pravoslavlja koje odbacuje prevlast materijalnih stvari nad duhovnim stvarima - je Rusija, "treci Rim", pod napadom Zapada vec dva veka. U 19. veku su pomagaci "Velikog Kabala" (citaj britanske krune i njene udruzene evropske aristokratije) bili mocni bankari iz "Carstva Grada (Londona)", koji su operisali kao Trgovacki bankari Engleske banke. Oni su ukljucivali Varburge, Rotsilde, Beringze, Braun-Siplije, Srederze, Morgan-Grenfelze, Lazar Frère, itd. sa ispostavama u Njujorku, Parizu, Hamburgu, Hong Kongu, Svajcarskoj, itd., prema izvestaju lista Albionic Research Weekly iz marta 1995. godine. Danas su njujorske "ispostave" iz 19. veka postale globalne centrale Vol Strita.

Ovaj drugi razlog za stalnu represiju Rusije je jedna od oblasti u kojoj iskrenost "Lazne zore" manje sjajna. Ipak, ovo prethodno bi moglo da ponudi kljuc zasto je Boris Jeljcin otpustio ceo svoj kabinet - nekoliko puta. Iako je on sam bio lojalni sluga interesa elite Novog svetskog poretka sve dok ga nacionalisticke snage u Rusiji nisu primorale da podnese ostavku krajem 1999. godine, cak je i glavni bivsi ruski kvisling poceo da radi na savezu sa francuskim predsednikom Sirakom i nemackim kancelarom Kolom, kao zacetku anti-anglo-americkog trojnog evropskog saveza, prema izvestaju u londonskom listu Daily Telegraph. od 26. marta 1998. godine. Kako citaoci beograd.com do sada vec znaju, ruski predsednik Vladimir Putin je ubrzao ovaj proces sopstvenom agresivnom diplomatijom.

Bilo je jos jedno vreme u evropskoj istoriji kad je Britanija (i SAD) bila odbacena, bas kao sto gornje implicira. To je takodje bilo u vreme vrhunskog trijumfa britanske krune, 1815. godine, kad je Napoleon pobegao sa Elbe i prikupio vojsku, samo da bi konacno bio porazen kod Vaterloa, i tad je formiran "Sveti (hriscanski) savez". On je ukljucivao Vatikan, Austriju, Rusiju, Prusku i Spaniju. Godinama kasnije, Francuska mu se takodje pridruzila.

Kad smo vec kod toga, Grejova "Lazna zora" podseca citaoca da je Rusija ukinula kmetstvo 1861., godinu dana pre nego sto je ukinuto ropstvo u SAD. I da, prema standardima 20. veka, "kasna caristicka Rusija nije bila narocito represivna". Na primer, 1895. godine je Okrana, Caristicka tajna policija, imala samo 161 stalno zaposlenog sluzbenika, potpomognuta korpusom zandara kojih je bilo manje od 10.000. Do 1921. godine boljesvicka tajna policija, Ceka, brojala je vise od cetvrt miliona ljudi, ne racunajuci Crvenu armiju, NKVD i miliciju".

Jedna od Grejovih zabluda o Americi je da, njegovim recima, "pojava slobodnog trzista je ucinila liberalizam [u danasnjem modernom kontekstu] nelegitimnim u americkoj javnoj kulturi. Biti smatran za liberala je politicka prepreka. Liberalno misljenje u SAD danas je glas manjine".

Stvarno? A sta je sa Demokratama "liberalima" kojih su napunili od vrha do dna Belu kucu, Ministarstvo finansija, trgovine, spoljnih poslova i odbrane, Klintonove administracije? Da ne spominjemo (neamericke) liberale u Agenciji za nacionalnu bezbednost, CIA, USIA i gomili drugih manje istaknutih vasingtonskih skracenica?

Ipak, Grej TACNO tvrdi da "prava konzervativna filosofija vise ne postoji... konzervativci su postali evangelisti koji buncaju u korist globalnog kapitalizma". Tako je moguce da je on koristio termin "liberal" u njegovom originalnom, pozitivnom smislu iz 18. veka, a ne u danasnjem, iskvarenom "neo-liberalnom", materijalistickom i nihilistickom znacenju?

Jer, kako to citaoci beograd.com sirom sveta znaju, u americkoj politici vise nema takvih stvari kao sto su Levo i Desno. Samo Vrh i Dno. I "liberali" i "konzervativci" su postali "evangelisti koji buncaju u korist globalnog kapitalizma", da pozajmimo reci autora "Lazne zore".

REZIME

Uprkos (malobrojnim) kriticarima, knjiga profesora Greja "Lazna zora" signalizira novu zoru u otkricu ogromnog kriminala koji su globalni bankari i njihovi politicki saucesnici pocinili nad narodima sveta. Svest o tome moze pomoci da se iskoreni buduci kriminal protiv covecnosti pre nego sto "Veliki Kabal" unisti vise ljudi nego sto su oni vec to uradili u 20. veku - skoro 200 miliona ljudi, prema R.J. Rummel, profesoru Univerziteta Havaji.

[ Prethodni clanci ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.