IZ FENIKSA, ARIZONA - SPECIJALNA SERIJA: DJURDJEVIC O TERORIZMU

Bob Djurdjevic


 
Meksicko pravosudje uhapsilo dvojicu naoruzanih Izraelaca, pa ih pustilo

Meksicko pravosudje je uhapsilo dvojicu naoruzanih Izraelaca u sredu 10. oktobra, kad je izbio sukob sa grupom sindikalaca secerne industrije na turi po objektu. Radnici su bili alarmirani onim sto su mislili da je sumnjivo ponasanje Izraelaca, kao sto je snimanje fotografija sa kuka. Ovaj incident je izazvao masovnu privremenu mobilizaciju meksicke policije u toj oblasti, a onda je zamro u glavnim medijima nakon par kratkih izvestaja.

Ali jedan kalifornijski izvor, organizacija koja sebe naziva "La Voz de Aztlan" (`Glas Aztlana`, stari meksicki termin za americki jugozapad), pokusao je da ovu pricu odrzi zivom objavljivanjem dva izvestaja koja su tvrdila da postoji izraelska zavera da se digne u vazduh meksicki Kongres da bi naterala meksicku vladu, koja navodno okleva, da se stavi na stranu anti-teroristicke koalicije Horhe Dabije Arbusta (Dzordz V. Bus se na spanskom izgovara Horhe Dabija Arbusto).

Ovaj pisac se par dana uzdrzao od komentarisanja ovog incidenta, sve dok nije imao nekoliko dodatnih potvrda i objasnjenja ovog dogadjaja. Koji su ocito dosli iz sest razlicitih izvora, da budemo tacni. I moj zakljucak je da je teorija o zaveri lista La Voz etc.napregnuta. Ali posto verujem u, i praktikujem slobodu govora, dozvolicemo vam da izvucete sopstvene zakljucke o ovome na bazi naseg istrazivanja.

Pa evo price, pocev od nekih odlomaka iz istovremenih izvestaja meksickih medija o tom dogadjaju. Koje je na engleski preveo NarcoNews.com:

Iz Cr#nica de Hoy, Meksiko Siti, 12.. oktobar 2001.

Neskraceni prevod The Narco News biltena

Meksiko ce sprovesti istragu o tome da li su Izraelci bili teroristi

- Oni su bili naoruzani sa pistoljima od 9mm, devet granata, eksplozivima, tri detonatora i 58 metaka.

- Njih su zadrzali radnici secerne industrije u Palati pravosudja

Alejandro Pßez i Francisco MejNa

Drzavni tuzilac sprovodi istragu i ispituje ovu dvojicu Izraelaca (jedan je vec nacionalizovani Meksikanac) koi su zadrzani u pritvoru u Predstavnickom domu u sredu, sa dva pistolja od 9mm, devet granata, eksplozivima, tri detonatora i 58 metaka, da utvrdi da lipripadaju nekoj grupi povezanoj sa teroristickim ili subverzivnim grupama. Salvadora Gersona Smajka, starog 34 godine, penzionisanog izraelskog vojnog oficira i nacionalizovanog Meksikanca, i Sar Ben Zuia, starog 27 godina, izraelske nacionalnosti, juce je u zgradi gradskih kancelarija Drzavnog tuzioca zadrzao pomocnik drzavnog tuzioca za krivicne procese Gilberto Higuera Bernal. Ispitivali su ih da bi se razjasnilo poreklo oruzja koje su nosili i utvrdilo da li su krivi za neki zlocin.

Sve do sada vlasti se nisu izjasnile o statusu istrage broj PGR/11-15-01 i cekace do veceras kad istice ustavno ogranicenje za utvrdjivanje pravnog statusa uhapsenih strana. Oba subjekta su zadrzana u pritvoru u zgradi palate pravosudja San Lazaro, kad je grupa radnika secerne industrije, koja se sastala sa Predsedavajucim Doma, Beatriz Paredes, otisla da razmotri svoja pitanja u lobiju, a dve uhapsene osobe su dosle i pocele da ih fotografisu.

Ova aktivnost i nacin na koji su fotografisali (ciljajuci svoje fotoaparate ispod pojasa radnika) izazvala je napetost medju radnicima secerane, koji su zahtevali da se ovi odmah identifikuju.

Izraelci su se identifikovali kao novinski fotografi, ali nisu im poverovali i radnici su ih savladali i onda otkrili da su naoruzani pistoljima i drugim oruzjem velikog kalibra.

---

Cr#nica de Hoy, Meksiko Siti, 13. oktobar 2001.

Izraelska ambasada ce pratiti hapsenje Sar Ben Zuia

Francisco MejNa

Neskraceni prevod The Narco News biltena

Izraelska ambasada u Meksiku veruje da ce njen gradjanin, Sar Ben Zui, biti ispitan u skladu sa zakonom, a konzul Elias Luf prati istragu, potvrdio je njegov portparol Hila Engelhart. Ona je rekla da ambasada ne regulise ulaz Izraelaca u Meksiko i da ne zna nista o tome sta je uhapseni radio. Ona je rekla da se od gradjana te zemlje koji dolaze u Meksiko, kao ni svih drugih iz Izraela, ne trazi da imaju neku specijalnu vizu za svoja putovanja.

Sar Ben Zui je pritvoren, zajedno sa drugim subjektom, kad su obojica bila navodno naoruzana unutar zgrade Predstavnickog doma. Prema izjavama nekih clanova obezbedjenja, osumnjiceni su nosili oruzje, eksplozive, devet granata, metke i detonator. U telefonskom razgovoru portparol je uverila da ambasada ima poverenja u meksicke institucije, da ce uraditi ono sto je neophodno da se sprovede zakon. "Mi cekamo da saznamo sta se dogodilo".

Ona je obavestila da ambasada nema program za pracenje izraelskih gradjana koji dodju u Meksiko. U svakom slucaju, rekla je ona, meksicki ministar inostranih poslova bi trebalo da ima registar svih osoba koje udju na teritoriju drzave.

Ona je ukazala na to da su odnosi izmedju ove dve zemlje veoma dobri i da obe zemlje promovisu turizam.

Hila Engelhart je podsetila da nije prvi put da je Meksiko pritvorio nekog izraelskog drzavljanina u svojoj zemlji, medjutim, rekla je da je to situacija koja se desava svugde. Ona je izjavila da ove dve zemlje stalno saradjuju u pracenju vanrednih kretanja i rekla da "u slucaju uhapsenih Izraelaca mi se nadamo da ce se ta situacija brzo razresiti".

Konacno, rekla je da izraelski ambasador prati ova hapsenja.

Za originalne i naknadno ispravljene verzije na NarcoNews, idite na http://www.narconews.com/mexicancapitol1.html.

Zatim, kako se ispostavlja, ova dva Izraelca su pustena u ponedeljak. A ovo je odlomak iz naredne price u listu La Voz de Aztlan od 15. oktobra, koji pokazuje kako je proslonedeljni incident i kasnije oslobadjanje iz zatvora vidjeno ocima reportera. Kao sto mozete videti, La Voz vec proglasava dvojicu osumnicenih za"cionisticke teroriste", ne cekajuci da se pojave neki dokazi.

Meksicki drzavni tuzilac oslobadja cionisticke teroriste

- Vojni general i sef PGR oslobadja dvojicu Izraelaca uhapsenih sa oruzjem i eksplozivima u zgradi meksickog kongresa -

Ernesto Cienfuegos, La Voz de Aztlan

Los Angeles, Alta California - 15. oktobar 2001. - ACN) U neverovatnom razvoju dogadjaja, La Voz de Aztlan je saznao da je general meksicke vojske Rafael Marcial Macedo de la Concha, koji je na celu ProcuradurNa General de la Rep·blica (Meksicko ministarstvo pravde) oslobodio penzionisanog pukovnika izraelske vojske i pretpostavljenog agenta MOSAD-a Salvadora Guersona Smekea i izraelskog ilegalnog imigranta Saura Ben Zuia, nakon sto su obojica probili bezbednost meksickog Kongresa, gde su imali oruzje, rucne granate i eksploziv.

Jutros je list La Voz de Aztlan napravio licni telefonski intervju sa sekretarom za stampu meksickog kongresa, Lic. Adrianom Lopez, i verifikovao hapsenje dvojice Izraelaca nakon sto su oni prosli kroz visoko obezbedjeni prednji ulaz Palacio Legislativo de San Lßzaro. Ona je izjavila za La Voz de Aztlan da su ova dvojica terorista iskoristili situaciju koja se dogodila oko 17h u sredu 10. oktobra, kad je veliki broj sindikalaca industrije secera ulazio kroz metal detektore. Ova dvojica Izraelaca su usla nakon 50 sindikalaca u kancelariju predsednika meksickog kongresa Beatriz Paredes. Ova dvojica Izraelaca su se prvo pretvarali da su novinski fotografi, ali su privukli paznju sindikalaca zbog svog nervoznog i neobicnog ponasanja. Oko deset sindikalaca se sukobilo sa njima i primetilo da nose oruzje i nesto sto im je izgledalo kao eksploziv. Oni su drzali dvojicu Izraelaca sve dok ih kongresno obezbedjenje nije odvelo u pritvor. Sef obezbedjenja Kongresa Salvador Alarc#n je potvrdio da su Izraelci imali kod sebe devet rucnih granata, stapice dinamita, detonatore, zice i dva automatska pistolja marke "Glock" od 9mm.

Sekretar za stampu meksickog kongresa Lic. Adriana Lopez obavestila je La Voz de Aztlan u telefonskom intervjuu da je kongresno obezbedjenje onda predalo teroriste Salvadora Guersona Smekea, starog 34 godine, i Saura Ben Zvia, starog 27 godina, u ProcuradurNa General de la Rep·blica (Meksickom Ministarstvu pravde) na cijem je celu general meksicke vojske Rafael Marcial Macedo de la Concha. Prvi izvestaji ProcuradurNa General de la Rep·blica (PGR) su bili da obojica Izraealaca rade za privatnu agenciju za obezbedjenje i da obojica imaju dozvole za oruzje.

Ispostavilo se da ne postoji nikakva veza izmedju ijednog od osumnjicenih sa nekom privatnom agencijom za obezbedjenje. PGR je oslobodio penzionisanog pukovnika izraelske vojske sa zvanicnim objasnjenjem da ima legalnu dozvolu da nosi oruzje. Takodje su oslobodili i ilegalnog izraelskog imigranta sa kaucijom od 4000 USD, a slucaj je predat meksickim imigracionim vlastima. Sekretar za stampu meksickog kongresa Lic. Adriana Lopez je bila iznenadjena da cuje od lista La Voz de Aztlan o oslobadjanju ove dvojice Izraelaca.

List La Voz de Aztlan je takodje saznao da je izraelska ambasada primenila snazne mere da se dvojica Izraelaca oslobode. Odrzan je hitan sastanak na veoma visokom nivou, izmedju meksickog sekretara za spoljne odnose Horhe Gutmana, generala Macedo de la Concha i visokog izaslanika Ariela Sarona koji je doleteo u Meksiko Siti specijalno u tu svrhu. ElNas Luf iz izraelske amabasade je radio dan i noc a njihov zvanicni portparol Hila Engelhart se oglasila nakon mnogo sati potpune tisine. Sta se dogadjalo tokom ovih sastanaka na visokom nivou niko ne zna, ali mnogi u Meksiku ne mogu da veruju da su oslobodjeni.

Pistolji i sve vrsste eksploziva su veoma nelegalni za meksicke gradjane, a cinjenica da su ih ova dvojica izaraelaca imala unutar zgrade meksickog kongresa cini njihovo oslobadjanje veoma sumnjivim. Sta se stvarno desava? Horhe Gutman, meksicki ministar spoljnih poslova, ima veoma jake cionisticke veze i sam je jevrejskog porekla. General meksicke vojske Macedo de la Concha ima jake veze sa americkim vojno-industrijskim kompleksom, a preko ovoga sa izraelskim oruzanim snagama. Da li je nesto od ovoga uticalo na odluku da se oslobode dvojica cionistickih terorista?

Hapsenje dvojice Izraelaca u zgradi Palacio Legislativo de San Lßzaro je bilo glavna vest na televiziji i radiju Meksiko Sitija 10. oktobra uvece. TV Azteca je dala opsiran prikaz prve noci i narednog dana. List La Cronica de Hoy i list El Universal Newspaper su pisali o ovom incidentu dva dana, ali sada se cini da nema vise izvestaja. PGR ima Bilten za stampu na svom zvanicnom web sajtu http://www.pgr.gob.mx/cmsocial/bol01/oct/b69701.html, ali nisu dali nove informacije. Nijedan americki medij nije spomenuo ovo, koliko mi znamo, osim USAJewish.com u nedelju na http://www.usajewish.com/scripts/usaj/paper/Article.asp?ArticleID=1307. Moskovska Pravda je spomenula prvi clanak lista La Voz de Aztlan na: http://english.pravda.ru/main/2001/10/13/17982.html

Sta su Izraelci smerali? Mislimo da znamo. Vlada Vicente Foksa veoma zeli da umesa Meksiko u rat protiv islama. Meksicko stanovnistvo, kao i dve glavne opozicione politicke stranke, PRI i PRD to nece dozvoliti. Predsednik Bus i americki cionisti zele da se Meksiko u potpunosti ukljuci u rat, pre svega zato sto ako stvari postanu ozbiljne na Bliskom Istoku i Arapi bogati naftom napuste koaliciju, americkoj vojnoj masineriji ce trebati alternativni izvori nafte a PEMEX je odmah preko granice. Mi smatramo da su ova dva cionisticka terorista hteli da dignu u vazduh meksicki kongres. Druga faza bi bila da se mobilisu i meksicka i americka stampa da se okrivi Osama bin Laden. Najverovantije bi onda i Meksiko objavio rat Avganistanu, poslao trupe i naftu za borbu protiv islamskog terorizma.

Ovaj clanak i fotografije su objavljeni na: http://www.aztlan.net/blowup.htm

Ne tako brzo, kaze nezavisni americki novinar, Ken Lejn, koji pise o ovoj prici na svom web sajtu (www.kenlayne.com). Lejn dokazuje da je teorija lista La Voz o navodnom medijskom prikrivanju meksicke price o hapsenju samo to - teorija. I pri tome pogresna.

Bivsi reporter Online Journalism Review (web publikacija Annenberg skole novinarstva na Univerzitetu Kalifornija) kaze da su neke novinske organizacije na engleskom jeziku zapravo objavile kratke price nakon sto su dvojica izraelaca uhapsena i stavile svoje price na raspolaganje americkim listovima. Evo odlomka:

10/13/2001. 04:04:00 PM - [.] NarcoNews kaze da je ovu pricu cenzurisala americka stampa."Naredne dve price, iz dnevnog lista Cr#nica de Hoy iz Meksiko Sitija, od 12. i 13. oktobra, nisu objavljene niti su opovrgnute ni od jednog jedinog americkog dopisnika telegrafsih agencija za vesti ili dnevnih novina koje imaju kancelarije u Meksiku", kaze poruka na sajtu. "Ove price su dokumentovane zvanicnim istraznim brojem meksicke vlade i citatima iz izraelske ambasade u Meksiko Sitiju".

Dok nisam cuo za ovu pricu do danas - ima prosto isuvise prokletih vesti koje treba pratiti - brza pretraga baze podataka Dow Jones pokazuje pet izvestaja na engleskom jeziku 11. oktobra (dve iz EFE News Service, i po jedna iz Dow Jones, AP, i Notimex), jedna 12. oktobra (BBC), i jedna danas (Agence France-Presse).

Zvuci prilicno ludo. I mirise na neku vrstu terorizma, barem iz novinskih izvestaja na NarcoNews.

Ali nekoliko telegrafskih clanaka cini celu ovu pricu prilicno otrcanom, i verovatno bezopasnom - ja nisam bio tamo, pa jedino mogu da upotredbm sedam razlicitih telegrafskih izvestaja sa ovim novinskim clankom, i da trazim shemu.

Telegrafske price kazu da ovi ljudi rade za meksicku kompaniju koja se zove Private Security Systems Development; da advokat kompanije kaze da ljudi (obojica bivsi pripadnici izraelske vojske; jedan naturalizovani meksicki gradjanin) imaju dozvole za svoje pistolje; da su ljudi bili van Predstavnickog doma i na putu na sastanak da pokusaju da prodaju usluge obezbedjenja svoje kompanije (Meksiko Siti je opsednut kidnaperima koji napadaju svakoga ko bi se mogao prodati za novac za otkup); da su "devet granata" bile novi upaljaci za cigarete, da su radnici "secerne industrije" bili gomila farmera koji su sedeli van zgrade vlade, da su spomenuti radnici secerne industrije bili iznervirani sto su ovi ljudi fotografisali tu oblast, sto je bilo neophodno ako su zeleli da prodaju privatne usluge obezbedjenja zvanicnima koji tamo rade; i da se "bomba" sastojala od nekih kablova u akten tasni koju je nosio jedan od ove dvojice.

Najefektniji detalj u ovoj prici dolazi od BBC prevoda Notimex izvestaja: "Hapsenje dve osobe, jedne koja je rekla da je Meksikanac i druge koja je Izraelac, izazvalo je ogromnu mobilizaciju policije u sredu (10. oktobra) u Kongresnom stabu, poznatom kao San Lazaro Palace".

Tako, dok su stabovi vlada sirom sveta veoma nervozni, i dok meksicki predsednik cvrsto podrzava rat pod vodjstvom SAD protiv bin Ladenovih terorista, svi su poludeli. I treba da polude. Bezbednost bi trebalo da bude izuzetno cvrsta. Mislim da americki mediji nisu "cenzurisali" ovu pricu. Oni prosto nisu mislili da je vazna. Postoje pretnje za bezbednost na svakih sat vremena u svakom glavnom gradu. Ne mozete objavljivati svaku telegrafsku pricu o nekom ko je poludeo ... ovih dana novine bi morale da stampaju 500 strana dnevno da bi objavile deo nervozne reakcije sveta na terorizam.

Za direktni URL za gornju pricu idite na http://kenlayne.com/2000/2001_10_07_logarc.html#6318998

---

Vidite sta mislim? Vidite kako lako covek poveruje u neciju propagandu pre nego u prave vesti i istinu?

Sad, naravno, moguce je da pristrasni mediji zapadnog establismenta preradjuju cinjenice u prici tako da naprave da neki incident izgleda benignijje nego sto jeste. Mi smo sigurno videli puno primera toga u pisanju medija o ratovimu Bosni i na Kosovu, na primer. Ali glavni razlog sto sam posvetio ovoliko prostora jednoj ovakvoj prici je da se podvuce znacaj toga da se ne donose zakljuci olako sve dok cinjenice nisu tu i dok se ne razmotre suprotni pogledi.

Pa, sada ih imate, i mozete sami da donesete zakljucak o tome sta se stvarno dogodilo u San Lazaro palati u Meksiko Sitiju 10. oktobra.

[ Prethodni clanci ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.