http://www.globeandmail.com/servlet/RTGAMArticleHTMLTemplate/C/20020416/wneth0416hub=homeBN&tf=tgam%252Frealtime252Ffullstory.html&cf=tgam/realtime/configneutral&vg=BigAdVariableGenerator&slug=wneth0416&date=20020416&archive=RTGAM&site=Front&ad_page_name=breakingnews
 
16. 04. 2002.

Reuters News Agency
 
Holandska vlada podnosi ostavku zbog izvestaja o Srebrenici

Hag - Holandska vlada je u utorak podnela ostavku zbog zvanicnog izvestaja koji osudjuje njen neuspeh da spreci masakr u Srebrenici, najgori zlocin bosanskog rata, javlja novinska agencija ANP.
 
Koaliciona vlada premijera Vima Koka je pre toga odrzala krizni sastanak da razmotri posledice proslonedeljnog stetnog izvestaja, koji okrivljava politicare i vojni vrh za neuspeh njenih UN mirovnjaka da sprece masakr u Srebrenici 1995. godine.
 
Ova kriza je bacila senku na karijeru popularnog premijera koga hvale sto je smanjio nezaposlenost i stvorio prosperitet.
 
Vlada, predvodjena Radnickom strankom g. Koka (Partij van den Arbeid), se zaljuljala jer je proslonedeljni izvestaj holandskog Instituta za ratnu dokumentaciju (NIOD) o najgorem masakru u Evropi od drugog svetskog rata udario po politicarima ove zemlje zbog njihove uloge u Srebrenici.
 
Vlada je narucila ovaj izvestaj, koji kaze da su holandski vojnici postali nevoljni saradnici u etnickom ciscenju kad su snage bosanskih Srba pregazile ovu istocnu enklavu navodno pod zastitom UN 1995. godine i ubile do 8.000 muskaraca i decaka muslimana.
 
Ovaj izvestaj je izazvao vrucu politicku debatu o odgovornosti Holandije u Srebrenici, sto je izazvalo spekulacije visih politickih izvora da je jedan broj visokih ministara spreman da da ostavku da bi smirio  nezadovoljstvo javnosti.
 
Sef drzave kraljica Beatris ce nadgledati formiranje privremene vlade dok se ne formira nova vlada nakon izbora koji ce se odrzati 15. maja.
 
"Pod pretpostavkom da vlada podnese ostavku, kraljica ce pitati ministre da li zele da se brinu o svakodnevnim poslovima (dok se ne formira nova vlada)," rekao je Hans Dijkstal, lider VVD (Volkspartij voor Vrijheid, Narodne slobodnjacke stranke), reporterima dok su novinari opsedali zgrade vlade u Hagu.
 
Koalicija g. Koka - savez njegove stranke PvdA i centristickih stranaka VVD i D66 - se bori na anketama uoci izbora sledeceg meseca.
 
Ankete ukazuju da bi njegova centristicko-levicarska vlada mogla izgubiti u korist centristicko-desnicarskog saveza nakon izbora 15. maja. Holandske stranke tradicionalno se bore za poziciju u razgovorima da formiraju koaliciju nakon izbora.
 
Ministar odbrane Minister Frank de Grave i Ministar za zivotnu sredinu Jan Pronk predvideli su krizu vlade prosle nedelje ukazujuci na to da zele da podnesu ostavku da bi umirili pozive vladi da preuzme odgovornost sto nije sprecila ovaj zlocin u Bosni, javljaju holandski mediji.
 
G. Pronk je u to vreme bio ministar za razvoj. G. de Grave nije bio clan vlade, ali je navodno duboko uznemiren zbog izvestaja o Srebrenici.
 
Dokument na oko 7.000 strana kaze da su lose osmisljena humanitarna motivacija i politicke ambicije naveli Holandjane da se angazuju u prakticno nemogucoj i lose zamisljenoj misiji.
 
On okrivljuje holandske politicare sto su poslali trupe u nemogucu misiju sa lose definisanim ciljevima i slabim mandatom.
 
Par stotina lako naoruzanih holandskih UN mirovnjaka je bilo dodeljeno da stiti muslimane u Srebrenici. Srpska vojska je preuzela kontrolu nad gradom bez ispaljivanja ijednog metka i kasnije ubila na hiljade muslimanskih muskaraca i decaka.
 
Ovaj izvestaj takodje krivi holandske vojne lidere u Srebrenici sto su nenamerno pomogli "etnicko ciscenje" jer su pomogli transport muslimanskih zena i dece iz ovog grada pod opsadom.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2002 beograd.com. All Rights Reserved.