Petak, 7. januar 2000.

NATO POD PALJBOM ZBOG IZBORA META NA KOSOVU

Pise: RICHARD NORTON-TAYLOR 

Prema vodecoj grupi za zastitu ljudskih prava, koja pravi detaljan izvestaj koji ce podneti tribunalu za ratne zlocine u Hagu, NATO je tokom kosovskog konflikta prekrsil medjunarodni zakon. Organizacija Human Rights Watch, sa bazom u Njujorku, optuzice NATO da je namerno bombardovao civilnu infrastrukturu Srbije. Ona ce snazno kritikovati upotrebu kasetnih bombi i tvrditi da su NATO bombe ubile mnogo vise civila nego nego sto to tvrdi NATO.

Mete koje je NATO birao bile su "nesrazmerne i trebalo bi ih proglasiti za krsenje medjunarodnog humanitarnog prava", rekao je juce Kenet Rot, izvrsni direktor ove grupe. Elektricne mreze, rafinerije nafte i radio i TV stanice su neki od primera. Izvestaj takodje napada upotrebu na hiljade kasetnih bombi od strane americkih i britanskih aviona, od kojih mnoge leze neeksplodirane na Kosovu, gde, kaze ova grupa, one jos uvek ubijaju ili obogaljuju dva civila dnevno. Zvanicno priznata stopa njihovog otkaza je najmanje 5%.

Human Rights Watch procenjuje da je oko 600 srpskih civila poginulo od NATO bombardovanja, sto je tri puta vise nego sto je Pentagon priznao, ali znacajno manje od 2.000 koliko Beograd tvrdi. Iako ova grupa ne ocekuje da neki NATO lider bude optuzen za krivicni prekrsaj, Haski tribunal ima obavezu da podrobno ispita sve vazne prijave.

"Tribunal je duzan da nastavi svoj mandat, koji pokriva sve ucesnike u oruzanom konfliktu u bivsoj Jugoslaviji," rekao je juce Pol Rizli, portparol glavnog tuzioca za ratne zlocine, Karle Del Ponte. Ali je on jasno stavio do znanja da nije verovatna zvanicna istraga NATO akcija tokom kosovskog konflikta.

Tribunal je vec uhvacen u kontroverzi oko jednog drugog dosijea koji mu je prosle godine poslala grupa medjunarodnih pravnika na celu sa Majkl Mandelom, profesorom prava na Jork univerzitetu u Torontu u Kanadi. Ovaj dosije je optuzivao NATO za "ozbiljno krsenje medjunarodnog humanitarnog prava", ukljucujuci tu i "namerno ubijanje". To se odnosi na civile koji su poginuli u NATO bombardovanju, ukljucujuci tu i napad greskom na bolnicu u Nisu u centralnoj Srbiji.

"Ovo je istorijska prilika da se demonstrira nepristrasnost medjunarodne pravde," rekao je profesor Mandel nakon dostavljanja dosijea prosle godine. Drugi medjunarodni pravnici su tvrdili da bi takva izjava mogla biti kontraproduktivna i postaviti tribunal u neodrzivu poziciju. "Nepristrasnost koju ocekujemo od glavnog tuzioca ne znaci da se tvrdnje podjednako tretiraju," rekla je juce Dajen Orentliher, direktor Istrazivackog biroa za ratne zlocine na Univerzitetu u Vasingtonu. Ona je rekla za Guardian da dok "problematicni aspekti" NATO-vog ponasanja zasluzuju da budu ispitani, bilo bi "prosto neodgovarajuce za Del Ponte da se fokusira na nedostatke NATO-ve perofmranse kada ovaj tribunal jedva da moze da pocne da resava zlocine za koje je stvoren da sudi".

Pentagon tvrdi da su napadi na srpsku civilnu infrastrukturu ubrzali kraj rata i tako kraj srpske represije nad etnickim Albancima na Kosovu. NATO video snimci o tome kako je bombardovao putnicki voz na jednom mostu u Jugoslaviji proslog proleca pokazuuju da je on isao tri puta brze od svoje normalne brzine podupiruci utisak da je pogodak voza bio neizbezan, izvestile su juce nemacke novine Frankfurter Rundschau. NATO zvanicnici su u to verme bili rekli da se voz pojavio na mostu tako brzo da nije bilo vremena da se preusmere rakete. Najmanje 14 ljudi je poginulo tada u vazdusnom napadu blizu srpskog grada Grdelicka 12. aprila.

Guardian Unlimited Guardian Newspapers Limited 2000

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.