http://www.guardianunlimited.co.uk/Archive/Article/0,4273,4059867,00.html

sreda, 6.septembar 2000.

NATO bombe `jos uvek ubijaju` na Kosovu

Peter Kapela iz Zeneve

Crveni krst je pozvao NATO da prestane da koristi kasetne bombe, nakon pregleda koji je otkrio da su one izazvale veliki broj civilnih zrtava tokom i nakon konflikta na Kosovu.

Ova situacija je pojacana visokom stopom otkazivanja kasetnih bombi, koje je iskljucivo NATO koristio tokom vazdusnih napada na Kosovo prosle godine, prema izvestaju Crvenog krsta.

Izvestaj pokazuje da su pronadjene neeksplodirane bombe do 1 km od svojih nameravanih ciljeva i da je njihova stopa otkazivanja visa nego sto je to navedeno u javnosti.

Ovaj izvestaj je citirao jednog KFOR artiljerijsko-tehnickog strucnjaka za uklanjanje bombi, koji kaze da u proseku 15% do 26% kasetnih bombi nije potpuno eksplodiralo.

Kasetne bombe sadrze na tuce, ili na stotine malih bombica koje se oslobadjaju i lete u sirokoj zoni pre nego sto udare u tle. Ove bombice treba da eksplodiraju po udaru.

Za godinu dana nakon zavrsetka NATO kampanje bombardovanja u junu prosle godine, 151 ljudi na Kosovu je poginulo ili ranjeno ovim neeksplodiranim bombicama.

Crveni krst je takodje nasao da su kasetne bombe ubile ili obogaljile pet puta vise kosovske dece nego kopnene mine.

"Ovo je mozda zbog cinjenice da su ovakve bombice cesto ofarbane jarkim bojama, leze na tlu i za njih misle da su 'neeksplodirane granate'," kaze izvestaj. On poziva na moratorijum na upotrebu kasetnih bombi.

Vise od jedne trecine zrtava u mirnodopsko vreme na Kosovu je izazvano ovim bombicama, kaze Crveni krst.

Smatra se da je oko 30.000 neeksplodiranih bombica preostalo sirom Kosova. Za oko 4.000 njih je potvrdjeno da su ociscene, sto je cifra koja ne obuhvata bombe koje su mozda uklonili vojnici KFOR-a. NATO je optuzen da nije pruzio dovoljno informacija o tome gde su bacene kasetne bombe.

Crveni krst poziva na to da se kasetne bombe rangiraju zajedno sa zapaljivim oruzjem i da se zabrani njihova upotreba u naseljenim oblastima.

"Protivpesadijske kopnene mine su radile ono sto su namenjene da rade, ali nisu bile pravilno koriscene. Kasetne bombe predstavljaju problem jer ne rade ono sto su namenjene da urade, tako da je malo teze raspravljati o tome na humanitarnoj osonovi," rekao je Piter Herbi, sef jedinice Crvenog krsta za borbu protiv mina.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.