http://www.guardian.co.uk/business/story/0,3604,769136,00.html

05.08.2002.

Velika Britanija na meti u srpskoj istrazi

Simon Bowers i Philip Willan iz Rima

Italijanski istrazitelji pronevera koji ispituju tvrdnje o korupciji vezano za delimicnu privatizaciju srpskog telefonskog monopola pod Milosevicevim rezimom okrenuli su svoju paznju na GB.

Drzavni tuzioci iz Turina, Bruno Tinti i Paolo Storari, su u Londonu i traze pomoc Biroa za teske pronevere.

Oni istrazuju tvrdnje o falsifikovanom racunovodstvu, mitu i proneveri vezano za privatizaciju 49% Telekoma Srbija 1997. godine.

Dok priroda njihovog interesovanja za Britaniju nije poznata, ova poseta ce verovatno baciti svetlost reflektora na firmu NatWest Markets - sada deo banke Royal Bank of Scotland - koja je bila kljucni finansijski savetnik tokom ove privatizacije.

Telecom Italia je 1997.godine kupio 29% ucesca u Telekom Srbija za 890 miliona DEM, dok je 20% kupila grcka telekom grupa OTE. Firma NatWest Markets i njen potpredsednik Lord Herd imali su centralnu ulogu u ovom poslu i dobili su znacajan honorar.

Godinu dana pre toga - i samo 12 meseci posto je napustio posao ministra spoljnih poslova - Lord Herd je bio na sastanku uz dorucak sa tadasnjim srpskim predsednikom Slobodanom Milosevicem. Smatra se da je ovo bila prekretnica za zapocinjanje procesa privatizacije.

Lord Herd je bio u pratnji Dame Polin Nevil-Dzouns, bivseg visokog britanskog diplomate, koja je takodje presla u NatWest Markets.

Smatra se da italijanski tuzioci istrazuju mogucnost da je nesto od sredstava ove privatizacije zavrsilo u privatnim kompanijama pod kontrolom Milosevica ili njegovih saradnika.

Nema dokaza koji bi ukazali da su Lord Herd, Dama Polin, NatWest Markets, Telecom Italia, ili OTE imali ikakvog ucesca u zloupotrebama.

Upitan da li su Royal Bank of Scotland kontaktirali italijanski tuzioci tokom svoje posete proslog meseca, portparol ove banke je rekao: "Profesionalna poverljivost informacija nas sprecava da razgovaramo o pojedinacnim klijentima. Bolje bi bilo da svoja pitanja postavite italijanskim vlastima".

I g. Tinti i g. Storari su bili na odmoru i nisu raspolozivi da komentarisu. Portparol Biroa za teske pronevere je potvrdio da su italijanski tuzioci bili u Londonu i da su predali zahtev za pomoc vezano za ovu istragu.

Ulogu NatWest Markets i Lorda Herda u privatizaciji Srbija Telekoma su poceli da kritikuju kad su neki posmatraci nagovestili da je pruzila finansijski podstrek koji je pomogao Milosevicu u vreme kad su se u Beogradu redovno odrzavale masovne demonstracije protiv njega. Neki su jos ukazali da su sredstva od ovog posla pomogla Milosevicevom rezimu da intenzivira napade na kosovske Albance 1998. Smatralo se da je Lord Herd naklonjen Srbima tokom njegovog vremena kao ministra spoljnih poslova. Izmedju ostalog, on se protivio planovima SAD da ukine embargo na oruzje bosanskim muslimanima sredinom 1990-ih godina.

Milosevic, kome se sudi u Hagu za ratne zlocine, je obecao da ce pruziti dodatne detalje o tome kako su bivsi zapadni lideri dali svoju prodrsku njegovim jos kontroverznijim akcijama dok je bio srpski predsednik. Ocekuje se da ce i Lord Herd biti na njegovoj listi.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2002 beograd.com. All Rights Reserved.