7. februar 2000. 

NATO OPTUZEN DA JE PRKRSIO MEDJUNARODNI ZAKON NA KOSOVU

Pise: ANDREW MARSHALL iz Vasingtona

NATO je prekrsio medjunarodni zakon svojim vazdusnim napadima na Jugoslaviju prosle godine, kaze ugledno telo za zastitu ljudskih prava u izvestaju objavljenom juce.

Ovaj izvestaj organizacije `Human Rights Watch` je narocito kritican kada je u pitanju upotreba kasetnih bombi. Sjedinjene Drzave su prestale da koriste ovu municiju negde na pola rata, ali je Britanija nastavila da ih koristi, sto je dovelo do ozbiljnih pitanja o brizi vlade za civilne zrtve.

NATO je ubio najmanje 500 civila tokom kosovskog konflikta, zakljucuje ovaj izvestaj nakon poseta mestima mnogih napada. "Organizacija `Human Rights Watch` nije nasla nikakve dokaze o ratnim zlocinima," kaze se. Ali se i dodaje: "Istraga jeste zakljucila da je NATO prekrsio medjunarodni humanitarni zakon".

U izvestaju se kaze da je NATO mozda prekrsio Zenevsku konvenciju u pet oblasti: vrsio je vazdusne napade koristeci kasetne bombe blizu naseljenih zona; napadao je ciljeve sumnjive vojne legitimnosti; nije preduzimao adekvatne mere da upozori civile o napadima; preduzeo je nedovoljne predostrozne mere da identifikuje prisustvo civila kada je napadao pokretne mete; i izazvao je velike civilne zrtve time sto nije preduzimao dovoljno predostroznih mera da proveri da u ciljevima nema koncentracije civila.

Vecina napada je rezultirala od promasaja vojnih ciljeva. Ali "devet incidenata su bili rezultat napada na ne-vojne ciljeve, a koje organizacija Human Rights Watch smatra nelegitimnim", ukljucujuci tu i Srpsku radio i televiziju u Beogradu.

Najmanje jedna petina onih koji su umrli poginuli su od kasetnih bombi, koje se rasprskavaju u komadice u sirokoj zoni. "Sve u svemu, da su SAD i Britanija koristile kasetne bombe moze da potvrdi sedam incidenata sirom Jugoslavije [jos pet su moguci ali nisu potvrdjeni]," kaze se u izvestaju. "Nekih 90 do 150 civila je umrlo od upotrebe ovog oruzja."

To otkriva da su SAD prestale da koriste ovo oruzje nakon prethodno tajnog predsednickog naloga. "Siroko rasprostranjeni izvestaji o civilnim zrtvama od upotrebe kasetnih bombi i medjunarodna kritika ovog oruzja kao potencijalno nasumicnog, u stvari, dovela je ... do izvrsne naredbe SAD bez presedana, sredinom maja, da prekine njihovu daljnju upotrebu u ovom sukobu," kaze se u izvestaju. "Bela Kuca je izdala ovu naredbu samo par dana nakon sto su civili poginuli od NATO-vih kasetnih bombi u gradu Nisu 7. maja."

Ali Britanija, prema izvestajima samog RAF-a, je nastavila da koristi ovo oruzje. "Kasetne bombe nije trebalo da budu koriscene u napadima na naseljene zone, a kamoli ciljeve u gradovima, s obzirom na rizik," kaze se. "Ipak, RAF je nastavio da baca kasetne bombe, ukazujuci na potrebu za univerzalnim, a ne nacionalnim, normama kada je u pitanju upotreba kasetnih bombi". U izvestaju se takodje kaze da postoje "neki dokazi" da su jugoslovenske snage koristile civile kao ljudske stitove.

Ovo telo poziva NATO da "utvrdi nezavisnu i objektivnu komisiju ... koja bi ... razmotrila potrebu da se izmeni doktrina odredjivanja ciljeva i bombardovanja da bi se osiguralo da bude u skladu sa medjunarodnim humanitarnim zakonom".

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.