15. avgust 2000.

Ministri 'pokusali da sakriju izvestaj o bombama na Kosovu'

Pise: KIM SENGUPTA

Vlada je juce optuzena za pokusaj prikrivanja izvestaja koji pokazuje da je samo za tri od 150 nenavodjenih bombi, koje su britanski avioni bacili tokom kosovskog konflikta prosle godine potvrdjeno, da su pogodile svoje mete.

Ovu raspravu je podstakla vest da je vlada zatrazila od `D-Notice` Komiteta koji daje naloge stampi koje vesti da ne objavljuje jer su bitna za nacionalnu bezbednost, da kontaktira casopis `Flight International`, koji planira da objavi ovaj dokument.

Ovaj izvestaj, koji je sacinila Agencija za ocenu i istrazivanje Ministarstva odbrane, takodje je pokazao da je samo 40% od svih bombi koje su bacili britanski avioni tokom kampanje pogodilo svoje ciljeve, sto povecava izglede da je moglo biti vise civilnih smrti i imovinske stete.

Kada su Dzona Spelara, ministra oruzanih snaga, zapitali o pristupu D-Notice Komiteta, on je rekao da je to bio "pokusaj, sasvim opravdan, da se dobije izbalansiran izvestaj". Originalni izvestaj je bio "neizbalansiran" i Komitet je pokusao da stavi stvari "unutar konteksta". Pritisnut da navede nacionalno bezbednosne implikacije kod otkrivanja materijala koji je neprijatan za vladu, on je rekao da je bilo informacija o "komandi i kontroli... koji bi mogli biti od koristi potencijalnom neprijatelju".

Takodje se ispostavilo da su na konferenciji u februaru zvanicnici Ministarstva odbrane rekli medijima da je Kosovski konflikt bila najuspesnija bombaska kampanja u istoriji. Ali statistika koja prica drugaciju pricu je tajno data vojnim sefovima nakon sto su reporteri otisli.

Portparol RAF-a je juce rekao da je 40% bombi pogodilo svoje mete, 30% je promasilo, a za ostatak se ne zna. On je dodao: "Posto se za onih 30% ne zna, to ne znaci da su one promasile svoje mete. Ako ste optimista u zivotu, pretpostavicete da su one sve pogodile mete. Ako ste pesimista, reci cete da nijedna nije pogodila metu. Isitna je negde u sredini." On je takodje branio stopu pogodaka visokoeksplozivnih bombi od 500 kg koja je iznosila 2%, rekavsi da su one koriscene po losim vremenskim uslovima a protiv velikih meta kada uspesni udari nisu mogli biti vidjeni.

Kontra-admiral Nik Vilkinson, sekretar D-Notice Komiteta, branio je svoje ucesce i rekao da list `Flight International` povezao sa RAF-om. "Daleko od toga da smo izdali `D-Notice` uputstvo o neobjavljivanju, kako bi to neki rekli, olaksao sam da se taj clanak objavi."

Clanovi Parlamenta iz laburisticke i konzervativne stranke su optuzili Ministarstvo odbrane za prikrivanje i obmanu. Ministar odbrane u senci, Ian Dankan Smit, je rekao: "Mi pozivamo na istragu vec godinu dana, a vlada to odbija. Sada je jasno zasto je to tako - to je tako jer su oni hteli da prikriju istinu." Laburista Tam Daliel je rekao: "Kako iko brani nesto sto se desilo obmanom? Morali su da znaju da je ono sto su rekli stampi pogresno. Ja sam bio na Kosovu; svako ko je bio tamo video koalteralnu stetu." Britanska radna grupa za kopnene mine je rekla da je NATO znao pre konflikta da su nenavodjene kasetne bombe neprecizne kada se bacaju sa visine, navodeci pregled americke vlade u kome se kaze da ih vetar odvlaci sa kursa mete.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.