http://www.independent.co.uk/news/World/Europe/2000-09/kosovo190900.shtml

19.septembar 2000.

Americka vojska osudila svoje padobrance nakon silovanja i ubistva na Kosovu

Pise:Meri Dezevski iz Vasingtona

Americka vojska, u zestokoj osudi sopstvenih standarda obuke i discipline, juce je katalogizirala niz prekrsaja koje je pocinila jedna njena jedinica na Kosovu u NATO mirovnoj operaciji. U izvestaju na 1.100 strana vojni istrazitelj je nasao da je jedinica 82. vazduhoplovne divizije "prekrsila osnovne standarde ponasanja, ljudske pristojnosti i vrednosti Vojske".

Ovaj izvestaj koji je objavio Pentagon, sacinjen je nakon sto je padobranski narednik Frenk Rongi silovao i ubio 12-godisnju devojcicu na Kosovu prosle godine. On je izjavio da je kriv i osudjen je na dozivotnu robiju proslog meseca. Ali devetorici drugih pripadnika iste te jedinice, Cete A, 3. Bataljona, 504. padobransko pesadijskog puka, cija je parola: "Pucaj im u lice" - presudjeno je da su krivi za zlostavljanje albanskih civila. Jedan od argumenata koji je Rongijeva odbrana iznela radi ublazenja tokom sudjenja je bila atmosfera koja je preovladjivala u toj jedinici. Govoreci neuobicajeno otvorenim recima, autor ovog izvestaja pukovnik Dzon Morgan je rekao "su pripadnici jedinice... zastrasivali, saslusavali, zlostavljali i tukli Albance". On je rekao da su vodje Cete A i 3. Bataljona znali, ili je trebalo da znaju, za brojne prekrsaje, ukljucujuci tu i preteranu upotrebu sile pripadnika njihove jedinice. Time sto nisu to ispitivali, kaze on, oni su efektno produzili "jednu promenljivu situaciju".

Pukovnik Morgan je rekao da su mnogi u jedinici smatrali da ce ici u borbu i da su bili "lose pripremljeni" za mirovnu operaciju. Neki, rekao je on, "su imali teskoce da smire svoj borbeni mentalitet radi adaptiranja i prelaska na" ocuvanje mira.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.