18.04.2002.
 
Elizabeth Nash iz Madrida
 
Kisindzera ocekuje ispitivanje u Velikoj Britaniji vezano za diktatorovu mrezu
 
Istrazitelji iz Francuske i Spanije zele da ispitaju Henrija Kisindzera, bivseg americkog drzavnog sekretara, kad bude posetio London sledece nedelje, o teroristickim zlocinima kojima su dirigovali Latinoamericki diktatori sedamdesetih godina.
 
Spanski sudija Baltazar Garzon je u ponedeljak zamolio britanske vlasti za dozvolu da ispita Dr Kisindzera kad stigne u London sledece srede da odrzi govor na konvenciji direktora kompanije.
 
On zeli da ispita Dr Kisindzera o njegovom znanju o "planu Kondor", mrezi represije u kojoj je saradjivalo pet vojnih vladara radi eliminacije protivnika. Ovaj zahtev se zasniva na principima saradnje koju je ustanovila Evropska konvencija o sudskoj saradnji u borbi protiv terorizma.
 
Spanski pravnik Joan Garces je juce rekao: "Sudija Garzon zeli da ispita Dr Kisindzera o njegovom znanju o planu Kondor, jer je on bio u najuzem krugu tih vojnih vladara, ukljucujuci tu i generala Pinocea, koji je vrsio mucenja i nezakonite egzekucije za koje nikad nisu bili kaznjeni".
 
G. Garces je rekao da je ovaj zahtev deo sudskog gonjenja Spanije protiv bivseg cileanskog diktatora, Augusta Pinocea. "Anglo-spanska sudska saradnja je uvek bila za divljenje po ovim pitanjima", rekaoje g. Garces, naglasavajuci da je odluka Britanije da oslobodi generala Pinocea na osnovu zdravstvenih problema u martu 2000. bila "administrativna, a ne sudska, tako da je taj slucaj i dalje otvoren".
 
U to vreme su Spanija, Svajcarska, Belgija i Francuska trazile ekstradiciju generala Pinocea.
 
Francuski advokat Vilijam Burdon je rekao da je Francuska uputila paralelan zahtev Interpolu. "Zamolio sam sudiju Sofi-Helen Sato pre dva dana da posalje komisiju za ispitivanje vlastima u Britaniji, da Kisindzer odgovori na pitanja o planu Kondor i o Evropljanima koji su nestali odmah nakon Pinoceovog puca u Cileu", rekao je on za list The Independent.
 
G. Burdon je rekao: "CIA dokumenta sa kojih je nedavno skinuta oznaka poveljivosti i dokazi svedoka koje je ispitao francuski sudija naveli su nas da posumnjamo da je Dr Kisindzer bio dobro obavesten o planu Kondor i o francuskim i spanskim drzavljanima koji su nestali nakon puca 1973. On je svedok. On mora da da svoj doprinos saznavanju istine. On nema cega da se plasi. Nece biti optuzen".
 
Zahtev Spanije, upucen preko Drzavnog suda u Madridu, trazi od Interpola u Londonu da potvrdi "bez odlaganja" da ce Dr Kisindzera biti “sigurno” prisutan sledece srede, i da "uredi ispitivanje o pitanjima vezanim za sudjenje Augustu Pinoceu i medjunarodni nalogu za njegovo [Pinoceovo] hapsenje".
 
Dok je bio americki drzavni sekrertar sedamdesetih godina, Dr Kisindzer je poslao potpisana  dokumenta americkoj ambasadi u Parizu obavestavajuci americkog ambasadora da ce Pariz biti stab plana Kondor u Evropi, rekao je g. Burdon. "On je tacno znao sta se desava".
 
Dr Kisindzer se suocava sa krivicnim gonjenjem u Vasingtonu zbog svog moguceg ucesca u atentatu 1970. na sefa cileanskih oruzanih snaga Renea Snajdera. Ovu tuzbu je podnela Snajderova porodica.
 
Portparol Dr Kisindzera u Njujorku je rekla: "Dr Kisindzer je trenutno van zemlje, a niko ne moze da govori u njegovo ime".
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.