JACKSONVILLE.COM

http://www.jacksonville.com/tu-online/stories/103000/opi_4455740.html

ponedeljak, 30. oktobar 2000.

BALKAN: Ostavite ga na miru

Sa rastucim osecanjem unutar NATO-a ka proglasavanju Kosova za nezavisnu drzavu, uprkos stalnim obecanjima da ce ga vratiti Srbiji, ovo je mozda dobar cas da se ovde razmotre ljudska prava.

U mesecima neposredno nakon sto su NATO trupe dosle da povrate red, prema izvestaju Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi, etnicki Albanci su napadali kosovske Srbe, "ubijali, izgonili, maltretirali, palili im kuce i kidnapovali", u kampanji etnickog ciscenja.

Ovo se i dalje odvija nesmanjenim intenzitetom. Agencija Associated Press je u cetvrtak javila: "Zastrasivanjem i napadanjem Srba etnicki Albanci su na dobrom putu ka etnicki homogenoj drzavi".

Kosovo nema Prvi amandman. Kako izvestaj takticno kaze, "prava kosovskih Albanaca na slobodu udruzivanja, izrazavanja, razmisljanja i veroispovesti dovode u pitanje drugi kosovski Albanci".

U drugom izvestaju OEBS je rekao da su neki tamosnji zakoni suprotni medjunarodno priznatim standardima ljudskih prava i da "postoje jasni i ubedljivi dokazi stvarne pristrasnosti sudova protiv optuzenih kosovskih Srba".

Kosovo ocigledno nije spremno za nezavisnost.

Sad kad je Slobodan Milosevic otisao, Jugoslavija je u boljim rukama. Kosovo nije. Njega treba vratiti tamo gde pripada.

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.