Lew Rockwell.com

http://www.lewrockwell.com/dieteman/dieteman9.html

12. januar 2001.

Meso hamburgera i Kosovski grozd raka: Unistavanje onih koje "spasavamo"

Pise: David Dieteman

Za ostarele hipike koji nisu konzumirali dovoljnu kolicinu droge da bi se secali My Lai ovo su hitne vesti: nista se nije promenilo.

Kako se nasiroko javlja, NATO trupe na Balkanu - ukljucujuci i americke trupe - koristile su municiju sa "osiromasenim" uranijumom. Ova municija je izgleda gusca od celika (i tako odlicna za munciju koja probija oklop) i takodje izgleda eksplodira po udaru (bilo da je to zbog cinjenice da je napravljena od osiromasenog uranijuma, ili sto su to zapaljivi meci, nije jasno javljeno). Uz to, ona je takodje prilicno radioaktivna i tako otrovna po ljudski zivot.

Do danas su se novinske price fokusirale na "sindrome" vezane za intervenciju na Balkanu. Ispostavilo se da se vojnici razboljevaju, izgleda zbog izlozenosti osiromasenom uranijumu. Na srecu, vojnici su iz razlicitih drzava, tako da nijedna monopolisticka drzava ne moze da cenzurise sve ove price.

Sto je jos vaznije, Robert Fisk, koji pise za britanski list Independent, istakao je da vojnici nisu jedini koji obolevaju.

Ispada da oni Albanci koje su NATO i Bil Klinton bili tako spremni da oruzjem "spasu" sada obolevaju od raka.

Zahvaljujuci americkom "slavnom" ratu koji se jos uvek vodi protiv Iraka, mnogi Iracani sada takodje pate od slicnih slucajeva trovanja od ozracenosti. Kao i americki veterani.

Poenta koju ne treba da zaboravi ostarela hipi generacija - ili mladje generacije - je da Zapadna misao nije uznapredovala od Vijetnama.

Medlin Olbrajt je izjavila da je smrt mnogo hiljada iracke dece "vredna toga" da se Sadam Husein drzi pod kontrolom.

Olbrajtova i drugi Klintonovi "strucnjaci" nemaju finalnu fazu - nikakav koncept o tome kako bi Irak trebalo da izgleda za deset godina. Sta misle nepouzdani nosioci ove politike - koje ce sada slaviti stampa kao pokojne heroje, a ne ratne zlocince - sta ce osecati danasnja iracka deca kada odrastu? Sta oni misle kakva ce biti osecanja prema Zapadu i SAD ovih irackih roditelja koji su gledali kako im deca umiru?

A sta je sa Albancima? Da li su NATO i SAD morali da ih otruju da bi ih "spasili"?

Za one koji jos nisu opazili modus operandi Bila Klintona - njegov stil - Kosovski grozd raka je standrad tog kursa.

Umesto da stvarno uradi nesto dobro ili korisno, Klintonov poduhvat na Kosovu - koji je blisko povezan sa njegovom potrebom da skine seks skandal sa Monikom Levinski sa naslovnih stranica - bio je prosto usmeren na pravljenje dobrih naslova u medijima. (Moze se tvrditi da je Klinton takodje spasavao kredibilitiet ulizicama u medijima, postedevsi ih da brane njegov libido i dalje, ali to je van teme ovog clanka).

Novinari i specijalne interesne grupe koje su vristale da Predsednik Srecnih-pantalona "uradi nesto" u vezi sa Kosovom? Bacaj bombe. Problem resen.

Samo sto problem nije resen.

Uprkos herojskom hvalisanju levicarskog establismenta da kopnene trupe nisu bile potrebne i da se Kosovo nije pretvorilo u "jos jedan Vijetnam", ispostavlja se da Kosovo jeste zapravo "jos jedan Vijetnam", iako ne iz razloga kojih se plasilo.

Umesto da se pretvori u mrtvacnicu gde se sjajni mladi americki muskarci ubijaju, spaljuju osakacuju i dizu u vazduh i generalno tretiraju gore nego meso za hamburgere, Kosovo se pretvorilo u nesto slicno Vijetnamu u demonstriranju potpune nebrige levicarskog establismenta za toboznje "zrtve".

Oni Kosovari koje smo navodno "spasavali" sada obolevaju od raka, zahvaljujuci nama.

Moramo unistiti selo da bismo ga spasili. Zdravo, Vijetname.

I kranja napomena: razmislite o cinjenici da se vlada vise brine o mesu za hamburgere nego za svoje gradjane. Proteklih par godina smo videli brojne medijske price o pokvarenom mesu za hamburgere, kao sto je ona da savezna vlada sada forsira sve vrste dodatnih restrikcija o tome kako se meso kasapi, pakuje, isporucuje, etiketira i priprema. Meso za hamburgere, onda, je nesto sto zahteva veliku brigu.

Uporedite ovo sa krajnjim prezirom vlade za zivote njenih gradjana, narocito onih koji su vojnici. Umesto da adekvatno opremi ili obuci vojsku, ona salje americke socijalne radnike u poznata skrovista terorista, kao sto je Jemen, gde modu da budu baceni u vazduh dok rucaju. Isto tako bestidno se salju na Balkan, ili u Irak, gde ih truju sopstvena municija i eksperimentalne vakcinacije. Povrh svega toga, njihovi "nadredjeni" ih lazu, lazu njihove porodice, i lazu svet, sve u naporu da zadrze svoja radna mesta, za koja dobijaju mnogo vecu platu nego vojnici. Kako plemenito.

***

G. Diteman je advokat u gradu Eri, u Pensilvaniji, i upravo sprema doktorat iz filosofije na Catholic University of America.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.