http://www.thisislondon.com/dynamic/news/story.htmlin_review_id=617520&in_revie20w_text_id=586879
 
19. jun 2002.
 
Strah od zracenja mobilnh telefona
 
Victoria Fletcher
 
Zracenje mobilnih telefona izaziva promene u mozgu koje bi mogle predstavljati rizik po zdravlje, zakljucila je autoritativna dvogodisnja studija.
 
U pionirskom istrazivanju o efektima zracenja na mozak - koje je po prvi put koristilo ljudske celije, a ne celije pacova - naucnici su nasli da cak i emisije niskog nivoa iz aparata uticu na celije.
 
Oni smatraju da bi ove promene mogle da onemoguce sigurnosnu barijeru u telu koja stiti mozak od stetnih supstanci u krvi. Naucnici sada pozivaju na daljnja istrazivanja da se otkrije koliko bi mogli biti znacajni ovi efekti po zdravlje.
 
Ova studija, koju su uradile vlasti za radijacionu i nuklearnu bezbednost u Finskoj, nasla je da  izlaganje ljudskih celija zracenju mobilnog telefona jedan sat izaziva reakciju koja se normalno javlja samo kad su celije ostecene.
 
Ovo je navelo celije koje sacinjavaju zidove krvnih sudova da se skupe, omogucavajuci sicusnim molekulima da prodju kroz te zidove i udju u tkivo mozga.
 
Zakljucak ovog izvestaja upozorava: "Moguci RF-EMF (slom barijere krvi u mozgu indukovan zracenjem), ako se ponavlja tokom duzeg perioda, mogao bi postati opasan po zdravlje zbog moguce vankapilarne akumulacije molekula koji bi mogli izazvati ostecenje tkiva mozga".
 
Ova studija je vazan korak napred u istrazivanju mobilnih telefona jer je dokazala da se biohemijske promene, za koje je nadjeno da se javljaju kod pacova, takodje javljaju i u ljudskim celijama. Naucnici sada treba da otkriju kako ljudsko telo reaguje na takve promene i da li moze da se izbori s njima, ili ce one ozbiljno ugroziti zdravlje.
 
Profesor Darius Lesinski, koji ce predstaviti ovo istrazivanje na konferenciji u Kanadi ovog meseca, rekao je da moze da potvrdi da zracenje mobilnih telefona utice na delikatne ljudske celije. "Mi smo pokazali da dolazi do biohemijskih promena u ljudskim celijama", rekao je on za list Evening Standard. "Druge studije na zivotinjama su pokazale da ovo moze dovesti do curenja u barijeri krvi mozga.
 
"Tako da ono sto ja verujem je da cemo naci da do ovog curenja dolazi i kod ljudi. Ono sto ne znamo je opseg ovih curenja i da li one ugrozavaju nase zdravlje.
 
"Nasa tela mozda mogu da se bore s tim, tako da mozda nema rizika. Ali mozda se otkrije da, tokom vremena, efekti na zdravlje mogu biti znacajni".
 
Pre dve godine vladino istrazivanje mobilnih telefona, na cijem je celu bio Ser Vilijam Stjuart, zakljucilo je da nema dokaza o riziku za zdravlje. Ali on je savetovao da se bude obazriv kad je upitanju koriscenje mobilnih telefona od strane dece, sve dok se ne prikupi jos dokaza o uticaju na zdravlje.
 
Uprkos istrazivanju na koje je utroseno vise miliona funti sirom sveta od tada, efekti dugotrajne upotrebe jos uvek nisu jasni. Ali nedavno je nekoliko studija pocelo da dovodi u pitanje bezbednost. Ispitivanje 11.000 ljudi u Svedskoj i Norveskoj je naslo da mnogi trpe glavobolje i zamor nakon upotrebe ovih aparata.
 
Druga studija, svedskog specijaliste za karcinom Lenarta Hardela, ukazala je na to da koriscenje starih analognih mobilnih telefona, popularnih pocetkom devedesetih godina, povecava rizik od raka.
 
Njegovo istrazivanje je sada u centru sudske parnice u SAD. Sudije odlucuju da li ono pruza dovoljno dokaza o vezi izmedju raka i mobilnih telefona da bi potrazioci mogli da proizvodjace izvedu pred sud.
 
Medjutim, sve veci broj istrazivanja o mobilnim telefonima i zdravlju vodi ka tome da odredjene zemlje razmatraju preduzimanje neke akcije. Kina raspravlja da li da primora telefonske kompanije da smanje nivo zracenja. Britanski eksperti su sinoc rekli da nema potrebe za paniku. Oni insistiraju na tome da je potrebno jos istrazivanja.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2002 beograd.com. All Rights Reserved.