Razglednica
Pise Bozidar Medic

02.11.2000.

Medena, limun i ciscenje!

Posle kilometara raznovrsnog propagandnog materijala, plakata, letaka i ko zna cega sve ne, koji su svi imali zajednicki imenitelj - izbore, mislim da su se i vama, kao i meni smucili plakati u stilu "Glasajte za nas - najbolji smo!". Bili smo prezasiceni takvim i slicnim sloganima i posle izvesnog vremena vise nismo ni obracali paznju na njih.

Izbori su prosli. Ishod se znao, pa se nije znao, pa se onda opet znao... Na kraju se vlast ipak "promenila", kako bi rekli nasi ljudi. Dosle su nove, sveze snage da pokusaju da poprave sto se popraviti moze. Konacno smo odahnuli, barem sto se takvih tematskih reklama tice. Do narednih izbora!

Zivot se vraca u svoj normalni tok. Izborna i postizborna tenzija su popustile. Caskanja vise nisu striktno vezana za izbore i politiku, vec teme postaju sarolike. Od toga sta ko ostavlja za zimnicu, da li priprema drva za zimu, kakav ce ko kaput da kupi ili sasije, do toga kuda ce maturanti na ekskurziju koju ce pamtiti celoga zivota.

Sve to se primecuje i na velikim reklamnim panoima, koji se nalaze na glavnim beogradskim ulicama. Dovoljno je samo videti reklame koje su na njima, pa zakljuciti da je politika ustupila mesto ekonomiji. Sto je i normalno u "normalnim" zemljama. Trebalo bi da ekonomija bude na prvom mestu i da kvalitet zivota bude od prioritetnog znacaja. Politicke igre su tu samo da bi pokazale umece onih koji ih igraju i koji ce kada dodju na vlast brinuti o ekonomiji, kulturi, sportu...

Dakle, kao sto rekoh, poslednjih nedelju dana, sa velikih bilboardova se uklanjaju reklame koje su manje ili vise posluzile svrsi. Da li su i koliko zahvaljujuci njima glasaci formirali svoje misljenje i odluku o tome za koga ce glasati to niko nikada nece sa sigurnoscu znati. Sve u svemu, njih sada zamenjuju reklame na koje smo svakodnevno navikli - one koje reklamiraju razne proizvode i usluge.

Reci cete, nista neobicno. Ipak, naisao sam na dve reklame koje su mi privukle paznju. Posle onih "politickih" ove su zaista pravo osvezenje. Na jednoj od njih, dve zirafe, ljupke, nasmejane... Muska zirafa sapuce zenskoj...."Medena, hoces malo limuna!?" . Reklama je za zvakace gume Orbit! Najnovija varijanta ovih zvaka je sa ukusom meda i limuna. Priznajte, posle svih onih opterecujucih i ozbiljnih reklama, ova je leprsava, lagana, simpaticna. Izmamila mi je osmeh.

Jos jedna reklama, iako ima politicku pozadinu, ucinila mi se zanimljivom. Lepo osmisljena, uz laku salu, ali i uz puno zbilje. Na plakatu bager, simbol nedavnih postizbornih dogadjaja. I samo jedna recenica "Samo vas gledamo!". U potpisu, naravno OTPOR. Opomena svima onima koji su se dokopali vlasti da paze sta rade. Da ne misle na licne koristi i interese, vec na narod. Otpor, koji je odigrao veoma vaznu ulogu u protekloj smeni vlasti, i dalje je tu.... Posmatra... Nikuda ne ide....Ostaje tu i pazi da interesi naroda budu na prvom mestu. U protivnom, bager lako pali svoj motor. I krece u novo "ciscenje"!

 

[ Prethodne Razglednice ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.