Razglednica
Pise Bozidar Medic

07.12.2000.

Zima kad joj vreme nije!

Pocetak decembra, jos malo pa ce i Nova godina, a mi smo do pre par dana nosili prolecnu garderobu. Neuobicajeno visoke temperature za ovo doba godine, naterale su nas da mislimo da je zima jos daleko, ali su nas jucerasnja magla i jutrosnji mraz uverili da gresimo.

Klimatski uslovi se od godine do godine menjaju i duga topla leta i jake hladne zime su zamenila godisnja doba koja se neprimetno prelivaju iz jednog u drugo, bez izrazito vidljive razlike u karakteristikama. Zime vise nisu tako hladne i snezne kao sto su bile kada sam bio decak. Vec nekoliko godina zime su gotovo bez snega u nizim predelima, a docekivanje Nove godine vise ne lici na snezno-bele novogodisnje noci od pre deceniju, dve. Prema prognozama meteorologa, ni ovaj prvi januar se nece zabeleti, a snezne padavine predvidjaju tek za januar.

Ova godina je zabelezila maksimalne temperature u nekoliko kategorija - najtopliji mesec, najtopliji dan, a po svemu sudeci 2000-ta ce biti i najtoplija godina u poslednjem veku.

Visoke temperature u oktobru i novembru, ako nista drugo, barem su nas spasle razmisljanja o tome kako se ogrejati ove zime. Problemi sa daljinskim grejanjem i toplanama koje nisu spremno docekale grejnu sezonu, stigli su nas tek ovih dana. Do sada smo se manje-vise provlacili, ukljucujuci povremeno po neku grejalicu, ali su temperature, koje su proteklih par dana u jutarnjim casovima dostizale samo nesto vise od nula stepeni, ovaj problem stavile u prvi plan.

Nadlezni organi iz dana u dan obecavaju da ce beogradski stanovi biti topli, ali se to jos nije obistinilo. Zaposleni u Elektrodistribuciji, s druge strane, apeluju da se smanji potrosnja elektricne energije, znajuci da je struja bezmalo jedini preostali i svakako najcesci nacin grejanja kada zakaze centralno grejanje iz toplana.

Uz svo moguce razumevanje za novonastalu tesku situaciju sa energentima, ipak ne mogu a da ne uputim par reci kritike nadleznima. Koliko znam, moji sugradjani koje tokom zimskih meseci greju toplane, tj. da se ispravim, koje bi trebalo da zagrevaju toplane, tokom citave godine placaju nadoknadu za grejanje. Grejna sezona pocinje prvih dana oktobra i traje do aprila. Naravno, ukoliko su temperature vazduha vise od 12 stepeni, nadlezni uzimaju sebi za pravo da ove rokove pomere, tj. da po potrebi i ne greju. Ovoga puta su zaista preterali. Temperature jesu bile neuobicajeno visoke i u oktobru i u novembru, ali je sada, kada su jutarnje temperature oko nule, preko potrebno da stanovi budu zagrejani.

Humanitarna pomoc u vidu cisterni s mazutom, samo je kap u moru koje nam je potrebno da bi se valjano izgurala i ova grejna sezona. Ne treba se zavaravati da ce nam drugi obezbediti pomoc, moramo se na vreme snaci sami. A to "na vreme" je odavno proslo. Kako objasniti cinjenicu da su cekaonice beogradskih domova zdravlja prepune dece i starijih osoba osim cinjenicom da se beogradski vrtici i skole u decembru mesecu ne greju ili greju minimalno, a stanovi mizerno malo ili nimalo! A po apotekama nema cak ni najobicnijih antibiotika sirokog spektra, koje lekari prepisuju kao redovnu terapiju kod raznih vrsta prehlada . Ne samo sto ih nema u drzavnim apotekama, na sta smo manje ili vise navikli, vec ih nema ni u privatnim. Domaca farmaceutska industrija je po tom pitanju zakazala, pa se privatni apotekari snalaze nabavljajuci makedonske ili slovenacke lekove, koji su dva, tri i vise puta skuplji od domacih.

Sve u svemu, mislim da smo ove zime nadrljali, bar sto se grejanja tice. Moracemo da se snalazimo na razne nacine, a posto su ponovo najavljene restrikcije struje, mislim da cemo morati da se okrenemo drvima i uglju i da izvadimo stare i davno zaboravljene sporete i peci iz podruma.

I meni i vama sve ovo je vec odavno jasno. Samo bi nam jos falilo da neko od nadleznih za grejanje beogradskih stanova izjavi kako ih je zima iznenadila, jer su je ocekivali tek za mesec ili dva! To bi bio vrhunac. Na takve izjave smo vec navikli, cak i kada u januaru sneg zaveje puteve, a putari se iznenade, jer nisu pripremili dovoljne kolicine soli za posipanje kolovoza. Ipak - sto je mnogo, mnogo je!

 

[ Prethodne Razglednice ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.