Razglednica
Pise Bozidar Medic

18.01.2001.

Sarena laza

Poznato je da je januar mesec rasprodaja. Zbog toga su turisticke agencije uvek insistirale da bas pocetkom godine organizuju soping putovanja u okolne zemlje (najcesce Italiju) i nudile izuzetno povoljne aranzmane. Dva dana u Rimu, soping u Trstu, putovanje u Istambul... To je bilo u ona lepa i sretna vremena.

Posle desetogodisnje pauze, sto zbog sankcija i zabrane letova nacionalnom avioprevozniku JAT-u i zabrane rada aerodromu "Beograd" zaboravili smo na takve "izlete". Jer, ko bi se truckao do Budimpeste 6 ili 8 sati da bi posle toga "skoknuo" do Trsta! Zatvorili smo se u svoju kucicu kao puz i cekali bolja vremena. Oni koji su ipak morali da putuju, sto sluzbeno sto kod rodbine i prijatelja, ipak su prevaljivali taj put do nama najblizeg aerodroma u Budimpesti, a potom se otiskivali u svet.

Ali i sada kada su letovi za Rim, Trst, Istambul redovni i skoro svakodnevni, turizam bas ne cveta. Razlog je svakako nedostatak novca. Jugosloveni vise nisu u vrhu po broju godisnjih putovanja, kao sto su bili pre deceniju ili dve. A, priznajte, voleli smo da putujemo. Dovoljan je bio bilo kakav povod, pa da spakujemo kofer i uputimo se na druge meridijane. Ne, nije nestala zelja za istrazivanjem dalekih zemalja. Ona i dalje postoji. I cim se ukazu uslovi, tj. finansijske mogucnosti nam to dozvole, mi cemo se opet vinuti u vrh po broju putnika koji trckaraju po svetu.

Da se vratim na temu s pocetka price - rasprodaje! Prisecam se kako su nekad kolone i kolone vozila prelazile slovenacko-italijansku granicu i hrlile u trscanske prodavnice na kojima su preko citavih izloga stajali ogromni natpisi i najavljivali rasprodaje. Kao da je pisalo - "delimo dzabe". Ta famozna rec "SALDI" mamila je i omamljivala sve koji su je videli. U januaru i februaru, prodavci su koristili ovu magicnu rec ne bi li rasprodali zalihe i dokopali se svezeg kapitala. A na rasprodajama nije bila samo bofl roba (kao sto se obicno misli). Mogla se naci i izuzetno kvalitetna, tzv. etiketirana roba, po upola nizim cenama. To je bila prilika da se po povratku kuci sepurimo s nekim Benetonovim dzemperom ili Balijevim cipelama.

Po ugledu na strance i nasi prodavci su poceli sa organizovanjem januarskih rasprodaja. Ali, te nase rasprodaje ne lice na one na koje smo inace navikli. Lice samo na prvi pogled. Divno zvuci kad na televiziji ili u novinama vidite reklamu koja najavljuje 50% snizenja cena nekog proizvoda. Odusevite se i brze bolje pojurite da pogledate sta se nudi. A onda nastupa iznenadjenje i zaprepascenje, koje ce na kraju kulminirati vasim besom. Evo zbog cega.

Puni volje i zelje za kupovinom, uz polu-pun novcanik, ostavili ste sve svoje obaveze i pozurili da se uverite u to cudo i kupite neku sitnicu ako vam se dopadne. Niste nameravali da trosite novac, ali zasto da ne kupite neku stvar koja vam je inace potrebna a sad se ukazala prilika da je dobijete po povoljnoj ceni - cak u pola cene! I tako dotrcavate do prodavnice u kojoj je vec guzva, probijate se ne bi li videli sta je sve izlozeno, a onda primecujete kako se narod polako razilazi. Konacno mozete na miru da razgledate eksponate i onda vas udara grom iz vedra neba! Snizenje od 50% je zaista snizenje od 50%. Ali, niko nije naglasio da je pre tog snizenja usledilo poskupljenje od 200%, tako da snizenje kao snizenje tu nema nikakvu ulogu, osim da zavara i privuce musterije. Zabluda i prevara traju kratko. Otreznjenje nastupa brzo i prodavci koji su ovim potezom mislili da smanje zalihe i napune kasu ostali su praznih ruku.

Ovo je slucaj najcesce sa prodavnicama skupljih proizvoda, kao sto su npr. aparati za domacinstvo i namestaj, dok se kod konfekcije i obuce ipak mogu pronaci i "prave" rasprodaje, kao one iz trscanskih i rimskih prodavnica. Nadam se da ce se i nasi prodavci ugledati na komsije Italijane, ali u potpunosti, jer ovakve prevare nisu dugog veka!

 

[ Prethodne Razglednice ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.