RASKRSCA
Pise Milos Misovic

24.02.2000.

POKAJNICA DZEJMI SEJA

Da li se veliki gresnik zaista pokajao ili je najnovijom izjavom samo zeleo da ublazi psiholoski pritisak na svoju nemirnu savest?

Odavno se ne pamti da je jedan izraz tako brzo obigrao svet i doziveo tako spontane reakcije kao sto se dogodilo pre nepunu godinu dana kada je Djemi Sej, predstavnik NATO-a za stampu, veliki broj civilnih zrtava od NATO bombi bacenih na Jugoslaviju cinicki nazvao "kolateralnom stetom".

Od tada taj visoki predstavnik NATO-a nema mira. Novinari sa svih strana ga "preslisavaju", a povodom tog neukusa objavljene su i brojne kritike u ozbiljnim listovima. Najdalje se otislo u Nemackoj gde je izraz "kolateralna steta" proglasen "Najruznijom reci u 1999. godini", uz obrazlozenje da ga je NATO koristio da bi "smrt neduznih civila predstavio kao nezeljeni sporedni efekat".

Gospodin Sej se na razne nacine branio, pokusavajuci da dokaze da nista nije ucinjeno sa smisljenom namerom i da su civilne zrtve normalna pojava u vrsti rata kakvu je NATO primenio protiv Jugoslavije. U tom smislu je davao i razne intervjue. U onome koji je sredinom decembra objavljen u beogradskom NIN-u, zalio se da se nalazi u veoma teskoj situaciji. Isticuci da predstavlja odredjenu instituciju rekao je:

"Od mene se ne moze ocekivati da delujem recimo kao nezavisni novinar. Pa ipak, nastojao sam da obavim svoj posao posteno i da sluzim istini tacno i pouzdano... Objektivnost i brzina informacija nisu, naravno zavisile od mene nego od aparata koji je meni svakodnevno stajao na raspolaganju. Moja uloga bila je jasna: da na osnovu obilja podataka, izaberem one koji su se meni u tom trenutku ucinili najrelevatnijim".

Dejmi Sej tada nije priznao licni greh, koji ga je ocigledno psiholoski opterecivao, iako je izjavom da "gresku, ako se ucini, treba i priznati", bio je spreman i na takav postupak.

Ovih dana, tacnije 18 februara, beogradski dnevnik Danas obajvio je vest agencije beta da je Dejmi Sej u intervjuu najnovijeg broja nemackog nedeljnika Stern izjavio da se kaje sto je tokom intervencije NATO u Jugoslaviji koristio izraz "kolateralna steta". Ta izjava glasi: "Veoma mi je zao sto sam upotrebljavao taj izraz. To je zaista losa sintagma".

Iz kratke agencijske vesti se ne vidi da li se veliki gresnik kaje zbog nevinih zrtava koje su ruznim izrazom potcenjene i povredjene, ili je datom izjavom, verovatno ne slucajno u nemackom njuzmagazinu, samo zeleo da smanji protisak na svoju nemirnu savest.

 

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.