RASKRSCA
Pise Milos Misovic

28.02.2000.

KONGRESNE PRETNJE I STRAHOVANJA

Iako je od Kongresa Milosevicevih socijalista proslo dosta vremena, strah od pretnji upucenih sa tog bljestavog skupa jednako hvata i vlast i opoziciju.

O Kongresu Socijalisticke partije Srbije, odrzanom uz veliku pompu i istovremeno gadjenje sto se vladajuca partija i njen stari-novi predvodnik razmecu kad mnogi gradjani zive na ivici egzistencije, objavljene su mnoge price. Manje se, medjutim, govori o odjecima pretnji koje je celnik stranke i jugoslovenski predsednik, uputio svim otkrivenim i neotkrivenim neprijateljima.

Neuobicajene po sadrzaju i tonu, te pretnje su postale tema dana, kojom se intenzivno bave ne samo opozicioni lideri i njihovi politicki analiticari, vec i trust mozgova stranke sa cijeg su cela odaslane.

Namece se pitanje zasto se u oba tabora najvise o tome govori? Pravi odgovor nije lako dati, iako je izvesno da je osnovni uzrok strah koji je zbog pretecih poruka, ali iz razlicitih razloga, zahvatio i opoziciju i vladajucu garnituru.

Opozicija strahuje iz realnih razloga, jer zna da je samim tim sto je svrstana u kategoriju "janicara", sto u Srbiji i srpskom narodu ima posebno znacenje, osudjena da ocekuje i najgore, kako se nedavno izrazio Milosevicev koalicioni partner Vojislav Seselj. A sta znaci "najgore" treba se prisetiti niza neprijatnih dogadjaja iz najnovije proslosti.

Opozicioni lideri se kao ne plase. Nebojsa Covic, predsednik Demokratske alternative, za koga se ne moze reci da nije obavesten, analizirajuci prvi sastanak novog rukovodstva SPS, kaze da se socijalisti nalaze u situaciji kada ni sami ne znaju kakav politicki potez u ovom trenutku treba da povuku. Navodno se spremaju za lokalne izbore da bi od opozicije uzeli vlast u gradovima, ali nisu sigurni u ishod.

Vojoslav Kostunica, predsednik Demokratske stranke Srbije, sa izrazitijom zabrinutoscu ocenjuje Miloseviceve pretece poruke. Po njima, slabi su izgledi da Milosevic uskoro pristane na raspisivanje demokratskih izbora. Kostunicu vise zabrinjava smisao predloga jugoslovenskog predsednika da "SRJ bude predvodnik svetske borbe protiv americkog hegemonizma, kao i njegovo osecanje za stvarnost".

Mile Isakov, predsednik Reformske demokratske stranke Vojvodine, smatra da vlast u Srbiji postaje sve nervoznija zbog stezanja obruca oko nje i da u tom smislu treba tumaciti i Miloseviceve pretnje upucene sa kongresne govornice. 

Po misljenju Zorana Djindjica opozicija mora uciniti sve sto je u njenoj moci da ne izazove krvoprolice.

Izgleda da je ta ocena najbliza stvarnom stanju. Aktuelna vlast, ukljucujuci i koalicione partnere, nalazi se u strahu, trenutno nista manjem od onog koji je svojim pretecim izjavama zadala opoziciji. Zasto?

Zato sto se Milosevicev rezim, otkad je zavladao Srbijom, nikad nije nalazio u tako teskoj, gotovo bezizlaznoj situaciji. Sva vrata za njegovu politiku su prakticno zatvorena i skoro svi izvori finansijske pomoci su presusili. A privreda zemlje koja je za deset godina izdrzala cetiri izgubljena rata nalazi se pred kolapsom. Prosecne zarade zaposlenih od oko 60DM ne mogu da obezbede odrzavanje golog zivota.

Kakva opasnost proistice iz takvog stanja nije tesko zamisliti. Milosevic je svestan toga. Ali je svestan i situacije u koju je sam sebe doveo i u kojoj nista nije moguce sa sigurnoscu predvideti. Zbog toga su svi strahovi u ovom vremenu opravdani, pa i onaj u kome Ivica Dacic, jedna od Milosevicevih perjanica, u trenutku kada se ispisuju ovi redovi, izjavljuje da srpska opozicija odbrojava poslednje dane.

 

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.