RASKRSCA
Pise Milos Misovic

01.04.2000.

ZASTO KLARK PERE RUKE?

Ne treba se cuditi sto je vecina medija u svetu osetila potrebu da se, godinu dana posle vazdusnog napada snaga zapadne vojne alijanse na Jugoslaviju, osvrne na taj dogadjaj. Razlog je jednostavan: Svako koga interesuje politika hteo bi da sazna bar deo istine o aktu, koji se i pored najbolje volje ne moze okarakterisati drukcije nego kao nasilnicki i necivilizacijski. 

To je bio i razlog sto se povodom godisnjice napada pojavilo mnostvo clanaka, kritickih osvrta, specijalnih TV emisija i ekskluzivnih intervjua, u kojima su na razne nacine tumaceni razlozi i motivi napada. Iako bi bilo naivno ocekivati da se u tako kratkom vremenu otkrije puna istina o tom dogadjaju, pojedinosti koje su do sada otkrivene i koje se svakim danom upotpunjavaju, daju mogucnost da se sklopi mozaik neprijatne istine o surovoj demonstraciji sile, cije se posledice jos ne mogu sagledati.

Ubedljivi dokaz da totalni neuspeh ratne avanture u koju su pod neshvatljivim pritiskom americkog predsednika Bila Klintona i nedefinisanom odgovornoscu najistaknutijih evropskih drzavnika, pre godinu dana krenule snage NATO-a nije samo drama Srba i drugih nealbanaca, koja se na davno okrvavljenoj kosovskoj sceni osam meseci izvodi uzivo. Jos ubedljivije to potvrdjuje i pokusaj aktera te scene da najnovijim izjavama umanje sopstvenu odgovornost za posledice neslavnog poduhvata.

Na najmarkatniji nacin je to ispoljio general Vesli Klark, glavnokomandujuci NATO snaga za Evropu, koji ce u aprilu otici s te duznosti. Valjda u zelji da bi koliko-toliko sacuvao sjaj svojih zvezdica i odlicja, ako ne i vojnicke casti, on je povodom godisnjice napada na Jugoslaviju, u intervjuu praskom listu Pravo, izmedju ostalog rekao:

"NATO nije odgovoran za to sto se na Kosovu desilo nakon vazdusnih napada. Tu odgovornost je NATO predao Ujedinjenim nacijama, odnosno civilnoj upravi na Kosovu". Uz to je dodao da medjunarodne snage na Kosovu imaju ulogu samo da asistiraju UNMIK-u, izmedju ostalog i u povratku izbeglica.

Nije potrebna velika mudrost da bi se u toj cinicnoj izjavi otkrila zelja slavoljubivog generala da lopticu odgovornosti prebaci na tudji teren, prvenstveno u dvoriste jugoslovenske strane, koja je insistirala da na Kosovo posle bombardovanja dodju mirovne snage Ujedinjenih nacija a ne trupe NATO-a.

Kad se trezvenije razmisli o toj izjavi, nametne se zakljucak da general Klark i nije mogao drukcije da postupi. On nije samo americki general u NATO-u, on je na tom mestu i da bi stitio americki geopoliticki interes na ovom osetljivom podrucju. A danas vise nije tajna da su americki predsednik Bil Klinton i drzavni sekretar Medlin Olbrajt, upravo zbog tog interesa, izvrsili snazan pritisak na evropske saveznike u NATO-u da se usaglase sa vazdusnim napadom. 

Nije vise tajna ni da sadasnje probleme na Kosovu, pre svega ubistva i progone nealbanskog zivlja, stvaraju pripadnici bivse OVK, koja sada deluje iza scene. A ona je bila - to se nije moglo sakriti - americki saveznik bez koga Amerika ni NATO ne bi mogli da postignu ono sto je stvoreno u kosovskoj operaciji, koja je produzila zivot mamutskoj vojnoj organizaciji, ciji je smisao postojanja bio doveden u pitanje.

Bila bi velika iluzija ocekivati da se SAD i NATO okrenu protiv tog saveznika. Utoliko pre sto on moze ponovo da se iskoristi ako se ukaze potreba. Potvrdilo se to i u organizovanju manevra Dinamicni odgovor 2000. koji je organizovan kao novo upozorenje Milosevicu.

Valja na kraju podsetiti da je od mnogobrojnih izjava, datih povodom godisnjice bombarderskog napada na Jugoslaviju, samo jedna bila pobednicki intonitrana. U komentaru za nemacki dnevnik Velt, americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt je ocenila da je intervencija NATO u Jugoslaviji bila uspesna i da ce se situacija na Kosovu, korak po korak, stabilizovati. Da bi potkrepila tu ocenu, u koji izgleda ni sama ne veruje, Olbrajtova je svima koji postavljaju pitanje da li je intervencija NATO bila nuzna preporucila da se zapitaju: "Sta bi bilo da nije bilo te intervencije?"

Uvazenu politicarku bi valjalo podsetiti da istorija nema razumevanja za drzavnike koji politicke cvorove ne resavaju dresenjem vec presecanjem. 

 

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.