RASKRSCA
Pise Milos Misovic

05. 06. 2000.

MOSKOVSKO HODOCASCE

Kad nisu mogli da se sloze kako da prisile Milosevica na povlacenje, lideri srpske opozicije su otisli za savet u Moskvu. Sa kakvim osecanjima i obecanjima su se vratili?

Otkad postoji savremeni svet postoje i razna sveta mesta koja mnogobrojni vernici i radoznalci posecuju u odredjene dane. Iako se na ta hodocasca, kako se zvanicno nazivaju, ne odlazi s politickim ciljem, pravo na imenski dodatak koje se stice u savremenom hadziluku, ima i politicki prizvuk. Pitanje je da li bi Hadzi Dragan Antic postao generalni direktor Politike AD i v.d. glavnog urednika nastarijeg dnevnika da prethodno nije postao "Hadzi".

Putovanje trojice lidera srpske demokratske opozicije u Moskvu nije imalo taj karakter, ali nije bilo ni daleko od njega. Jos nije sasvim razjasnjeno sta je Vuk Draskovic zeleo da postigne svojom posetom Moskvi, ali je sasvim izvesno da tamo nije bio pozeljan kao jedinka, bez obzira sto je imao visoko misljenje o sebi i svojoj politickoj partiji. Cak i kad je dogovoreno da dodju: Draskovic, Djindjic i Kostunica, pokazalo se da ne moze da se razgovara s kim se zeli, vec sa onima koje domacin odredi.

Sada kada su razgovori objavljeni i kad je svaka stvar stavljena na svoje mesto, moze da se postavi pitanje: sta se tom posetom zelelo i sta je njom dobijeno?

Misljenja su podeljena. Ni Rusi se ne slazu u ocenama. Dok predsednik Komisije Drzavne dume za ukazivanje pomoci Jugoslaviji u prevladavanju NATO bombardovanja, Nikolaj Riskov, izrazava zadovoljstvo sto Draskovica i njegove kolege nije primio sef diplomatije Igor Ivanov i zali sto su primljeni i na nivou njegovog zamenika, moskovski dnevnik "Komersant" smatra da je taj prijem pokazao "da je Rusija spremna da se odrekne predsednika SRJ Slobodana Milosevica, ali nije jos spremna da to otvoreno kaze". A "Izvestija", komentarisuci susret srpskih opozicionara sa ruskim zvanicnicima, naglasva da je poziv srpskoj opoziciji bio "svojevrsni izazov ruskim politicarima".

Srpska demokratska opozicija, koja je tek ovih dana pocela da shvata koliko je nemocna kad je neslozna, verovatno je od razgovora u Moskvi ocekivala vise nego sto je dobila. To na svoj nacin potvrdjuje i Draskoviceva uzdrzanost od njegove poslovicne sklonosti za davanje izjava. Medjutim, realnu ocenu treba traziti u onome sto su po povratku rekli drugi clanovi delegacije.

Predsednik Demokratske stranke Srbije, dr Vojislav Kostunica smatra posebno vaznom "podrsku demokratskim procesima u Srbiji, koja je konkretizovana pismenim saopstenjem ruskog Ministarstva inostranih poslova nakon sastanka lidera opozicije sa prvim zamenikom sefa diplomatije Aleksandrom Avdejevim i njihovim zahtevom za hitno vracanje Studija B skupstini Beograda". Kostunica je istakao i vaznost toga sto je ruska strana u razgovore usla bez ikakvog uslovljavanja, za razliku od sagovornika iz zapadnih zemalja.

Ako se tome doda da je ruska strana, kako je izjavio predsednik Demokratske stranke, Zoran Djindjic, "vec izrazila nezadovoljstvo vlastima u Beogradu" i da ce o razgovorima sa delegacijom demokratske opozicije Srbije biti obavesteni predsednik Rusije Vladimir Putin i Kremlj, moze se reci da se beogradski hodocasnici nisu iz Moskve vratili praznih saka. Dobro je i to sto su lideri srpske opozicije priznali da je posetom Moskvi uspostavljena izvesna ravnoteza, jer je bilo mnogo vise kontakata sa zapadnim zemljama, iako Rusija 'cini deo sveta koji nam nije zadao muke, niti sankcijama niti bombardovanjem, tako da kontakte treba razvijati i sa jednom i sa drugom stranom".

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.