RASKRSCA
Pise Milos Misovic

19. 06. 2000.

PATRIOTSKA PRAVDA

U Milosevicevoj Srbiji je sve tako uredjeno i doterano da bi se skoro moglo ocekivati da potekne med i mleko. Nedostaje samo jedna sitnica koja se upravo resava i posle toga bice sve O.K.

Ta nedostajuca sitnica je zakon protiv terorizma. Njegovo nedostajanje se odavno osecalo, ali su mudri Predsednikovi savetnici i verni saveznici verovali da ce i bez toga biti u stanju da svaku stvar postave na svoje mesto. Medjutim, prevarili su se i to njihovo najdobronamernije oklevanje iskoristili su razni strani neprijatelji i domaci placenici koji, zbog toga sto ih ne kaci pravi paragraf u pravom zakonu, pokokase toliko sposobnih i vernih ljudi.

Sada je, tamo gde treba, odluceno da se i tom zlu ucini kraj. Nadlezni ministar, Dragoljub Jankovic, covek od poverenja predsednika Jugoslavije, jer da nije to, ne bi ni mogao biti ministar pravde u vladi Srbije, saopstio je ovih dana da se ubrzano radi na pripremi zakona protiv terorizma i da ce to biti "jedan od najboljih antiteroristickih zakona u svetu".

Oni koji bolje poznaju nase unutrasnje relacije i vrednosti ne misle da ce biti "jedan od naj...", vec da ce biti najbolji, jer kako bi drugacije moglo biti u zemlji koja ima najhrabriju armiju, najbolju policiju, najumniji narod i najlucidnijeg vodju? To zna i gospodin ministar, ali iz urodjene skromnosti nece to da kaze, vec prepusta da to - kad sve bude gotovo - ucini vodja, jer njegov se glas najdalje cuje. Uostalom pogledajmo sta o kvalitetima buduceg zakona kaze gospodin ministar.

Po njegovoj oceni SRJ ce na teroristicke akte reagovati ostro, energicno i brzo, "onako kako terorizam i zasluzuje i zahteva". Gospodin ministar nije objasnio (ili izvestaci nisu zabelezili) zasto SRJ nije tako reagovala u dosadasnjih stotinak i kusur gangsterskih ubistava. Ali on je priznao da sam zakon, ma koliko bio dobar i strog, nece biti dovoljan da se terorizam, snazno podrzavan spolja, uspesno suzbije ako se u isto vreme ne obezbede i drugi uslovi.

Ti drugi uslovi su "ucesce kvalitetnih, strucnih vrednih i patriotski opredeljenih pripadnika policije, javnog tuzilastva i sudija koji su ovakve svoje sposobnosti i vrline vec dokazali u dosadasnjem radu".

Ministar je posebno naglasio da ce sprecavanjem ugrozavanja ustavnog uredjenja i teritorijalne celine zemlje, biti zasticeni svaki gradjanin, a ujedno ce biti udovoljeno zahtevima ogromne vecine naroda koja trazi hitno donosenje ovakvog zakona". Da, narodu treba omoguciti da dobije ono sto nema, a zakon protiv terorizma je upravo ono sto mu nedostaje. Svega ostalog mu je do grla.

No, kada je rec o zadovoljavanju tako preke narodne potrebe, valja reci i sta ce biti uzor na koji ce se zakonopisci ugledati. Ministar Jankovic se poziva na iskustva Velike Britanije, SAD, Spanije, Italije, Irske, Nemacke i Francuske. Po svemu sudeci najvise ce im koristiti Zakon o zastiti drzave bivse Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. On je isproban i u praksi potvrdjen. Sem toga, i zasto bi smo trcali za tudjim iskustvima kad imamo sopstvenu tradiciju?

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.