RASKRSCA
Pise Milos Misovic

26. 06. 2000.

DEMONSTRACIJA NASILJA

Ono sto se ovih dana dogadja sa manastirom Decani, na svoj nacin pokazuje koliko su kosovski Albanci bezobzirni u ostvarivanju svojih ciljeva, a medjunarodne snage nespremne da ih u tome onemoguce.

Manastir Visoki Decani, jedan od najmonumentalnijih i u svetu najpoznatijih spomenika srednjevekovne srpske kulture, ovih dana je postao meta najdrskijih napada albanskih ekstremista, u cemu je na zalost, imao podrsku lokalnih organa UNMIK-a.

Prvo su radnici privatne italijanske firme, po odobrenju lokalnih Organa UNMIK-a i na zahtev lokalne vlasti kosovskih Albanaca, usli u manastirsku sumu 'zasadjenu u sesnaestom veku', i poceli da obaraju stoletne borove i pripremaju teren za izgradnju vodotornja za snabdevanje vodom gradica Decani, a da za to niko nije trazio saglasnost manastirske uprave, niti je o tome obavestio njene organe.

Sira javnost je to saznala tek kad je vladika Artemije, kao nadlezni episkop rasko-prizrenske eparhije zazvonio na uzbunu. Posto nije naisao na razumevanje kod lokalnih organa UNMIK-a i KFOR-a, koji obezbedjuju izgradnju tog objekta, on se telefonski obratio Havijeru Solani, visokom predstavniku Evropske unije za bezbednost i medjunarodne odnose, objasnio o cemu se radi i zamolio za intervenciju, kako bi se sprecilo ugrozavanje ovog znacajnog spomenika.

Verovatno prozrevsi i sam paklenu nameru albanskih ekstremista, Solana je brzo intervenisao i seca sume i drugi radovi su obustavljeni i naredjeno je da se lokacija vodotornja, smisljeno postavljena na razdaljini od pedeset metara od manastira, premesti kilometar i po uz Decansku bistricu. A sta se posle toga dogodilo?

Dan nakon izdatog naloga za obustavljanje radova i premestanje lokacije,u noci izmedju 21. i 22. juna, na manastir Visoki Decani je ispaljeno vise od sest minobacackih raketa, ciji su projektili pali u dvoriste manastira. U tom napadu nije bilo povredjenih, a srecom nije pricinjena ni veca materijalna steta.

Medjutim, predstavnici rasko-prizrenske eparhije ne sumnjaju da je ta demonstracija nasilja izvrsena kao odgovor na intervenciju Havijera Solane da se spreci lukavo smisljena namera da se monasi znamenitog manastira i preostali deo srpskog zivlja prisile na napustanje tog jos neosvojenog podrucja.

Svakodnevni primeri pokazuju da je takvo prosudivanje vise nego opravdano. To na svoj nacin potvrdjuju i nedavno otkrivena cetiri bunkera u okolini Drenice u kojima je nadjeno 67 tona dobro skrivanog oruzja i municije. Ko je to i s kakvim ciljem skrivao? Ali o tome u narednim raskrscima.

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.